
Bu yüzden motorlu güçlerde yani demeraj akımı yüksek olan cihazlar kullanılacaksa eğer tam sinüs inverter tercih edilmeli. Modifiye sinüs inverterler yüksek güçlere dayanamaz.
Tam sinüs inverterler
sinüs dalga yani şebeke elektriğinde kullandığımız dalgaya en yakın elektriği verir.Modifiye sinüs inverterler ise kare dalga üretmektedir.En belirgin farkı ise modifiye sinüs inverterler tam sinüs inverterlere göre daha ucuzdur.İnverter seçimi yaparken en önemli husus kullanılacak olan cihazlardır.Özellikle motorlu cihaz pompa,buzdolabı,elektrikli süpürge vb cihazlar kullanılmak isteniyorsa tam sinüs inverter kullanılmalıdır.
Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi enerji kaynakları doğru akım üretmektedir.Üretilen bu doğru akım akülerde depolanabilmektedir.Evlerde kullandığımız elektrik ise 220 volt olduğu için genellikle buzdolabı,televizyon ,aydınaltma gibi ev eşyaları 220 volt ile çalışmaktadır.Bunun için güneş enerjisi sistemlerinde akülerde depolanan doğru akım elektrik inverter ile 220 volt elektriğe dönüştürülmektedir.Yüksek demerajlı ürün kullanımlarında ve motorlu cihazlarda tam sinüs inverter kullanımı önemlidir.Tam sinüs inverterde doğru güç seçimi yapıldığında buzdolabı,çamaşır makinası,klima,televizyon gibi cihazları çalıştırabilirsiniz. Off Grid akülü Sistemlerde 12volt,24 volt ve 48 volt çeşitleri mevcuttur.On grid şebeke bağlantılı inverterlerde tam sinüs özelliğe sahiptir.Off Grid Akülü güneş enerjisi sistemlerinde en çok kullanılan tam sinüs inverterler akıllı inverterlerdir.Akıllı İnverterlerdir.Akıllı tam sinüs inverterlerde şarj regülatörü ve şebeke yada jeneratörden şarj özelliği mevcuttur.
Modifiye sinüs inverterler
ise off grid akülü güneş enerjisi sistemlerinde kullanılmaktadır.Çok fazla tercih edilmesinin en büyük sebebi fiyatlarının tam sinüs inverterlere göre çok daha ucuz olmasıdır.Demeraj akımı yüksek olan ve motorlu cihazların kullanımında dez avantaj sağlamaktadır.Tabiki bu durum modifiye sinüs inverterler kötü olduğu sonucunu çıkarmaz.Güneş enerjisi sistemlerinde özellikle küçük tekne ve karavan uygulamalarında tercih edilmektedir.Modifiye sinüs inverter grubunda çok küçük ürünlerde bulunup özellikle araç çakmaklığında seyehat halinde telefon,laptop gibi cihaz kullanmak isteyenler için çakmaklıklı modelleride mevcuttur.Modifiye sinüs inverterler için şunu diyebiliriz küçük ve az maliyetli olması istenen projelerde vazgeçilmez invertörlerdir.Ama tam sinüs inverterlere göre demerajları akımları hassas olmadığı için toleranslı seçim ve doğru güç hesabı yapılmalıdır.
İnvertörler kullanım amaçlarına göre iki grupta toplanır:
Doğru akım (DC) akım kaynağından alternatif akım (AC) üretmek,
Üretilen AC akımın gerilimini veya frekansını değiştirmek.
Bu işlemi yapmak için invertör içerisinde; doğrultucu, frekans değiştirici, güç devresi ve otomatik denetim elemanları olmak üzere 4 adet devre elemanı bulunur.
Off Grid İnverterler ( Akülü Solar Sistemler)
On Grid İnverterler
Solar Pompa Sürücü İnverteri
Mikro İnverter
Off-grid inverterler (Elektrik Şebekesi olmayan yerlerde kullanılan invertörler)
Bu invertörler daha çok depolamalı (Akülü – Bataryalı) sistemlerde kullanılmaktadır. Bu tarz uygulamalar daha çok şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri, yayla evleri, gsm baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Tam Sinüs İnvertörler: Yaşamımızda kullandığımız tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke elektrik de 50 Hz Tam/ Saf Sinüs dalgadır.
