Televizyon alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Sadece televizyonun boyutu, dış görünüşü ve çözünürlüğünü diyorsanız, işte bu video yazı sizin için.
Piyasada pek çok 4K TV var. Peki 4K televizyon alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazıda yeni teknolojileri ve 4K TV alımında önemli olan pek çok detayı sizler için değerlendirdik.
TV’yi Hangi Odaya Koyacağınıza Karar Verin
Televizyon alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey; televizyonu hangi odada izleyeceğinizi karar vermektir. Odanın boyutuna göre alacağınız televizyonun inç oranını belirlemeniz gerekir. Bunun için yapmanız gereken odanızın kaç metrekare olduğunu saptamaktır. 12-16 metrekare bir oda için yaklaşık olarak 32-40 inç arasındaki ekran boyutları tercih edilebilir. Oda genişliği ile televizyon boyutunun orantılı olmaması televizyon seyir zevkinin düşmesine neden olacaktır. Kanepenizin TV'nize olan uzaklığı 3 metre kadar ise 32-40 inç arası TV'ler tercih edebilirsiniz. Mesafeniz 3 metre ila 5 metre arasında ise 40 inç ila 55 inç'e kadar modellerden seçebilirsiniz. TV'de bol bol oyun oynamayı düşünüyorsanız daha çok detay görme arzusundan dolayı büyük ekran seçmek faydanıza olabilir.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber artık eskiye olan rağbet azalmakta en yeniler tercih edilmektedir. Bu durum televizyon markaları için de geçerlidir. Satın alacağınız televizyonun sunmuş olduğu hizmetlerin tamamı aynı kutuda olmalıdır. İster dijital platform olsun, ister karasal yayın, izleyeceğiniz kanallar için eski teknolojilerde bir alıcıya (receiver) ihityaç duyulurdu. Ancak gelişen teknolojiyle artık bir uygu alıcısı ya da dijital kutuya gereksinim kalmadı. Bu nedenle son çıkan televizyonlarda bu özellik var mı yok mu dikkat ederek tercih yapmakta fayda var.
Hangi marka olursa olsun alacağınız televizyonun smart özelliği olup olmadığına dikkat edin. İnternetle haşır neşir olmayı seviyorsanız ve evinizde bir internet bağlantısı varsa mutlaka akıllı bir televizyon almanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde pişman olabilirsiniz.
Televizyonun LED, LCD ya da Plazma olması çok önemli değildir. Ancak en çok tercih edilen TV türü LED TV’lerdir. Televizyon alırken asıl dikkat edilmesi gereken husus çözünürlülüktür. HD yayınların artmasıyla beraber televizyon üreticileri de bu talebe karşılık verebilmek adına yüksek çözünürlüklü televizyonlar üretmeye başladılar. Sizde televizyon alırken en yüksek çözünürlüğe sahip televizyon hangisi ise onu almaya özen gösterin. Hatta mümkünse 4K yayın, 4K canlı yayın yapabilen bir televizyon tercih edin çünkü yakın zamanda HD ve Ultra HD yayınların da ötesinde 4K yayınlar oldukça çoğalacak gibi gözüküyor.
4K TV Nedir?
Eğer satın aldığınız televizyonun, doğal çözünürlüğü 3840 x 2160 piksel ise aldığınız televizyon 4K çözünürlüğünü destekleyen bir televizyondur.
4K yayınları izlemeniz için, satın aldığınız televizyonun içerisindeki dahili uydu alıcının da 2160p 50i özelliğinde olması gerekiyor. Eğer 50i değil de 30i seviyesinde bir dahili uydu alıcıya sahipse televizyonunuz, mesela TRT 4K yayınları gibi pek çok 4K yayını izleyemiyorsunuz. Büyükten küçüğe sıralarsak:
- SUHD (4K'dan büyük)
- UHD (4K) (50 inç'ten büyük TV alacaksanız tavsiye edilir.)
- FHD (2K) (50 inç ve altında boyutlar için tercih edilebilir.)
- HD
Piyasadaki bazı televizyonların da 4K adı altında, daha düşük çözünürlüklere sahip olduğu da biliniyor. O yüzden doğal çözünürlüğe ve uydu alıcısına dikkat etmeniz gerekiyor.
Marka Fiyat Dengesini İyi Sağlayın
Alacağınız televizyonun bütçenize uygun olması gerekir. Son teknoloji televizyonlar 1000 TL’den başlayarak 100.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu fiyat aralığında düşük olanlar kuşkusuz teknik özellik bakımından da yetersiz kalacaktır. Ancak bütçenizi çok zorlamadan uygun büyüklük ve genişlikte, yeterli çözünürlükte ve yeterli teknolojik donanımlı bir televizyon almanız da mümkün. Çok fazla tercih edilen TV markalarının tercih edilme sebepleri kuşkusuz tüketicilere sağlamış olduğu işlevselliktir. İşte teknoloji uzmanlarına göre en iyi ve en çok tercih edilen beş televizyon markası şu şekilde; Sony, Samsung, LG, Philips ve Sharp. Bunu dışında en çok tercih edilen Türk televizyon markası ise Vestel şeklinde.
Kavisli televizyonlar da belli bir süredir hayatımızdalar. Artık küçük büyük farketmeden, monitörlerden dev televizyonlara kadar pek çok ekran ölçüsünde kavisli ekranları görebiliyoruz.
Kavisli ekranlar, insandaki derinlik algısını daha da geliştirirken, görüş açısını ideal pozisyonda tutmamızı sağlıyor.
Kameralarda gördüğümüz HDR teknolojisi, artık televizyonlarda da karşımızda. Görüntüyü koyu, orta ve açık kontrast değerlerinde değerlendirip ve birleştiren HDR teknolojisi, iyi bir panel ile beraber gelişmiş görüntüler bizlere sunuyor.
