Diyanet'in, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “Afet bölgelerinden en çok gelen sorular” başlığı ile yayımladığı fetva sayfasıyla dikkatleri üzerine çeken ve bu sayfayla tepki gören Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni bir açıklamaya daha imza attı. AK Parti iktidarı tarafından her fırsatta dile getirilen "kader" vurgusuna bir cevap gibi paylaşılan açıklamada, “Kaderci anlayışla” yapılan değerlendirmelerin uygun olmadığı belirtildi.
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından AK Parti iktidarı tarafından dile getirilen "Kader" vurgusuna Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Afet bölgelerinden en çok gelen sorular” başlığı ile yayımladığı fetva sayfasında ilginç bir açıklamaya imza attıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Müslümanın deprem ve doğal afetlere bakışı nasıl olmalıdır?” sorusuna yanıt verdi. 13 Şubat tarihinde Diyanet'in sitesinde paylaşılan bu yanıtta dikkat çekici ifadeler kullanıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "kader" ifadesini depremlerin ardından bir depremzedeye karşı kullanmıştı. “Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler” dedi. Bu açıklama, başta ilahiyatçılar olmak üzere tepki çekmişti.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na cilgili çok sayıda soru geldi.
İşte Diyanet’in verdiği cevaplardan bazıları:
İNSAN-TABİAT İLİŞKİSİ: Bugün dünya çapında yaygınlık gösteren kuraklık, sel gibi felaketlerin bir sebebi de insanoğlunun tabiata karşı tamahkâr ve hoyratça davranışlar sergilemesidir. İnsan, tabiatla ilişkisinde Allah’ın evrene yerleştirdiği kanunlara uygun hareket etmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
RİSK HESABA KATILMALI: Yerleşim yerlerinin inşa ve imarında doğal afet riskini hesaba katmak, zemin, malzeme ve inşa teknikleri başta olmak üzere gerekli tüm iş ve işlemleri söz konusu kurallara göre planlamak bu sorumluluğun kaçınılmaz bir gereğidir. Zira tabiatın işleyişini dikkate almayan yapılanmalar, afet risklerini beraberinde getiriyor.
TEDBİR ALLAH’IN EMRİ: Aklı, iradesi, inancı, vicdanı ve başka hiçbir canlıda bulunmayan kabiliyetleri, insanoğlunu her konuda olduğu gibi tabiatla ilişkisinde de sorumlu kılıyor. İnsanın bu bilinçle hareket etmesi ve gücünün yettiği hususlarda üzerine düşeni hakkıyla yaparak gerekli tedbirleri alması yüce Allah’ın emridir. Dolayısıyla afetleri ve meydana gelen acı neticelerini, insan irade ve sorumluluğunu yok sayarak tamamen kadere yüklemek doğru değildir.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/diyanet-deprem-kader-degildir-42234869
https://www.polemikhaber.com/diyanetten-kader-degil-aciklamasi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.