Tam sinüs invertörler, AC çıkışta tam sinüs (sinüsoidal) dalga formuna sahiptir. Tam sinüs invertör, gelen voltaj ve frekansları tam sinüs dalga olarak ayarlar. Çalışma frekansları 50/60 Hz, verimleri ise %89 ila %94 arasındadır.
Uygulamada tam anlamıyla saf bir sinüs dalgası mevcut değildir. Çeşitli kayıplar ve harmonikler dolayısıyla ancak teorik olarak şebeke elektriği dendiğinde akla tam sinüs dalga şekli gelir. Tam sinüs invertörler özellikle tıbbi cihazlarda ve ölçü sistemleri gibi hassas çalışma gerektiren sistemlerde kullanılır.
Sinüs Benzeşimli veya Modifiye Sinüs İnvertörler: Modifiye sinüs olarak da bilinen kare dalga invertör maksimum güç noktası takibi (MPPT) adı verilen bir algoritmaya sahiptir.
Maksimum verim elde etmek için geliştirilen bu algoritma sistemdeki mevcut yük üzerinden hesaplamalarını otomatik olarak gerçekleştirmektedir.
Bu invertörler, sinüs eğrisini kare dalgacıkların sayısını arttırarak merdiven basamağı formuna benzer davranış sergiler. Modifiye invertörler, saf sinüs şeklinde elektrik çıkışı vermediği için buzdolabı, çamaşır makinası, hassas elektronik cihazlar vb. cihazların bozulmalarına neden olabilirler.
Eğer invertör (evirici) bu tarz hassas yüklerin beslenmesinde kullanılacak ise kesinlikle saf sinüs invertör tercih edilmelidir. Kare dalga invertör (modifiye sinüs invertör), aydınlanma ve ısınma gibi düşük hassasiyetli işler için uygundur.
Mikro İnvertör: Sanayi ihtiyaçlarını karşılamak için trifaz 380 volt verebilen invertör modellerinin yanı sıra paralel bağlanarak yüksek verim elde edilmesini sağlamayı amaçlayan invertörlerdir.
On-grid inverterler ( Şebekeye bağlı sistemlerde kullanılan invertörler)
On grid inverterler, şebekeye bağlı güneş enerjisi elektrik üretim sistemlerinde kullanılır.
Dönüştürülen elektriği şebekeye veren invertörler. Şebeke bağlantılı invertörler ise merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:
Merkezi İnvertör: Merkezi invertörler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir invertörün gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.
Merkezi invertör teknolojisi diğer invertör tiplerinden farklı olarak, panellerin invertör öncesinde DC korumanın yapıldığı bağlantı kutularında birleştirildikten sonra invertöre bağlantının yapıldığı sistemlerdir.
Merkezi invertörler diğer invertör tiplerine göre daha büyük panel grupları tek merkezden yönetmektedir.
Genel olarak merkezi invertörlerin alçak gerilim voltaj değerleri normal dağıtım trafolarının 400 V değerlerinden farklı olup 300V, 350V, 400V ve 690 V olacak şekilde üretilmektedirler. Merkezi invertör çıkışından sonra merkezi invertörün alçak gerilim voltaj seviyesine göre üretilmiş trafodan geçerek orta gerilim şebekesine 33 kV – 34,5 kV seviyesinden bağlantısı yapılır.
Dizi İnvertörler: Dizi invertörler gerek saha gerekse çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi invertörler kullanmak mümkündür.
Dizi invertörlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.
DC giriş gerilimlerinin müsaade ettiği voltaj değerine kadar panellerin seri bağlandığı ve her bir FV dizinin doğrudan invertöre bağlantısı ile oluşturulan sistemlerin invertörüdür.
