Ağaçların, Yaralarını İyileştirmek İçin Salgıladığı Madde Olan Reçine Hakkında Genel Bilgiler
Çam ağaçları başta olmak üzere, kayısı ağacı gibi birçok bitkide görülen saydam, yapışkanımsı maddelere reçine adı verilmektedir. Çamgiller ve baklagiller ailesindeki bitkilerin oluşturduğu reçineler doğal reçinedir. Bunun yanında sentetik olarak elde edilen reçine de mevcuttur. Oksijenle temasıyla birlikte katılaşmaya başlayan reçine, ağaçların, bir şekilde kesilmiş veya zedelenmiş bölgelerini sağaltmak için salgıladığı bir maddedir. Yeni çam kerestesiyle yapılan bank veya masalarda reçine salgısı buna örnektir.
Vişne Reçinesi
Doğal reçine çam ağaçları yanında kayısı, kiraz, vişne ve badem gibi ağaçlarda görülmektedir. Halk arasında ağaç balı veya çam sakızı olarak bilinen bu madde, bitkisel bir salgı olması ve çok hoş bir koku yayması nedeniyle bu unvanları ziyadesiyle hak etmektedir. Reçine zamanla saydamlıktan katılaşmaya doğru bir yapısal değişikliğe uğrar. Ancak ısıya maruz kalınca erimektedir.
Reçinenin doğal olan türü, dünyanın değişik bölgelerinde ve değişik bitkilerinde değişik özelliklerde görülmektedir. Doğal sakız içeren reçineler ve uçucu yağ içeren reçineler en bilinenleridir.
Kayısı reçinesi
Reçine üretimi, kişisel kullanımda olduğu gibi doğal oluşan reçinenin bitki (ağaç) gövdesinden olduğu gibi alınıp biriktirme şeklinde olmaz. Bitkinin kabuğu özel bir bıçakla çizildikten sonra balyozla dövülerek reçine elde edilir. Bazı bitkilerde ise reçine; etanol, eter gibi maddelerin yardımıyla, tüketme yöntemi ile reçine elde edilir.
Reçinelerin Kullanım Alanları
Öncelikle süs taşı olarak bilinen kehribarın, Pinus succinifera (Kehribar çamı) adlı bir çam türünün fosilleşmiş reçinesinden oluştuğunu hatırlatmakta fayda var.
Reçine, eski zamanlarda eczacılar tarafından ilaç hammaddesi olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise sanayide kullanım için sentetik olarak elde edilen reçineler yapılmaktadır. Doğal reçineye benzetilen bu reçineler kimyasal içeriklerinden dolayı sağlığa zararlı özellikler gösterme potansiyeline sahiptir. Sentetik (suni) reçineler çoğunlukla plastik sanayinde, yapıştırıcı ve iyon değiştiricilerin imalatında kullanılmaktadır.
Doğal Reçinenin Bilinen Faydaları ve Zararları
Reçine aynı zamanda sakız gibi ağızda çiğnenmektedir. Temizliğine dikkat ederek, çiğnenmesi durumda dişlerin temizlenmesine ve bakterilerden arındırılmasına yardım eder.
Reçine yenilmesinin solunum yollarını açtığı, iltihaplanmaların giderilmesine destek olduğu bilinmektedir. Mide hazımsızlık sorunu yaşayanlarla gaz sıkıntısı olanlar için reçine tüketmeleri önerilmektedir.
Doğal reçine ayrıca cilt sağlığı için faydalı. Düzenli olarak yapılan reçine maskesiyle birlikte ciltte gençleşmek görülmekte. Ayrıca yüzdeki siyah noktalar reçineyle kolayca yok olmaktadır. Reçine, eskiden ağda için kullanılırken benzer işlevi olan yüzdeki kirli ve tıkalı gözeneklerin temizlenmesi için çam sakızı ağda olarak kullanımı devam etmektedir.
Doğal reçinenin bilinen bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de reçine salgılayan ağaç türünün bilinmesinde fayda var.
YUKARIDA YAZILANLARI UYGULAMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA MUTLAKA DANIŞINIZ:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder