Hayat pahalılığı, ücretlerin enflasyonun altında kalması hane halkının geçim sıkıntısını daha fazla hissetmesine neden oluyor. Bu durum borç ödemelerine de olumsuz yansıyor
Tahsili gecikmiş oranı ihtiyaç kredilerinde bir yılda yüzde 48,3 arttı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ihtiyaç kredisinde tasfiye olunacak alacak oranı son 1 yılda 1.4 puan arttı ve yüzde 4,3’e yükseldi. Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği’nin Şubat 2022 verilerine göre ihtiyaç kredisi 478.2 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl şubatta bu rakam 403.6 milyar lira seviyesindeydi. Bir yılda ihtiyaç kredisi miktarı yüzde 18,4 artış gösterdi. Tasfiye olunacak alacaklar ise Şubat 2022'de 20 milyar 670 milyon liraya ulaştı. Bu da yüzde 4,3 tasfiye olunacak kredi oranına işaret ediyor. Geçen yıl şubatta bu oran yüzde 2,9 seviyesinde bulunuyordu. 1 yılda tasfiye olacak alacak oranında 1.4 puanlık yani yüzde 48,3’lük bir artış yaşandı.
Konut kredilerinde uzun vadelerin ve ivme kaybeden talebin de etkisiyle tasfiye olunacak alacak oranında değişim yaşanmazken oran yüzde 0,3’te kaldı. Taşıt kredilerinde ise tasfiye olunacak alacak oranında iyileşme var. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise BDDK’nın taşıt kredilerinde vadeyi uzatmış olması. Bankacılık kaynakları ihtiyaç kredilerinde faizlerin yüksek olması ve kamunun bu kredilerdeki büyümeyi sınırlandırmaya yönelik adımlar atmasına rağmen talebin canlı olduğunu dile getirdi. Güçlü talepte de en büyük etken yine yüksek enflasyon. Yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybıyla alım gücü gerileyen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hem kredi kullanımı hem de kredili mevduat hesabı kullanımı arttı.
https://www.finansgundem.com/haber/ihtiyac-kredilerinde-gecikme-orani-yuzde-483-artti/1657016
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.