İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır? Adres Değişikliği Nereden Yapılır? Pek çok kurum ve kuruluş tarafından yürütülen resmi işlemlere başvuruda talep edilen ikametgah belgesi; TC vatandaşlarının Nüfus Müdürlüğü kayıtlarında yer alan, oturduğu adresi belirten resmi bir belgedir.
Kişi, farklı adreslerde otursa bile Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü kayıtlarında kişiye dair yalnızca bir adet ikametgah yer alır.
Günümüzde kamuya dair çoğu işlemde olduğu gibi ikametgah başvurusu da e-devlet üzerinden yapılabiliyor.
Bununla birlikte ülkedeki Nüfus Müdürlüklerinden de ikametgah belgesini alma şansınız bulunuyor.
Bu yazımızda adres değişikliği bildiriminde bulunmak isteyen vatandaşlar için ‘ikametgah değişikliği nasıl yapılır?’ sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.
İkametgah Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
Kişi, oturmakta olduğu ev adresini gösteren ikametgah belgesini TC kimlik no ve e-devlet şifresi aracılığıyla e-devlet sistemi üzerinden alabiliyor.
İkametgah belgesi almak istiyorsanız; https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama linkini tıklamanız gerekiyor.
Sisteme giriş yaptığınızda sizden öncelikle kimlik bilgilerinizi doğrulamanız talep ediyor.
Daha sonra size yöneltilen soruları yanıtlamalı, son olarak da ikametgah belgesi çıktısını almalısınız.
Karşınızdaki sayfanın sağ üst köşesindeki ‘Dosyayı İndir’ seçeneğini tıklayarak, belgeyi bilgisayarınıza indirebilir, daha sonra flash belleğinize aktardığınız bu belgenin internet kafelerden ya da kırtasiyelerden çıktısını alabilirsiniz.
Ya da size en yakın Nüfus İşleri Müdürlüğüne giderek de ikametgah belgenizi alabilirsiniz.
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adresinizi yani ikametgahınızı değiştirdiğinizde kurum ve kuruluşlara dair belge ve tebligatların yeni adresinize gelmesini istiyorsanız; ikametgah değişikliğini ilgili kurumlara mutlaka bildirmeniz gerekiyor.
Aksi halde sistemde eski adres bilgileriniz kayıtlı olduğu için evrak, belge ve tebligatlar; eski adresinize gönderilmeye devam ediyor. Aynı zamanda ülke genel seçimlerinde de oy kullanamıyorsunuz.
Adres Değişikliği Nereden Yapılır
Adres değişikliğini e-devlet üzerinden ya da Nüfus Müdürlüklerine başvurarak yani 2 farklı şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.
E-devlet üzerinden adres değişikliği yapmak için e-devlet sitesine yada uygulamasına giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği Bildirimi sayfasına giriş yaptıktan sonra adres değişikliğini bildirmektir. Ayrıca biğer yöntem ise taşındığınız ilçedeki Nüfus Müdürlüğüne giderek bizzat adres değişikliği yapmaktır.
E-devlet Üzerinden Adres Değişikliği Nasıl Yapılır
Adres değişikliğini e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz lakin yalnızca ‘mobil imza’, ‘e-imza’ ya da ‘sms doğrulama’ ile e-devlet üzerinden değişiklik gerçekleştirilebiliyor.
Mobil imzanız ya da elektronik imzanız bulunmuyorsa yetkili kurumlara başvurarak, mobil imzanızı alabilirsiniz. Lakin bu işlemin biraz maliyetli olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Ya da sms doğrulama seçeneğini tıklayarak, adres değişiklik işlemini daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. E-devlet üzerinden kendiniz için ya da sizinle birlikte aynı evi paylaşan tüm aile fertleri için adres değişikliği beyanında bulunabiliyorsunuz.
Mobil İmza Nasıl Alınır?
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre mobil imza, kullandığınız operatör tarafından veriliyor.
Yani Avea, Vodafone ya da Turkcell yetkili bayilerine başvurarak, mobil imza almak istediğinizi belirttiğinizde elektronik imzanızı alabiliyorsunuz.
Nüfus Müdürlüklerine Başvuru ile Adres Değişikliği
E-devlet mobil imzanız yoksa bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat başvurup, ikametgah değişikliği beyanında bulunabilirsiniz.
Değişiklik için müdürlük tarafından sizden birtakım belgeler talep ediliyor.
Konut elektrik, su veya doğalgaz abonelik sözleşmesi ya da kira sözleşmenizi ve TC kimlik kartınızı mutlaka yanınızda götürmeniz gerekiyor.
UYARI: Taşınılan yerin boş bir konut olması halinde nüfus müdürlüğü tarafından herhangi bir belge talep edilmiyor.
Adres Değişikliği İçin Randevu Alma
Adres değişikliği randevu alma işlemi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak adres değişikliği için randevu alma işlemlerinizin hızlı bitmesine yarar. Eğer sizde nüfus müdürlüğünde adres değişikliği yapacaksanız randevu alarak hızlı olarak beklemeden randevulu olarak adres değişikliği yapabilirsiniz. Adres değişikliği için randevu alma işlemi Alo 199 vatandaşlık işlemleri numarasından yapılmaktadır.
Adres Değişikliği Sisteme Ne Zaman Düşer
Adres değişikliği yapıldıktan sonra sisteme yansıması ortalama olarak 24 saat kadar sürmektedir. Eğer sizde okul yada diğer işlemler için adres değişikliği yapmayı düşünüyorsanız 1 gün önceden adres değişikliğinizi yapabilirsiniz.
Adres Değişikliği İçin Gerekli Evraklar
Kiralık evde kalan üniversite öğrencilerinden adres değişikliğinde TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, elektrik, su ya da doğalgaz faturasının yanı sıra üniversite öğrenci belgesi de isteniyor.
Şayet öğrenci, yeni adresi yani ikametgahı olarak kalacağı yurdu gösterecekse elektrik, su ya da doğalgaz faturası yerine yurtta kaldığını gösteren belgeyi yanında götürmesi gerekiyor.
Yakın bir akrabasının ya da bir tanıdığının yanında kalan kişinin ise Nüfus müdürlüğüne başvuru esnasında nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisini götürmesi, aynı zamanda Nüfus müdürlüğüne evinde kaldığı kişi ile gitmesi gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.