Ekonomik göstergelerden biri olan resesyon ülke ekonomilerinde işlerin yolunda gitmediği anlamına geliyor. Son olarak ABD’nin de resesyona girmesinin ardından kavrama ilişkin bilgiler araştırılmaya başlandı. İşte kısaca resesyon hakkında bilinmesi gerekenler…
RESESYON NEDİR, NE DEMEK?
Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Yani kısaca ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. Üst üste iki çeyrek negatif büyüme kaydeden ülke resesyona yani ekonomik durgunluğa girmiş olur.
Ekonomik küçülme anlamına gelen resesyon, global piyasalarda yaşanan rekor enflasyonun sebep olduğu durgunluğun ilerlemesi sonucunda ve global faiz yükselişi ile birlikte meydana gelmektedir.
Dünya piyasasında yaşanan çıkmaz ekonomiyi darboğaza sokmakta ve resesyon endişesi gerçekleşmektedir. Resesyon, ayrıca makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki ya da daha fazla çeyrek senelik periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi haline de denilmektedir.
RESESYONUN SEBEPLERİ NELER?
İşsizlik artışı, ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına düşmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen veya durağan bir hale dönüşmesi, ekonomik faaliyetlerde yaşanan duraklama gibi nedenler, resesyonun nedenleri arasında bulunmaktadır.
Resesyonun bazı nedenleri arasında; ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi, işsizlik artışı, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme ve üretim faaliyetlerinde düşüş yer alıyor.
Ülke ekonomilerinin iki kere üst üste küçülmesi ile başlamış olan durgunluk dönemi olarak tanımlanabilen bu dönemin yaşanma sebebi ve ülke ekonomilerinin resesyona girmesinin sebeplerinden bazıları şunlardır:
-İşsizliğin yükselişi
-Ülkelerde ekonomik faaliyetlerde yaşanan duraklama veya gerileme
-Üretim faaliyetlerinde meydana gelen düşüş
-Mevcut ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına kadar düşmesi
-Kişi başına düşmekte olan milli gelirin gerileyen veya durağan bir hale dönüşmesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.