Bu haftaki Yeşilçam dosyamızda da yolu Yeşilçam’dan geçmiş on yabancı oyuncuya değineceğiz. Belki çoğumuz ilk izlediğimiz yıllarda onları yerli sandık, fakat dikkatli izleyiciler ağız hareketlerinden efsane dublajlar döndüğünü anlamıştır. Özellikle Chiristine Haydar, Robert Widmark ve Annie Hall’in gram Türkçe kelam etmediği muhtemel çekim sırasında da ana dilleriyle konuştuğu sonradan dublajla seslendirildikleri ortada.
Yeşilçam’ımıza giren yabancı oyuncularda İranlı oyuncular ağırlığını hissettirirken kadın oyuncular Avrupa sınırlarından ülkemize giriş yapmış. Kadın oyuncuların hepsi çoğunlukla seks sembolü (Suna Yıldızoğlu’nu tenzih ediyorum) olarak beyazperdede arzı endam ederken erkek oyuncular da aksiyon filmlerinin aranan ismi olmuş. Özellikle Robert Widmark, Cüneyt Arkın’ın aksiyon kankası olmuş beraber az figüran dövmemişler. Lafı fazla uzatmadan yabancı oyuncularımıza değinelim.
Sonia Viviani İtalya
Bence Yeşilçam’ın beyazperdeye yansıttığı en güzel yabancı aktris Sonia hanımdı. Akdeniz insanı olduğu için ülkemizde görülme ihtimali yüksek bir tip olan Sonia hanımı sinemada ilk gördüğümde yabancı olduğunu hiç düşünmemiştim. Gözde Kansu’nun İtalyan ikizi gibi duran Sonia Viviani sinemamızda Teşekkür Ederim Büyükanne ve Delicesine adlı iki film çeviren güzel oyuncu tabi ki beraber rol aldığı yakışıklı oyuncu Kadir İnanır’la kısa süreli bir birliktelik yaşamış sonra da memleketine dönmüştür. 1976’da iki filmle Yeşilçam’a resmen imzasını atan güzel oyuncu sinemamızda aradan yıllar geçse de unutulmazlardan olmayı başarmıştır. Gerçi bunun için fazla çaba harcamasına da gerek yok şu duru güzellik, masum çekicilikle Sonia unutulur mu?
Eva Bender İsveç
Tarkan serilerinin unutulmaz oyuncusu Eva Bender, mağdur Viking prensesi Ursula ve Yeşilçam’ın büyücü vampiri Gosha rolüyle özellikle dönemin erkek izleyicilerin aklına kazınmıştır. Dansçı olmanın avantajıyla gösterişli vücudunu sergilemekten çekinmeyen Eva, dönemin ünlü yönetmeni Halit Refiğ’i de nikah masasına oturtmuştur. Sonradan bunalıma girip intihar teşebbüsüyle gazetelerde yer etse de sinemamızda da hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahipti. O cesur duruş, kusursuza yakın vücut ve Avrupai tiple hayran kitlesi edinmekte fazla zorlanmasa gerek.
Beyk İmanverdi İran
Gösterişli fizik ve dövüş sahnelerine olan yatkınlıkla Beyk İmanverdi de sinemamıza imzasını atmış yabancı oyunculardandı. Komşu İran’dan olduğu için diğerlerine oranla daha iyi bir Türkçe’ye ve daha fazla filmografiye sahip olan Beyk bey Sezercik’in babası olup oğluna karate bile öğretmişti.
Chiristine Haydar Fransa
Fransız fotomodel Chiristine hanım kendi ülkesinde fazla ilgi göremeyince leopar desenli bikinisini giyip Haydarpaşa Garından ülkemize giriş yapmıştır. Cüneyt Arkın’la oynadığı Tehlikeli Sarışın filmiyle akıllara kazınan Chiristine mi yoksa balıkadam kostümlü Cüneyt abi mi daha ikonikti bilemedim. Zaten filmin başında Chiristine ablaya Ajda’mızın Petrol şarkısını seslendirtmişler. Gerçi orda da geride Ajda ablanın kaseti vokal yapmış, önde kırık bir Türkçeyle Chiristine petrol petrol deyip duruyor. Zaten sonradan da göbek havasına dönüşen müzikte Chiristine, Nesrin Topkapı’ya dönüşmüş. Bu filmde kadını seks ilahı gibi göstermişler, film boyunca düzgün fiziğiyle yarı çıplak arzı endam eden bir Chiristine var. Tanga bikinisiyle sahilde oryantale yakın bir havada döktüren Chiristine’nin cesareti Kadir İnanır’ı yüreklendirmiş. Uzun zaman sonra setlere yeniden dönen Kadir bey, Chirstine ile başrol oynamak istemiş ama bu isteği burnundan gelmiş. Kadının soğuk tavırları ve cesur olmayan duruşu Kadir İnanır’ı sinirlendirmiş. Yönetmen filmi bir an evvel bitirmek için çabalamış durmuş. Zaten endamlı bir kadın olan Chiristine topuklu ayakkabı giymekte diretince diğer rol arkadaşı Ekrem Bora’nın yanında devanası gibi kalmış. Gülme krizine giren set ekibi de Ekrem bey için bir takoz ayarlamış. Geçmiş gazetelerden öğrendiğim set dedikodularını da araya sıkıştırarak Chiristina’ya veda ediyoruz. Sonia kadar güzel sayılmazdı ama listenin tamamından uzundu kadın.
