Döviz kurunun düşmesiyle birlikte, gübrede yapılan yüzde 20 indirimin ardından yeme de yüzde 5-13 aralığından indirim bekleniyor.
Koronavirüs salgını ile derinleşen ekonomik kriz, tarımın vazgeçilmezlerinden gübre ve yemi de olumsuz yönde etkiledi.
Döviz kurundaki yükselme de eklenince çiftçiler, gübre ve yem sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yeni ekonomi modeli sonrasında kurdaki düşüşle piyasalar biraz olsun rahatlarken, hem tüketiciyi hem de üreticiyi sevindiren haberler gelmeye devam ediyor.
Doların 18 bandından 10 liralara kadar gerilemesiyle birlikte ürünlere yapılan zamlar da geri çekildi.
YÜZDE 20 İNDİRİM YAPILDI
İstanbul Gübre Sanayi'den (İGSAŞ) yapılan açıklamada da, çiftçilerin en önemli girdi kalemi olan gübre fiyatlarında indirime gittiği belirtilerek, kompoze gübre ürünlerinde indirimin yaklaşık yüzde 16,5 olduğu, ürede ise yaklaşık yüzde 20 indirim yapıldığı bildirildi.
Doların düşmesiyle gübreden sonra yeme de indirim geliyor #1
SIRA YEMDE
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Kovid-19 salgınıyla dünyada yeni bir döneme girildiğini, geçmiş yıllarla kıyaslandığında hububat ve yağlı tohumlar gibi temel tarımsal ürünlerin üretim ve stoklarında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen bu emtiaların fiyatlarında hızlı bir yükseliş gerçekleştiğini söyledi.
Doların düşmesiyle gübreden sonra yeme de indirim geliyor #2
Gıda güvencesi endişeleriyle özellikle Çin gibi önemli piyasa oyuncularının ihtiyacından çok fazla ürün alması ve stoklarını artırma eğiliminin salgın sürecindeki fiyat artışlarının temel sebeplerinden biri olduğuna işaret eden Karakuş, salgının ekonomik etkilerinin azaltılması hedefiyle piyasaya sürülen yüksek miktardaki paranın üretim veya yatırımlar yerine emtia ticaretinde kullanılmasının da fiyat artışlarını etkileyen unsurlar arasında yer aldığını bildirdi.
Doların düşmesiyle gübreden sonra yeme de indirim geliyor #3
"KURDAKİ GERİLEME, MEMNUNİYET VERDİ"
Karakuş, karma yem sektörünün bitkisel üretimden aldığı ürünleri işleyip hayvansal üretime aktardığını hatırlatarak, bitkisel üretimin yeterli olmaması nedeniyle sektörün hububat ve yağlı tohumlar gibi temel ham maddelerin temini açısından yüzde 50 ithalata bağımlı durumda bulunduğunu, alınan ham maddelerin bedelinin de döviz olarak ödendiğini anlattı
https://www.ensonhaber.com/ekonomi/dolarin-dusmesiyle-gubreden-sonra-yeme-de-indirim-geliyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.