Evsel kurulumlarda 2-5 kW aralıklarında üretilip 230 V tek fazlı ve 5 kW üstünde 400 V üç fazlı olarak üretilmektedir. Endüstriyel ve santral sistemlerde MW seviyelerine ulaşmak için 30 -33 kW AC çıkış gücündeki dizi invertörler kullanılmaktadır.
Sistem güvenliği için DC ve AC koruma ekipmanları ile birlikte üretilen paket dizi invertör çözümleri bulunmaktadır.
Mikro İnvertörler: Mikro invertörler ise her biri bir panel arkasına monte edilen invertörlerdir.
Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.
Hibrid İnvertör: Hibrit invertörler, enerji üretimin ihtiyaçtan daha fazla olduğunda akü gibi depolama elemanlarında toplanmasını veya şebekeye verilmesini sağlayan; üretimin ihtiyaçtan daha az olduğunda şebekeden enerji çekilmesini sağlayan çift yönlü invertörlerdir.
İnvertör Fiyatları Ne Kadar?
İnvertör fiyatları tercih edilen markaya ve ihtiyaç duyulan teknik özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Bunun dışında invertör fiyatları, daha çok yurtdışında üretildiği için döviz kurlarından da etkilenmektedir.
MERHABA İYİ GÜNLER BEN FİYAT TEKLİFİ ALMAK İSTİYORUM
YanıtlaSilBUZDOLABI,ÇAMAŞIR MAKİNESİ,BULAŞIK MAKİNESİ,TV,AYDINLATMALAR VE ŞARZ ÇALIŞTIRICAK SOLAR ENERJİ SİSTEMİ FİYATI NE OLUR
Merhaba, durumu tam belirtmediğiniz için 2 farklı yanıt verelim
SilEğer Burası elektrik olmayan bir bağ evi ise
Paket nelerden oluşur?
12 Adet Güneş Paneli 280watt Lexron 24V Poly
1 Adet Tam Sinüs Akıllı İnverter 5K -5000W 48V Anti Toz Koruyuculu
1 Adet Solar Kablo 4mm Kırmızı (20 metre)
1 Adet Solar Kablo 4mm Siyah (20 metre)
MC4 Konnektör Seti – Tekli Bağlantı – 1 Dişi 1 Erkek
MC4 Branş Konnektör Seti – 2’li Bağlantı – 1 Dişi 1 Erkek
12 Adet 100 Ah Lexron Jel Akü
Paket neleri Çalıştırır?
10 ADET TASARRUFLU LAMBA 7-8 SAAT
70 EKRAN TV + UYDU ALICISI 7-8 SAAT
ORTA BOY BUZDOLABI (24 SAAT)
CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR ŞARJI
ÇAMAŞIR MAKİNESİ – HAFTADA 2 KEZ
BULAŞIK MAKİNESİ -HAFTADA 2 KEZ
ürünler gerekir.
Eğer Burası sürekli ikamet edilen Elektrik şebekesi olan bir yer ise;
SilOn Grid ( Şebekeye Uyumlu) Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemleri , Elektrik şebekesinin olduğu yerlerde Güneş Panelleri ile üretilen enerjinin On Grid (Şebeke Uyumlu) İnverterler aracılığı ile anlık kullanıma sunulması ve ihtiyaç fazlası elektriğin elektrik şebekesine satılmasını ifade eder.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi “Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile Aylık Mahsuplaşma uygulaması Resmi Gazetede yayınlanarak resmiyete kavuştu.
Artık evlerde, iş yerlerinde, bina çatılarında Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi yapılabilecek üretim fazlası elektrik elektrik dağıtım kurumuna satılabilecek. Üstelik enerji satışı Ticari bir işlem olmasına rağmen şahıslar için KDV ve Gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Çatınızda Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi yaparak elektrik ihtiyacını karşılamak istiyorsunuz. Peki Bunun için nereden başlayacaksınız? İlk işlem bulunduğunuz il deki Elektrik Dağıtım Firması ile ( Uedaş, Aydem, Limak, Uludağ Elektrik vs) Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi için İzin / Çağrı Mektubu almanız gerekmektedir. Diğer yasal izinler, Projelendirme, Mühendislik Hizmetleri; Sözleşme Yapılması koşulu ile Firmamızca yerine getirilmektedir.