Annie Hall Almanya
1953 yapımı Drakula İstanbul’da filminde orijinal versiyondaki Mina karakterine denk gelen Güzin’e can veren Annie Hall, Alman asıllı bir dansçı. Bu yüzden de orijinal serinin masum Mina’sı seksi bir dansçıya dönüşmüş. Küvetteki bıcı bıcı sahnesiyle döneme göre bayağı cesur davranan Annie hanım, ufak tefek yapısı ve yuvarlak yüz hatlarıyla Sonia Viviani’den sonra listenin en bizden kadınıydı. Oynadığı film Yeşilçam’ımızın klasiklerinden olduğu için türün hastaları haricinde hayran kitlesi elde edemeyen Annie hanımı fantastik korku sever olarak saygıyla anıyorum.
Robert Widmark İtalya
Yeşilçam’ın Fırlama Necmi’si ve Piç Rıza’sı olarak izleyicilere kendini sevdiren İtalyan oyuncu aksiyon filmlerinin aranan ismiydi. Cüneyt Arkın’ın aksiyon ekürisi olan Robert beyin mafya babası Sadri ağabeyin paralarını çalıp bir de adama nispet yapar gibi kızına yürüdüğü Baş Belası filmi de ayrı bir efsaneydi. O, Sadri ağabey ve adamlarının peşinde olduğu bir über dolandırıcıydı. O zaman O çocuğu canum evladum diyerek Sadri Alışık’ı da anarak bitirelim Robert’e ayırdığımız satırları.
Nasir Melek İran
İran’ın önemli karakter oyuncularından olan Nasir Melek, Cüneyt Arkın’ın efsaneleştiği Alın Yazısı filminin orijinal versiyonunda evin büyük oğlunu canlandırıyordu. ( Bizdeki versiyonunda Erol Taş’ın canlandırdığı rol.) Yeşilçam’da İki Kızgın Adam, Baraj gibi filmlerde oynayan Nasir, özellikle Baraj filminde canlandırdığı Nazım karakteriyle hatırlanır. Çirkin bir erkek olduğunu düşünüp kendine güzel bir kadını yakıştıramayan Nazım, bir oyun oynar. Bu film aynı zamanda Türkan ablamızın da efendi adamı yakışıklı piç adama tercih ettiği ikinci film olma özelliğini taşır.
Hoomayun Tebrizyan İran
Baş Belası filminde Piç Rıza’ya paraları kaptıran mafya babası Sadri Alışık’ın iri kıyım koruması Ayı Mehmet en bilindik rolüdür. Harbiden biraz saf olsa da vurdu mu boğayı devirengillerdendi.
Suna Yıldızoğlu İngiltere
Resme beş saniye bakıp etkilenmeyecek bir bünye yoktur. Zira Suna hanım listenin en etkileyici ismiydi. Hippi olarak İstanbul’a giriş yapsa da bu güzelliğiyle sinema sektörümüz tarafından keşfedilmesiyle Yeşilçam’ın aranan ismi olmuş. Kayhan Yıldızoğlu ile evlenip Yıldızoğlu soyadını alsa da kızı Yasemin’in babası Kayhan bey değildir. Yeni dönem magazin medyası tarafından kızı Yasemin’in kendisinden daha güzel olduğu iddia edilse de bence bir Suna değil. Ha güzel kız eyvallah da Suna hanımın daha dikkat çekici, yıldızı yüksek bir güzelliği varmış. Suna Yıldızoğlu sinemamızda daha çok Kemal Sunal ile oynadığı Gol Kralı ve Zeki – Metin ikilisiyle oynadığı Petrol Kralları filmleri ile hatırlansa da Güneşli Bataklık filmindeki kapitalizmi temsil eden zengin kızı rolüyle de büyüleyiciydi.
Cihangir Gaffari İran
Azeri kökenli İranlı olan Cihangir Gaffari, İran’da tanınmış bir oyuncuyken İstanbul’a ablasını ziyaret için geldiği sırada Yeşilçam’ın markajına takılmış. Kadir İnanırgiller familyasının kaşlı bir üyesi olan Cihangir beyin sinemamızda görünmemesi imkansızdı. Tugay Toksöz’le beraber Kadir beyle üçüz gibi duruyorlar. İstanbul’a ve Yeşilçam’a adımını atar atmaz hızlı çıkıp dönemin taş kadınlarından Gülsün Kamu’ya nikahı basmasıyla magazin basınının da dikkatini çeken Cihangir beyin en bilindik filmi başrolünde Cüneyt Arkın’ın olduğu Malkoçoğlu Cem Sultan filmidir.
Bonus: Micky Sebastian Romanya
1992 yapımı İlyas Salman’ın başrolünde oynadığı Adalet Ağaoğlu’nun romanı Fikrimin İnce Gülü’nden Tunç Okan’ın uyarladığı Sarı Mercedes’in çok güzel bir karısınız hanfedisi Romanyalı güzel Micky Sebastian’a da selam olsun. Cidden çok güzel bir hanımefendiydi. Gerçi filmde hayat kadınını canlandırıyordu ve Bayram’ın üzerine titrediği bal rengi Mercedes’inin kapısını çizerek bok ettin bayan tepkisiyle karşılaşıyordu. Ama kadın haklıydı, araba içinde kadın sıkıştırmak nedir Bayram!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.