Uzmanlara göre, Rusya'da gittikçe hızlanan kripto para kullanımı, yaptırımların etkisini hafifletebilecek faktörlerin başında geliyor. Zira dijital para birimlerinin operasyonu standart küresel bankacılık alanının çok dışında. İşlemlerin kaydı blok zinciri olarak bilinen herkese açık bir dijital defter üzerinde tutuluyor.
ABD Hazine Bakanlığı'nın Ekim ayında hazırladığı yaptırımlar konulu raporda da bu konu gündeme gelmişti. Raporda yetkililer, "dijital para birimleri, Amerikan yaptırımlarının etkinliğini azaltma potansiyeline sahip" derken "kötü aktörlerin" varlıklarını geleneksel finans sistemi dışına kolayca taşıyabileceklerini vurguluyordu.
ABD'li uzman Ross S. Delston, CNN Business'a yaptığı açıklamada, "Eğer Ruslar kripto para dışındaki tüm para birimlerini bırakmaya karar verirlerse ki eminin bunu çoktan yapıyorlar, neredeyse tüm yaptırımları etkisiz hale getirebilmeleri mümkün" dedi.
Ancak kripto para varlıklarının dezavantajları da mevcut. Rusya bütün döviz varlığını Bitcoin gibi bir kripto para birimine çevirse bazı sorunlar yaşayabilir. Zira kripto para henüz ticarette kullanılmıyor. Dolayısıyla Rusya'nın en büyük ithalat kalemi olan gıdayı Bitcoin'le alması mümkün değil. Delston bununla ilgili olarak, "Dünyanın herhangi bir yerinde günün her anında dalgalanan kripto paralarla satış yapan bir gıda ihracatçısı var mıdır? Yoksa sattıkları malların karşılığını dolar olarak mi isterler?" diye konuştu. Delston Rusya'nın en büyük gelir kalemlerinden olan petrol ve doğalgaz ticaretinin de dolar üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekti.
Bu noktada İran örneğine dönmek gerek. ABD İran'a çok uzun zamandır ekonomik ambargo uyguluyor. Ülkenin finans kurumları yaptırım altında. Burada üretilen ürünler üzerinde de ihraç yasağı var. Tahran'ın bu sorunu Bitcoin madenciliği ile çözdüğü öne sürülüyor.
Bir petrol üreticisi olan İran bunları yurt dışına satamadığından elinde bir enerji fazlası var. Kripto para madenciliği ise aşırı elektrik tüketen bir süreç. İran elindeki fazlayı bu alana aktarmış durumda. Analiz şirketi Elliptic'in raporuna göre, "Madencilik sürecinde enerji doğrudan kripto paraya dönüştürülüyor. İran'da yaşayan kripto madencilerine ödeme doğrudan Bitcoin'le yapılıyor. Bu Bitcoin'ler de ithal ürünler karşılığında yapılan ödemelere gidiyor". Elliptic raporuna göre piyasadaki Bitcoin'in yüzde 4,5'u İran'da üretiliyor. Bunun yıllık getirisi de 1 milyar dolara yakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.