Cimer Nedir, Nasıl Başvurulur, Başvuru Sorgulama: 20 Kasım 2006 yılında Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra hizmet vermeye başlayan CİMER; vatandaşların birtakım ihbar bildirimlerini gerçekleştirmelerini, şikayetlerini dile getirmelerini, taleplerini ifade edebilmelerini sağlamak amacıyla kurulan bir web servisi olma özelliği taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi, kısaltılmış haliyle CİMER; vatandaşlar ile devlet arasında açıldığı günden bu yana bir iletişim köprüsü olma görevini yürütmeyi sürdürüyor.
İletişim başkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren CİMER; vatandaşların dilekçe haklarını internet üzerinden kullanabilmelerine, idare üzerinde kamu yönetimi oluşturabilmelerine, hükümet tarafından yürütülecek politika, kamu eylem ve işlemlerinin vatandaşın görüşü ve önerisi alındıktan sonra oluşturulabilmesine olanak tanıyor.
Halkla ilişkiler kavramının tüm kamu teşkilatı içerisinde yayılmasını amaç edinen misyonu ile Cimer; vatandaş geri bildirimlerinin cumhurbaşkanlığı tarafından ölçülebilmesini de mümkün bir hale getiriyor.
Bu yazımızda kısaca Cimer nedir? Cimer başvurusu nasıl yapılır? Yapılan başvurular nasıl sorgulanır? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
İşte, eskiden BİMER olarak hizmet veren, günümüzde Cimer olarak faaliyetlerini sürdüren ‘Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine’ dair bilmeniz gereken o detaylar:
Cimer Nedir?
Yalnızca ülkemizde değil tüm dünya genelinde ‘elektronik başvuru kabul’ sisteminin öncülerinden biri olan bu proje; vatandaşların her türlü şikayetlerini direk olarak cumhurbaşkanlığına iletilebilmeleri amacıyla başlatılan bir proje olarak ön plana çıkıyor.
Vatandaşlar; hayvan haklarından tutun da hükümetin yürüttüğü askeri politikalara kadar hemen hemen her konuda CİMER’E elektronik ortamda dilekçe yazıp, bu dilekçelerini gönderebiliyorlar.
Vatandaşlar tarafından yazılan dilekçelerin, şikayet ve ihbarların büyük bir oranı CİMER tarafından ortalama 30 gün içerisinde yanıtlanıyor.
Öyle ki 2019 verilerine göre 2019 yılında CİMER başvurularının %91 gibi büyük bir bölümünün CİMER tarafından yanıtlandığı belirtiliyor.
Her geçen gün bilinirliliği daha da artan CİMER, başvuru sayısındaki artış ile şikayet ve ihbarları ne denli dikkate aldığını da vatandaşlara kanıtlıyor.
Cimer başvuruları, şikayet şeklinde olabileceği gibi istek, talep ve bilgi edinme gibi pek çok amaçla da olabiliyor.
CİMER Başvurusu Nasıl Yapılır?
Cimer başvurularınızı gerçekleştirmek için https://www.cimer.gov.tr/ web sitesini ziyaret etmelisiniz.
Cimer’in resmi sayfası olan bu adreste hemen sağ kısımdaki ‘Başvuru Yap’ seçeneğini tıklayıp, başvurunuzu gerçekleştirebilmeniz mümkün.
Dilerseniz, e-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile CİMER’e yine aynı sayfa üzerinden başvurabilirsiniz.
Başvuruyu gerçekleştirebilmeniz ve başvurunuzun CİMER tarafından yanıtlanması için mutlaka başvuruda sizden talep edilen kişisel bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız.
CİMER Başvuru Sorgulama
Cimer’e daha önce yaptığınız başvuruların son durumu ile ilgili bilgi edinmek, cevaplanıp cevaplanmadığını öğrenmek için de https://www.cimer.gov.tr/ linkini tıklamalısınız.
Sayfanın hemen sağ kısmında yer alan ‘Başvuru Sorgula’ linkini tıklayarak, başvurunuzun son durumunu öğrenebilirsiniz.
Cimer Başvuru Sonucu Ne Zaman Gelir?
Cimer şikayet, dilekçe ve isteklere dair cevaplar; ortalama 30 gün içerisinde yanıtlanıyor. Cimer başvuru sonucu genelde sistem yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tüm başvuruları titizlikle değerlendiren cimer başvuru sonuçlarını mutlaka cevaplamaktadır.
Cimer İhbar İptal Edilir Mi?
Cimer üzerinden ihbarda bulunabileceğiniz gibi ihbar etme işlemi de yapılmaktadır. Cimer’e gönderdiğiniz şikayet yada ihbar eğer çözüme kavuştuysa cimer ihbar etme işlemi yapabilirsiniz. Cimer ihbar etme işlemi için Alo 150 cimer ihbar hattını arayarak başvuru numarasını söyleminiz yeterlidir.
Diğer bir yol ise tekrardan başvuruda bulunup başvuru tarihini ve dosya numarasını yazmanız gerekmektedir.
Cimer Cevap Süresi
Cimer’e yapılan şikayetler, itirazlar ve ihbarlar titizlikle incelenir ve gerekli birimlere gönderilir. Genelde şikayetler hızlı sonuçlanmasına karşı bazı dönemlerde daha uzun cevap süresi oluşabiliyor. Cimer şikayetleri 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlandırılıp size cevap verilmektedir.
Cimer Hangi Şikayetlere Bakar
Cimer neredeyse bütün şikayetleri bakan bir birimdir. Bankalar, uğradığınız haksızlık yada bir devlet memurunun yaptığı haksızlık için şikayette bulunabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek tüm şikayetler için cimer üzerinden başvurabilirsiniz. Size yapılan bir haksızlık yada yaşadığınız sorunları cimer üzerinden iletebilirsiniz.
Cimer Suç Duyurusu Nasıl Yapılır
Cimer üzerinden suç duyurunda bulunmak için resmi site üzerinden TC. kimlik numaranız, adınız, soyadınız, annenizin evlenmeden önceki kızlık soy ismi ve cep telefonu numaranızı girerek suç duyurunda bulunabilirsiniz. Bir diğer yol ise cimer.gov.tr üzerinden e-devlet girişi yaparak suç duyurunda bulunmatadır.
Cimer Özellikleri Nelerdir?
Başbakanlık yönetim sisteminin mevcut olduğu dönemde BİMER olarak hizmet veren daha sonra başkanlık sisteminin başlamasıyla birlikte CİMER olarak faaliyetlerine devam eden bu portalın temel özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
MERNİS tabanlı olan CİMER başvurularında kişinin mail adresi isteniyor. Başvuru sonuçları, kişinin mail adresi üzerinden de gönderiliyor.
Sisteme kimlik bilgileri ile girildiğinden kişi, kimliğini gizleyerek herhangi bir başvuruda bulunamıyor.
CİMER adresinde kişilerin yararlanabilecekleri ‘Şikayet, ihbar, istek ve öneri olacak şekilde dört başlık yani hizmet bulunuyor.
MERNİS tabanlı olduğundan kişinin adresi ve kişisel bilgileri sistemde görüntüleniyor.
Cimer başvuru ve şikayetleri, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından inceleniyor.
Cimer’e yapılan başvuruların mutlaka yanıtlanma zorunluluğu da bulunuyor.
Kişiler, devlet kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel kurumlara dair şikayet, ihbar ve önerilerini de CİMER üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Sizlere bu yazımızda cimer nedir? cimere başvuru nasıl yapılır ve cimer başvuru sorgulama işlemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.