Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 800 baz puanın üzerini görerek 14 yıllık zirvesini yeniledi. Türkiye CDS 5 Yıllık USD Tahvili
Türkiye'nin risk priminde yükseliş ivmesi devam ediyor. Ekim 2008'de güniçi işlemlerde Türkiye'nin risk primi 904 baz puanı görmüştü.
Türkiye’nin CDS Primi 800 Puanı Geçti
Türkiye’nin CDS primi 10 Haziran 2022 itibarıyla 820,63 olarak belirlendi. Bloomberg tarafından sağlanan veriler 2008 yılına kadar uzanıyor. Türkiye’nin CDS primi 2018 yılının ortalarına kadar 300 puanın altında seyrederken Nisan 2018’den bu yana 300 puanın üzerinde seyrediyor. Hazine sadece gerçek kişilere sunulacak gelire endeksli tahvillerin üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacağını, kupon ödemelerinde asgari getir garantisi olacağını duyurdu. GES’lerin getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek.
Türkiye 30 yıllık dolar tahvili satış dalgasıyla 80 sentin altına düştü
Türkiye’nin 1 milyar dolarlık Mart 2038 tahvilleri artan satış baskısıyla 2009’dan bu yana ilk kez 80 sentin altına düşerken getiri yüzde 10’a yaklaştı.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Şubat 2028, Ocak 2031 ve Mart 2036 vadeli dolar cinsi tahviller de 80 sentin altında işlem gördü.
GES için talep toplama 15 Haziran’da yapılacak. GES, Ocak 2009’da Hazine Müsteşarlığı tarafından hayata geçirilmişti.
O dönem ihraç edilen GES’ler Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü‘nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olmuştu.
CDS Nedir?
CDS, Credit Default Swap teriminin kısaltması olarak kullanılıyor. CDS risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır. İki ülke arasında yapılacak olan anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansır. CDS primi yüksek olan ülkelerde kredi maliyeti de yüksek olur. CDS primi hesaplanırken her 100 puan yüzde 1 kredi maliyeti olarak yansır. CDS primi hesaplanırken ülkenin sadece bugünkü ekonomik durumu değil aynı zamanda geçmiş dönem uygulamalar, gelecek dönem varsayımları da değerlendirilir. Dış piyasalarda tahvil ve bono alım ve satım işlemlerinde de CDS primi kullanılır.
Temel amaç ülkenin alacağını tahsil edememe riskine karşı önlem almasıdır.
Ülke ekonomisine ait göstergeler, ülkenin yürüttüğü para politikaları ve ulusal ve uluslararası siyasi gelişmeler o ülkenin CDS primini etkiler. CDS primi 300 puan üzerindeki ülkeler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor. Aşırı kırılgan ekonomilerin borçlanma maliyetlerinin yüksek olması yüksek enflasyon, yüksek dış açık, zayıf büyüme, sıcak paraya olan yüksek bağımlılık gibi sonuçlara neden olabiliyor.
https://www.borsagundem.com/haber/turkiyenin-risk-primi-800-baz-puanin-uzerini-gordu/1667157
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.