İftar ve sahurların vazgeçilmezi olan hurma, ramazan aylarından en çok satın alınan besin hususlarından bir adedidir. Fakat kimi sahteciler, hurmanın da sahtesini ya da bayatlamış olanını piyasaya sürerek, halkın sıhhati ile oynuyor. Pekala, gerçek hurma nasıl anlaşılır, hurma nasıl seçilir? Hurma alırken nelere dikkat edilmelidir? İşte karşılıklar:
Doğal ortamlarda yetişen hurmalar palmiye ağacı tipinde bir meyvedir. Ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. İnsan sıhhatine yararları saymakla bitmeyen hurma içeriğin bulunan çeşitli vitamin ve mineral deposudur. Ramazan sofralarının olmazsa olmazı hurmadır. Hurmanın, kan şekerini düzenlemesinin yanı sıra insan sıhhatine da pek çok yararı bulunur. Ramazan aylarında sık tüketilen hatta en çok satın alınan besin hususu hurmanın, sahteleri yapılabiliyor. Pekala, güzel hurma ile kalitesiz ya da uydurma hurmayı birbirinden nasıl ayırmalıyız?
Hurma koyu renkliyse,
Tatsız ve kuru ise,
İçindekiler kısmında glikoz yazıyorsa o hurmalara dikkat edin.
HURMA NASIL SEÇİLİR?
Uzmanların yaptıkları açıklamalara nazaran; tatsız ve kuru olan hurmaların içine tatlanması için yapay bir şeker olan, glikoz enjekte ediliyor. Bu üzere hurmalar öteki hurmalara nazaran daha ucuza satılıyor. Eğer aldığınız hurmanın içindekiler kısmında glikoz yazıyorsa bu hurmayı asla satın almayın.
Hurmanın taze olup olmadığını anlamak için; içine bakılması gerekiyor. Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu manasına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma muhtemelliğine da dikkat etmek gerekiyor. Şayet bu ayrıntısı atlarsanız devayı meskene geldiğinizde, aldığınız hurmaları yıkamakta bulabilirsiniz.
Uzmanlar fiyat konusunda da tüketicileri uyarıyor. Uzmanlara nazaran; ucuz fiyatlı hurmalar satın alınmamalıdır.
HURMA NASIL KORUMA EDİLİR?
Satın alınan hurma şayet çabucak tüketilmeyecekse soğuk bir ortamda hatta buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında koruma edilen hurmalar biraz soğuk ve sert olacağından tüketmeden 10 dakika evvel dolaptan çıkarılması gerekmektedir.
Hem sağlık hem de İslami açıdan oldukça değerli olan hurmanın, tek sayı adetleriyle tüketilmesi tavsiye edilir. Peki hurma kaç tane yenmeli? Hurma neden çift sayı yenmez? Hurma 1,3,5 tane mi yenir?
Hurma sadece bir meyve değildir. Güç, zafer, bereket ve inanç sembolü olan mukaddes bir yiyecektir.
Yapılan araştırmalara göre, hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor.
Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor.
Öte yandan hurmanın tek sayılar üzerinden yenmesi gerektiği, çift sayıda hurma tüketilmemesi gerektiğine dair bilgiler de mevcut.
Peki hurma neden çfit yenmez? Hurma neden tek sayıda yenir? İşte dini ve bilimsel açıklaması...
İSLAMİ AÇIDAN HURMANIN TEK SAYIDA YENMESİ
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir.
Resûlullah (aleyhisselam) "tek" ile teberrük için imkân olan her şeyi tek yapardı. Nitekim, "Allah tektir teki sever" (Buhâri,Daavât 68)
Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Bu nedenle hurmanın tek sayılardan yenmesi de tavsiye edilir.
Hurma neden çift sayı yenmez? İşte hem bilimsel, hem dini sebebi...
BİLİMSEL AÇIDAN HURMA NEDEN ÇİFT SAYI YENMEZ
Her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var.
Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor.
Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.