Ayak Şişmesi Nasıl Geçer
Ayak şişmesi nedenleri ve tedavisi
Ayak şişmesi bir çok nedenle olabilir. Ayakların şişmesi, hormonal, metabolik ve dokusal nedenlerden ayaklar şişebilir. Ayak şişmesinin, uzun süre ayakta kalmak, burkulmalar, hamilelik, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları gibi pek çok nedeni vardır. Bu nedenle ayak şişmeleri tek taraflı ve iki taraflı ayak şişmeleri olarak iki gruba ayrılır.
Her iki ayakta olan ayak şişmeleri genellikle sistemik hastalıklara bağlı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve damarsal sorunlara bağlı damarların genişlemesi (varisler) gibi hastalıklara işaret eder iken, tek ayakta olan ayak şişmeleri daha çok, o uzuvun travmalar sonrası oluşabilecek yaralanmalarını, tendinitlerini yani kiriş iltihaplarını o bölgeye ait bası nedeni ile oluşan yetmezlikleri göstermektedir. Bunları dikkate alarak ayak şişmeleri iki taraflı'mı, tek taraflı'mı doğru teşhis etmek önemlidir.
Ayak şişmesi nedeni nasıl teşhis edilir ?
Ayak şişmesi şikayeti olan hastada özellikle çift taraflı ise kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği düşünülmeli'dir ve bu tür bir belirti olduğunda mutlaka dahiliye uzmanına baş vurmak gereklidir. Fakat, tek taraflı bir şişlik söz kunusu ise o bölgedeki problemleri ortaya çıkartmaya yönelik teşhis yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler, ultrasonografi tetkiki, röntgen filmleri, hastanın ayrıntılı bir şekilde ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gibi bir takım tetkikler ayak şişmesinin nedeni ortaya koymada yardımcı olur.
Ayaklarda şişlik nasıl tedavi edilir ?
Ayak şişmesi tedavisi, ayaklarda şimenin nedenine bağlı olarak yapılır. Ayaklardaki şişlik herhangi bir travma nedeni ile oluşmuş ise yaralanmanın tedavisi yapılır ve şişliğin inmesi için buz tatbiki uygulanır. İltihabi nedenle ayak şişmesi durumlarında iltihabı gidermek için verilen ilaçlar kullanılır. Sistemik hastalıklara bağlı gelişen ayak şişmelerinde öncelikle hastalığın tedavisi yapılmalıdır ve bu dönem içerisinde akşamları ayakları ılık tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra, bacakları bir miktar yukarı kaldırarak dinlenmek faydalı olur. Ayrıca, çok uzun ayakta kalmamayı dikkat etmek, çok uzun yürümemek, çok uzun oturmamak, tuzlu yemekten kaçınmak, ayakkabı seçiminde ayağın rahat edeceği ayakkabıları kullanmak, bacak ve ayak egzersizleri yapmak ayak şişmesini engellemede faydalı olacaktır.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.