Enflasyon yüzde 70'e dayandı ama zirve henüz görülmedi
Tüketici enflasyonu nisanda gıda grubundaki sert fiyat artışlarının etkisiyle beklentilerin üzerine çıkarak yıllıkta yüzde 69,97’ye ulaşırken uzmanlar en kötüsünün geride kalmadığı görüşünde. Üretici enflasyonu ise yüzde 121,82 ile 90 yılların ardından zirveye çıktı.
Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69,97 seviyesine yükseldi.
TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 7,25 olarak kaydedildi.
Nisan ayında çekirdek enflasyonun yüzde 50 üzerindeki seyri sürdü. Veriler yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 52,37 olarak gerçekleştiğini gösterdi.
Üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesi de devam etti.
TÜİK verilerine göre üretici fiyat endeksi Nisan'da bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 121,82 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 7,67 oldu.
Üretici fiyatlarındaki yıllık yükseliş Mart 1995'ten bu yana kaydedilen en hızlı yükseliş oldu.
Taze sebze ve meyvede 4 ayda fiyat ikiye katlandı
Son aylarda olduğu gibi tüketici enflasyonunun tüm ana gruplarında nisanda enflasyon arttı. En yüksek artış hem talebin hem de mevsim koşullarının etkili olduğu gıda grubunda yaşandı. Grupta aylık enflasyon yüzde 13,38 olurken manşet enflasyonun 3.5 puanı gıda grubundan geldi. Şeker, süt zammının yanı sıra biber, domates gibi sebzelerde aylık ortalama yüzde 30’u aşan artış oldu. Taze meyve ve sebzede aylık enflasyon yüzde 20,85’e gelirken işlenmemiş gıdada ise yüzde 16,84 olarak hesaplandı. TÜİK verilerine göre yılın dört ayında ise taze sebze ve meyvedeki artış yüzde 94,32. Yani neredeyse yılbaşına göre 4 ayda taze sebze ve meyvenin fiyatları ikiye katlanmış. Bir yılda ise taze sebze ve meyvedeki artış yüzde 105. İşlenmiş gıdada dört aylık yükseliş yüzde 30,52, ekmek ve tahıllarda yüzde 27,5. İşte vatandaşın enflasyondaki artışı açıklanandan çok daha ağır hissetmesinin bir nedeni de temel ihtiyaçlardaki manşet enflasyonu oldukça aşan artışlar. Dört aylık tüketici enflasyonu yüzde 31,71 seviyesinde. Uzmanlar bu yıl yaz aylarında bile geçen yıllardaki fiyat seviyelerinin görülmeyeceğini ve yüksek seyrin korunacağını belirtiyor. Mayıs enflasyonunda da gıdanın etkisini göreceğiz.
Alkollü içecekler ve tütün grubunda nisanda sigara fiyatlarına yapılan zammın etkisi yaşandı. Bu grupta aylık enflasyon yüzde 4,02 olurken manşet tüketici enflasyonuna katkı 0.18 puan oldu. Ancak dün yeniden sigara fiyatlarına zam geldi bu mayıs ayında da alkollü içecek ve tütün grubunun tüketici enflasyonunu olumsuz etkileyeceğini gösteriyor.
Giyim ve ayakkabı grubu bu yıl bahar zammını Ramazan Bayramı’na göre yapmış gibi duruyor. Martta fiyatlarında değişim olmayan grupta nisanda aylık yükseliş yüzde 6,96 ve manşet tüketici enflasyonuna katkı 0.37 puan. Ramazan Bayramı talebi giyim ve ayakkabı grubunda artışı sağlarken yılbaşından bu yana bu gruptaki enflasyon yüzde 8,67 seviyesinde. Manşet enflasyon ve gıda enflasyonuna nazaran daha düşük oranlarda artışlar yaşandı.
Ekonomistler ivmenin Mayıs'ta da sürmesini bekliyor
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Bloomberg HT yayınında enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde enflasyondaki dinamiğin Mayıs ayında da süreceğini öngördü.
Aslanoğlu, "Beklentilerin üzerinde gelen bir enflasyon var. Bu ay gıdanın etkili olmasını bekliyorduk. Bu etki fazlasıyla gerçekleşmiş gibi duruyor. Alt sektörlerde giyim de önemli bir artış faktörü olmuş olabilir ama döviz kurlarının oldukça sakin seyrettiği dönemde ÜFE’nin çok yüksek gelmesi hammadde ve enerji fiyatlarının ciddi yansımalarının ve çok hızlı bir şekilde ÜFE’ye yansımaya devam ettiğini gösteriyor. Talep enflasyonu da yukarı doğru hareket ediyor. Oranlar, tüketicinin ağırlıklı olarak hissettiği enflasyona işaret ediyor. Veriler Mayıs ayında da aynı dinamiğin devam edeceğine işaret ediyor. Bir süre yüzde 70’li rakamlarda dolanacağını ve üzerinin olup olmayacağını izleyeceğiz ama maalesef şu an yukarı gözüküyor." değerlendirmesini yaptı.
ZİRVEYİ TEMMUZ AYI GİBİ GÖRMEYİ BEKLİYORUZ
Coface Ekonomisti Seltem İyigün: Gıda, ulaştırma, mevsimsellik etkisi içeren ürünler, enerji ve konut grubundaki fiyat artışları, nisan ayında enfl asyonun beklentilerin üzerinde gelmesine neden oldu. Konut grubundaki doğalgaz ve su fiyatı artışları, Ramazan ayının da etkisiyle taze sebze ve meyve fiyatlarının aylık yüzde 20 artması ve ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışları, baskı yaratıyor. Bu durum hem TL’nin geçen seneki değer kaybının süregelen etkileri hem de jeopolitik gelişmeler nedeniyle hammadde fiyatlarındaki artış ile açıklanabilir. Fakat sene sonu enfl asyon beklentilerinin ocak ayından beri 16 puan artması, fiyatlama davranışlarındaki ve beklentilerdeki bozulmanın da enfl asyon üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Bugünkü veriden sonra sene ortalaması enfl asyon tahminimizi mevcut yüzde 65 seviyesinden yukarıya güncelleyeceğiz. Mevcut koşullar altında zirvenin temmuz ayı gibi görülmesini bekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.