Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon başta olmak üzere birçok kentte hissedildi. Çok sayıda ölü ve yaralı var. En büyüğü 6.6 olmak üzere 66 artçı deprem meydan geldi.
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili "Deprem Doğu Anadolu Fayı'ndaki bir bölümü tetikledi. Bu bölgedeki depremler Nurdağı'na doğru olan fayı tetikleyebilir. Uzun zamandır burada deprem olmuyordu" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise, "Deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir" uyarısında bulundu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “4. seviye uluslararası alarmdayız” dedi.
Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.
Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da bazı binalar yıkıldı.
Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.
Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.” dedi.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, kentte 16 binanın yıkıldığını, Vali Salih Ayhan ise ölü sayısının 15 olduğunu açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem bölgesinde evlerine dönemeyen vatandaşların il müftülükleri ve din görevlilerinin rehberliğinde uygun olan camilerde diledikleri kadar kalabileceklerini bildirdi.
Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
14 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, trafiğin kilitli olduğunu ve yardımların gelemediğini söyledi.
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “Depremde 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.
En büyüğü 6.6 olmak üzere 50 artçı deprem meydan geldi.
Deprem nedeniyle Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’ndeki bir apartman yıkıldı.
Şehirlerden gelen hasar ve can kaybı bilgileri şöyle:
Adana: Biri 12, diğeri 14 katlı olmak üzere 11 bina yıkıldı.
Osmaniye: 65 bina yıkıldı. Beş kişi hayatını kaybetti.
Şanlıurfa: 19 bina yıkıldı. 18 kişi hayatını kaybetti, 77 kişi yaralandı.
Malatya: 140 bina yıkıldı. 23 ölü, 400 yaralı var. Malatya Valisi Hulusi Şahin “Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.
Sivas: Pulur Mahallesi’nde 12 katlı bina çatlaklar dolayısıyla polis ekiplerince tahliye edildi.
Diyarbakır: Biri 10 katlı dokuz bina çöktü. 75 yaralı var. Vali Ali İhsan Su “Altı vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.
Adıyaman: Vali Mahmut Çuhadar “Önlem olarak doğalgazı kestik. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre en az 100 bina yıkıldı. Vatandaşlarımızın sakin olmasını rica ediyoruz” dedi.
Gaziantep: Deprem sonrası 657 ihbar geldi. Yedi bina yıkıldı. Vali Davut Gül, “531 göçük meydana geldi” dedi.
NACİ GÖRÜR: ARTÇI DEPREMLER BÜYÜK OLACAK
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:
* Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş'ın Pazarcık yöresinde 7,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur.
* Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi.
* Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.
PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: 2020’DEKİ DEPREMİN DEVAMI
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı:
* Doğu Anadolu fay hattının güneyi kırıldı. Bu beklenen bir depremdi. Doğu Anadolu üzerindeki boşluklardan bir tanesi. Hatırlarsanız 2020’de Elazığ’da deprem olmuştu. Bu deprem 2020’deki depremin devamı.
* İlk çözümler hatalı olabilir. İki farklı fayın kırıldığını pek düşünmüyorum. Artçı şoklar 6,5’e kadar çıkabilir. İnsanların evlerine girmemesi çok doğru olur. Büyük depremin artçıları da büyük olacaktır. İklimin şu anda nasıl olduğunu biliyoruz ama daha güvenli bir yerde olmaları daha faydalı.
* 1999’daki İstanbul depremi de bu büyüklükteki depremdi. Şimdi o depremin güneydeki halini görüyoruz. Türkiye’nin birçok yerindeki faylar yerin altında, İstanbul depremi ile ilgili fay ise denizin altında. Karanın altındaki depremler daha çok can kaybına neden olabilir.
VALİLLER GÖREVLENDİRİLDİ
Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilirken AFAD “Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.
Malatya’da deprem nedeniyle tarihi Yeni Camii kısmen yıkıldı.
ERDOĞAN VALİLERDEN BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrasındaki durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.
https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/kahramanmaras-depremi-onlarca-sehirde-hissedildi-hasar-ve-can-kaybi-olan-iller-7581325/?utm_source=ilgili_haber&utm_medium=free&utm_campaign=ilgilihaber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.