Özellikle HDR 1000 gibi özellikler oldukça önemli. HDR 1000 ile, televizyonun 1000 nit parlaklığında panele sahip olduğunu anlıyoruz.
Quntum Dot ekranlar için yapılan lansmanda şu açıklama yapıldı. Quntum Dot şu an için mevcut pazardaki en geniş ve doğru renk yelpazesi sunarken bu aynı zamanda kullanıcının evindeki her ortamda rahatlıkla kullanabileceği en üst parlaklık seviyesinde sunabiliyor.
OLED’in piksel teknolojisinden dolayı yeteri kadar parlaklık sunamaması
- OLED TV parlaklık ortalama 500 nit iken
- İncelenen SUHD TV‘deki parlaklık 1000 nit civarıdır).
- OLED TV’lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken
- Standart bir LED TV 100.000 saattir.
Samsung etkinliğinde tanıtılan Quantum Dot ekran teknolojisi aslında yıllardır tıbbi alanda kullanılan bir teknoloji. Ar-Ge mühendisleri uzun süredir bu teknolojiyi televizyonlarda kullanabilme adına geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirtti. Quantum Dot ekran teknolojisi en basit tabirle şöyle anlatılabilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük nano boyutlu parçalar olan Quantum Dot’lar (Quantum noktaları) boyutlarına göre farklı renkler üretebilme yeteneğine sahiptir. Küçük noktalar mavi, büyük noktalar ise kırmızıyı üretir.
Bu sorunun cevabı için en başa dönmek ve öncelikle HDR‘ın açılımını yapmamız gerekiyor diye düşünüyoruz. HDR (High Dynamic Range), Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelmektedir. Bu teknolojisi aydınlanma seviyelerinin aralığını artırarak bize daha yüksek seviyede kontrast sunmaya yarar. Günümüzde televizyonların birçoğunda HDR teknolojisi ile kullanılmaktadır ve Hollywood film endüstrisi de artık filmlerini HDR formatlı olarak çekmeye başlamıştır. Bunu özellikle son dönemde çekilen Game of Thrones ve Viking dizlerinde görebiliyoruz.
Bundan dolayı artık TV satın alırken HDR teknolojisini sorgulamanız fayda var. Fakat, tüm HDR TV‘lerin aynı olduğunu düşünürseniz büyük bir hata yapmış olursunuz. Yüksek seviyede pik parlaklığı bir TV‘nin parlaklığı nasıl dışa vurduğunun da asıl göstergesidir.
SUHD TV‘nin Quantum Dot ekranı 1.000 nit parlaklığa kadar ulaşan HDR 1000 teknolojisini resmen kullandığına bizzat şahit olursunuz. Başka bir deyişle, bir görüntünün parlak kısmını daha fazla parlatan ve karanlık kısmını daha fazla karartan bir kontrast ile normalde kaçıracağınız detayları görmemiz sağlanıyor. Bunun için satın alacağınız TV’nin parlaklık değerinin kaç nit olduğunu sormanızda fayda olacaktır.
CM (Contrast Modulation- Kontrast Modülasyonu), televizyonların verilen içeriğin çözünürlüğünü ne kadar doğru gösterebildiğini gösteren bir standarttır. (CM %90, CM%70 gibi rakamlarla ifade edilir). 24 Mayıs 2016 tarihinde de ICDM, CM değerlerinin televizyonların kutularının üzerinde bulunmasını ve kullanıcıların bu değerleri görmeleri gerektiğini bildirmiştir.
Çözünürlük standartlarının belirlenmesi dünyada belli kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bunlardan en önemlileri CTA (UHD Allience), DigitalEurope, ISO, ICDM ve JEITA’dır. Birçok marka kendi standartlarını ortaya koyup benim standardım budur dese de ULTRA HD PREMIUM Sertifikası, şu an televizyon sektöründe; en yüksek UHD görüntü kalitesinin en güvenilir göstergelerinden biridir. Sertifika, birçok önemli ölçümünün yanı sıra çözünürlük, yüksek dinamik aralık (HDR), parlaklık,, siyah seviyeleri ve geniş renk gamı için en yeni performans standartlarına uygun ürünlere verilmektedir.
Bu noktada şu markanın şu televizyonunu, bu markanın da şu televizyonunu alın gibi bir yönlendirme yapamayız. Sadece piyasada satılan ve RGBW dizilimine sahip televizyonların size gerçekte ne sunduğunu ve Maggog olarak en son TV teknolojisi Quantum DOT‘un nasıl bir teknoloji olduğunu aktarmak istedik. Ben evime TV alırken RGB dizilimine sahip bir TV alıyorum ama bu demek değildir ki RGBW dizilimine sahip TV’ler alınmaz. Sadece son kullanıcı olarak ne aldığımızı çok iyi bilelim.
Tv alırken nelere dikkat Edilmeli 2023
YanıtlaSilTv alırken nelere dikkat edilmeli ekşi
En iyi televizyon markası sıralaması
Hangi marka televizyon almalıyım
En iyi televizyon markası yorumlar
8K televizyon
OLED TV
En iyi televizyon markası ekşi
Sil4K mı iyi Full HD mi?
Televizyon alırken hangi marka tercih edilmeli?
LED TV alırken hangi özelliklere bakmalı?
2023 hangi TV almalıyım?
Televizyonda en iyi görüntü kalitesi hangisi?
Smart TV mi yoksa Android mi?
4K olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kaç inç televizyon almalıyım?
4K TV kaç inç olmalı?
QLED TV mi yoksa OLED mi?
65 inç 4K TV kaç metreden izlenmeli?