Üniversite sınavları tamamlandı, öğrenciler tercihlerini yaptı ve yerleştirme sonuçları açıklandı. 832 bin 892 öğrenci bu yıl üniversiteye kayıt hakkı elde ederken, şu anda yükseköğretim kurumlarında 3.8 milyon öğrenci eğitim görüyor.
Özel Yurtlar(902) Adana Özel Yurtlar(19) Adıyaman Özel Yurtlar(1) Afyon Özel Yurtlar(24) Aksaray Özel Yurtlar(13) Amasya Özel Yurtlar(5) Ankara Özel Yurtlar(67) Antalya Özel Yurtlar(9) Aydın Özel Yurtlar(18) Balıkesir Özel Yurtlar(45) Bayburt Özel Yurtlar(9) Bilecik Özel Yurtlar(18) Bingöl Özel Yurtlar(1) Bolu Özel Yurtlar(12) Burdur Özel Yurtlar(10) Bursa Özel Yurtlar(8) Çanakkale Özel Yurtlar(15) Çankırı Özel Yurtlar(1) Çorum Özel Yurtlar(13) Denizli Özel Yurtlar(18) Diyarbakır Özel Yurtlar(1) Düzce Özel Yurtlar(26) Edirne Özel Yurtlar(11) Elazığ Özel Yurtlar(8) Erzincan Özel Yurtlar(8) Erzurum Özel Yurtlar(15) Eskişehir Özel Yurtlar(7) Giresun Özel Yurtlar(28) Gümüşhane Özel Yurtlar(3) Hatay Özel Yurtlar(17) Isparta Özel Yurtlar(40) İstanbul Özel Yurtlar(96) İzmir Özel Yurtlar(27) Kahramanmaraş Özel Yurtlar(7) Karabük Özel Yurtlar(6) Karaman Özel Yurtlar(11) Kars Özel Yurtlar(7) Kastamonu Özel Yurtlar(8) Kayseri Özel Yurtlar(13) Kırıkkale Özel Yurtlar(10) Kırklareli Özel Yurtlar(5) Kırşehir Özel Yurtlar(2) Kocaeli Özel Yurtlar(24) Konya Özel Yurtlar(27) Kütahya Özel Yurtlar(35) Malatya Özel Yurtlar(8) Manisa Özel Yurtlar(15) Mersin Özel Yurtlar(2) Muğla Özel Yurtlar(1) Nevşehir Özel Yurtlar(5) Niğde Özel Yurtlar(2) Ordu Özel Yurtlar(1) Osmaniye Özel Yurtlar(1) Rize Özel Yurtlar(5) Sakarya Özel Yurtlar(21) Samsun Özel Yurtlar(8) Sinop Özel Yurtlar(2) Sivas Özel Yurtlar(32) Tekirdağ Özel Yurtlar(4) Tokat Özel Yurtlar(7) Trabzon Özel Yurtlar(19) Uşak Özel Yurtlar(1) Yalova Özel Yurtlar(2) Yozgat Özel Yurtlar(2) Zonguldak Özel Yurtlar(16)
Hem devam eden öğrencileri hem de yaşadığı şehrin dışında bir okula yerleşen yeni öğrencileri bu yıl her zamankinden daha zor bir ‘barınma sınavı’ bekliyor. Kiralık ev sorunu ülke gündeminde. Yurtlarda da kapasite talebi yeterince karşılamıyor.
Devlet yurtlarında henüz başvurular açılmadı, özel yurtlarda da fiyatlar oldukça zamlandı. Kısaca hem kalacak yer bulmak hem de ücretini bütçeye uydurmak bu yıl çok zorlaştı.
Özel yurtlar geçen yıla göre yüzde 135 zamlı
Öğrenciler, ilk etapta devlet yurtlarına yöneliyor. Ancak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) başvuru süreci henüz başlamadı. Üniversitelerin kendi bünyelerinde bulunan yurtların da mevcut kayıtlı öğrencilerle neredeyse dolu olduğu bilgisi paylaşılıyor. Yaklaşık 35 bin kapasitesi bulunan vakıf üniversitelerinin yurtlarında da ise fiyatlar özel yurtlarla yarışıyor. Devlet yurdunda ya da üniversitelerin kendi yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için özel yurtlar da bir seçenek. Ancak yurtlarda da fiyatlar yükseliyor. Yurtlarfiyatlar internet sitesinin Kurucusu Tuğrul Arslan, özel yurtlarda ücretlerin geçen yıla göre yüzde 135 daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
üniversite nedeniyle ülke içerisinde ciddi bir göç hareketliliği yaşandığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu hareketlilikten İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere öğrenci nüfusunun yoğun olduğu iller önemli ölçüde etkileniyor. Ağustos-eylül itibarıyla bu illerde kira talebi yükseliyor, bu durum da doğal olarak fiyatlara yansıyor. İstanbul’da; Ataşehir, Avcılar, Bahçelievler, Beşiktaş, Ankara’da; Çankaya, Altındağ İzmir’de; Balçova, Bornova, Buca gibi öğrenci nüfusunun yüksek olduğu ilçelerde kiralar yükselme eğilimi gösteriyor. Eskişehir, Konya, Isparta, Erzurum, Antalya, Samsun, Kocaeli, Sakarya gibi ‘öğrenci şehri’ denilebilecek illerde de bu dönemde kiralarda artış eğilimi var.
Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, Türkiye genelinde yurt ücretleri geçen yıla göre en az yüzde 65 oranında arttı. Bazı yurtlarda bu oran yüzde 100’ü de aştı. Yurt fiyatları Türkiye genelinde ortalama 2 bin TL’den başlıyor 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. En pahalı şehir olan İstanbul’da özel yurt ücretleri 15 bin TL ile 120 bin TL arasında değişiyor.
EN ÜCRA YERDE BİLE 3 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
İzmir’de yıllık 17 bin TL’den 90 bin TL’ye, Ankara’da 16 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yurt bulmak mümkün. Kiralık ev fiyatları ise İstanbul’da en ücra semtlerde 3 bin TL’den başlıyor. Öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde ise 7 bin TL ile 10 bin TL aralığında. İzmir’de 4 bin TL’den başlıyor 7 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ankara’da da semtine, şehre ve üniversiteye uzaklığına göre 3 bin 500 TL ile 7 bin TL; Eskişehir’de 3 bin TL ile 4 bin TL aralığında.
'BOĞAZ MANZARALI YURTLAR YILLIK 250 BİN TL'
Yurtların Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) bağlı olup olmaması önemli. Çok yüksek ücretli lüks yurtlar ile öğrencilerle birlikte her isteyenin kaldığı pansiyonlar Bakanlığa bağlı değil. O nedenle bu yurtlar arasında ücret uçurumları var. Bu konuya dikkat çeken Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası Sözcüsü Funda Gökgöl, “Boğaz manzaralı yurtlarda yıllık 250 bin TL gibi fiyatlar söz konusu ancak bu yurtların Bakanlık ruhsatı yok. İsteyen herkes ücreti karşılığında konaklama yapabiliyor. Asıl önemli olan Bakanlığa bağlı yurtlar. Bu yurtlar ise İstanbul’da 22 bin TL ile 95 bin TL arasında. Türkiye genelinde ücretlerde geçen yıla göre yüzde 65 artış söz konusu. GSB, KYK’daki ve vakıf yurtlarındaki öğrencilerine aylık yemek yardımı yapıyor. Aynı yardımı özel yurt öğrencilerine verdikleri takdirde öğrencilerin bütçesine katkısı çok büyük olur” dedi.
'EYLÜLDE DAHA DA ZOR BULUNACAK'
Birçok öğrenci, yurt ve ev tutma işini üniversitelerin açıldığı eylül ayına bırakıyor. Ancak bu yıl ev bulmak daha zor olacak. Birçok ilde kira artışları yaşandığını kaydeden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şu bilgileri verdi:
“Bu yıl yine öğrencilerin barınma sorunu önemli bir gündem maddesi olacak. Kiralık ev bulunamadığı gibi pandemi döneminde kapanan yurtlara yeterli ilaveler yapılmadı. Bu dönem bile bulunamayan kiralık daire eylül ayında neredeyse hiç bulunamayacak diyebiliriz. Ayrıca artık öğrenci evlerinin nüfusu arttı. Daha fazla kişiyle kalmak isteyenler var.”
BÜYÜKŞEHİRDEN VAZGEÇTİLER
Öğrenciler, yaşam giderleri tercih listelerinde büyükşehirlere yer vermekten kaçınıyor. Örneğin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okumak isteyen Sultan Ersoy, yaşam maliyetleri ve barınma sorunundan korktuğu için İstanbul’dan vazgeçtiğini söyledi. Bir başka öğrenci ise “Ailem Elazığ’da, İstanbul Teknik’te okumak istiyordum ancak oraya gidip zorluk yaşamaktansa Ege’deki üniversiteleri yazdım” diye konuştu. Sosyal medyada da adaylar, barınma maliyetlerini düşündüğü için büyükşehirleri tercih etmekten vazgeçtikleri yönünde paylaşımlar yapıyorlar.
GEÇEN YIL 900 LİRAYDI
Üniversite öğrencileri geçen yıl barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Milliyet’in 16 Eylül 2021’de yayımladığı “Bu oda 900 TL” başlıklı haber, barınma konusunda gelinen noktayı çarpıcı şekilde ortaya koymuştu. O haberde yer alan, penceresi bile olmayan ve sadece bir yatağın sığabildiği 900 TL’lik yurt odasına da zam geldi. Yurt, bu yıl bin 700 TL’den öğrenci kabul ediyor. Buna rağmen şu an yurtta boş oda yok. Oda bulabilmek için isminizi yazdırmanız ve her hafta başında aramanız gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.