Fitre, dinimizce zengin-fakir ayrımı olmaksızın her müslüman tarafından verilmesi yükümlü olarak tutulan vacip bir uygulamadır. Yaratılışın sırrında yatan verdikçe çoğalmanın temsili olan Fitre, Ramazan orucunu layıkıyla tamamlayıp bayrama ulaşanların bir şükrü olarak ödeniyor. Her yıl belirli bir nisap miktarı belirleniyor ve belirlenen rakam üzerinden hanedeki kişi sayısına göre ödeme yapılıyor. Kişi başına verilen fitre ailedeki bir büyük tarafından bütün bireylerin adına verilebiliyor.
Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî ükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır.
2023 RAMAZAN FİTRE BEDELİ NE KADAR OLDU?
Ramazan fitresi oruç tutamayacak derecede hastalığı bulunanlar için de büyük önem taşıyor. Fitre miktarı belirlenirken mevcut yaşantıda kişinin ekonomik olarak hayatını idame ettirebilmesi için bir günlük ihtiyacı üzerinden hesaplama yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan son açıklama ile bu yılın fitre miktarı 70 TL olarak belirlendi. Fitre olarak belirlenen bu bedel günlük oruç fidyesi olarak da geçerli oluyor. Oruç tutmakla mükellef olan kişi hastalığından kaynaklı olarak tutamadığı gün kadar belirlenen bu rakamı fakir birine nakdi olarak ya da gıda olarak ödeyebiliyor.
Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır. Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.