Örneğin
YanıtlaSilPil 12V/60AH ise, 2000W sert matkap ile 500W invertör kullanabilir misiniz?
1. İlk olarak maksimum pil şarj cihazı 'e bakın: 12*60*0.8 = 576W,>500W.
2. Elektrikli cihazlar, dirençli elektrikli cihazlar veya endüktif elektrikli cihazlar olup olmadığını belirleyin: el matkabı endüktif bir elektrikli matkaptır.
3. El matkabının sürekli gücü 500W ve 2000W süresi 1000W,>500W.
Başlangıç gücü genellikle yaklaşık 3 kez (farklı elektrikli cihazların başlangıç gücü farklıdır) yani 500W X 3 = 1500W, 2000W invertörün başlangıç gücü 2000W,>1500W bu nedenle, 500W el matkabı 12V/60AH pil ve 2000W invertör ile kullanılabilir.
Diğer cihazlar da bu yöntemle değerlendirilebilir.
Sorunlarınız varsa, işlemi anlamayın, ayrıca müşteri hizmetlerine danışabilirsiniz, teşekkür ederim!
Invertör için uygun bir pil nasıl seçilir
Çalışma süresi = U (voltaj ödeme) × I (pil kapasitesi) × 0.8 × 0.9 ÷ elektrik gücü
Örnek: bir 220V 100W ampul ile bir 12V 50AH pil
Çalışma süresi = 12Vx50AH × 0.8 × 0.9 ÷ 100W = 4.32 (saat)
Not: 0.8 pil deşarj katsayısıdır (sabit) 0.9 invertörün dönüşüm verimliliğidir (sabit)
Ne kadar süre kullanılabilir de pilinizin yeni ve eski performansı ile ilgilidir
Not:
12v'nin invertörü sadece 12v'nin pilini bağlayabilir (Normal çalışma aralığı 9.5V ila 15.5V arasındadır) ve 24v'nin invertörü sadece 24v'nin pilini bağlayabilir (Normal çalışma aralığı 19.5V ila 28.5V arasındadır)
12V60hz 4000W invertör sadece 12v'nin pilini bağlayabilir (Normal çalışma aralığı 9.5V ila 17V arasındadır)
Invertörü ev devresine bağlamayın!
Arabada çakmak telini bağlamak için 12V/24V kullanırken, lütfen 120 w'yi aşmayın. Aksi takdirde araba sigortası patlayacak!
Invertörün kurulumu ve devreye alınması, invertörün yapısını ve çalışmasını anlayan elektrik bakım personeli tarafından yapılmalıdır.
Not:
YanıtlaSilBizim saf sinüs dalga invertör endüktif yük kapasitesi 95%
Tel için pil çıkış DC güç gereksinimleri çok yüksektir, lütfen uzunluğu artırmak için tel kullanmayın.
Pil çıkışından invertöre, orijinal kablolamayı kullanın. Hattın yetkisiz uzantısı, yetersiz giriş voltajı/akımına neden olabilir. Uzatma hattını kullanmak istiyorsanız, tel çapı orijinal kablolama kadar kalın olmalıdır. 1 metreyi geçmemesi tavsiye edilir.
Pil ne kadar sürer?
Araba aküsü, genel aile araba voltajı 12V, kamyon
Akü voltajı 24V ve ilgili voltajlı invertör seçilir.
1. Pil gücünü hesaplamak için formül: p (güç) = U (voltaj volt) | (pil ağırlığı)
2, araba 12V80AH pil gibi, onun güç çıkış gücü = 12V * 80 = 960W invertör dönüşüm verimliliği 90?
960*90 kullanarak?, pili maksimum 864W güçle hesaplayabilirsiniz.
