Yılın son tutulması olan Parçalı Güneş Tutulması, 25 Ekim'de yani bugün gerçekleşecek. Türkiye'den de izlenebilecek olan Güneş Tutulması ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Tutulmanın parçalı olacağı için çıplak gözle izlenmemesi gerektiği bildirilirken, teleskop, kamera veya merceğin oraya doğrultulup bakılmasının kalıcı körlüğe sebep olabileceği de açıklandı. Güneş tutulmaları, Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçerek Dünya yüzeyinde hareketli bir gölge bölgesi bırakmasıyla meydana gelir.
Sakın çıplak gözle bakmayın! Kalıcı körlüğe sebep olabilir! Dünya bugün gerçekleşecek Güneş Tutulması'na kilitlendi. Türkiye'den de izlenebilecek 25 Ekim Güneş Tutulması, parçalı tutulma olarak meydana gelecek. Ay, bugünkü tutulmada Güneş'in yarısını örtecek. Uzmanlar ise Güneş Tutulması'nın kesinlikle çıplak gözle izlenmemesi gerektiğini söylüyor. İşte haberin detayları...
KALICI KÖRLÜĞE SEBEP OLABİLİR!
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık tutulmanın parçalı olduğunu, bu nedenle kesinlikle çıplak gözle izlenemeyeceğini belirtti.
GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA?
Bir sonraki Güneş Tutulması yani 2022'nin son tutulması 25 Ekim 2022'de parçalı bir güneş tutulması olarak görülecek. Bu tutulma Avrupa'nın bazı bölgelerinden, Batı Asya'dan ve Kuzey-Doğu Afrika'dan izlenebilecek. 2022'nin son tutulması Türkiye'den de izlenebilecek. Parçalı Güneş Tutulması saat 12:40 ile 15:05 arasında görülecek.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Ay Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçüktür ancak bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.