Çalışma süresi = U (voltaj volt) * 1 (pil kapasitesi) * 0.8*0.9
Elektrik güç örneği:
12v100w ampul ile pil 12V80AH pil
Çalışma süresi = 12V * 80AH * 0.8*0.9 / 100W = 6.912 saat
Not: 0.8 pil deşarj katsayısıdır (sabit)
0.9 invertör dönüşüm verimliliği (sabit)
TELEVİZYON KAÇ WATT ELEKTRİK HARCAR?
YanıtlaSilTELEVİZYON NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR?
BUZDOLABI KAÇ WATT ELEKTRİK HARCAR?
BUZDOLABI NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR?
22" LED TV SAATTE ORTALAMA 25 WATT ELEKTRİK TÜKETİR. AYNI ZAMANDA 55 EKRAN OLARAK DA BİLİNİR.
24" VEYA 60 EKRAN TELEVİZYONLAR ORTALAMA SAATTE 36 WATT ELEKTRİK HARCAR.
32" YANİ 80 EKRAN LED TELEVİZYONAR SAATTE 50 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİR.
40" VEYA 102 EKRAN LED TELEVİZYONUN TÜKETTİĞİ ELEKTRİK SAATTE ORTALAMA 65 WATT CİVARIDIR.
43" VEYA 108 EKRAN LED TELEVİZYON SAATTE ORTALAMA 75 WATT ELEKTRİK HARCAR.
49" YANİ 123 EKRAN LED TELEVİZYONLARIN ELEKTRİK TÜKETİMİ SAATTE ORTALAMA 100 WATT CİVARIDIR.
55" VEYA 139 EKRAN LED TELEVİZYON SAATTE ORTALAMA 120 WATT ELEKTRİK TÜKETİR.
65" 164 EKRAN TELEVİZYONLAR İSE ORTALAMA SAATTE 150 WATT ELEKTRİK HARCAR.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ KAÇ WATT ELEKTRİK HARCAR?
ÇAMAŞIR MAKİNESİ NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR?
A+ MİNİ BUZDOLABI GÜNLÜK ORTALAMA 300 WATT ELEKTRİK TÜKETİR.
A+ ORTA BOY 410 LİTRE BUZDOLABI ORTALAMA GÜNLÜK 950 WATT ELEKTRİK HARCAR.
A++ 490 LİTRE NO-FROST BUZDOLABI ORTALAMA GÜNLÜK 800 WATT ELEKTRİK HARCAR.
A++ 630 LİTRE BUZDOLABI 1000 WATT / 1KW GÜNLÜK ORTALAMA ELEKTRİK TÜKETİMİ YAPAR.
A+++ 7KG ÇAMAŞIR MAKİNESİ ORTALAMA SAATLİK 800 WATT ELEKTRİK TÜKETİR.
A++ 5KG ÇAMAŞIR MAKİNESİ SAATLİK 650 WATT ORTALAMA İLE ELEKTRİK TÜKETİMİ YAPAR.
A+++ 10 KG ÇAMAŞIR MAKİNESİ SAATLİK ORTALAMA 1000 WATT ELEKTRİK TÜKETİR.
KLİMA KAÇ WATT ELEKTRİK HARCAR?
KLİMA NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİR?
9000 BTU A+ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 2900 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 700 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 2500 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 700 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
12000 BTU A+ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 3600 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 950 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 3400 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 1100 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
19000 BTU A+ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 5700 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 1500 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 5400 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 1700 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
9000 BTU A++ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 2500 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 500 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 2000 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 450 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
13600 BTU A++ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 4000 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 1000 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 3400 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 800 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.
19000 BTU A++ INVERTER KLİMALARDA ISITMA İÇİN; İLK AÇILIŞ DEĞERİ YAKLAŞIK 5800 WATT VE ARDINDAN ORTALAMA SAATLİK TÜKETİMİ İSE 1450 WATT CİVARIDIR. SOĞUTMADA İSE; İLK AÇILIŞ DEĞERİ 5000 WATT VE SAATLİK ORTALAMA TÜKETİM DEĞERİ İSE 1300 WATT OLARAK GÖZLEMLENEBİLİR.