AC motorlar da DC motorlar da aynı çalışma prensibinde, elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviren aygıtlardır. İki motor tipini ayıran özellik: AC motorlar alternatif akım ile, DC motorlar ise doğru akım ile çalışırlar. AC motorlar güç performansının uzun süre arandığı uygulamalarda ihtiyaç duyulurlar.
AC motor ile DC motor arasındaki fark nedir?
AC motorlar, rotorda bir akım indükleyerek manyetik alan oluşturmak için ek enerji tüketir. Sonuç olarak, AC motorlar DC motorlardan daha az verimlidir. DC motor, bakır sargılar yerine kalıcı mıknatıslardan üretilen ikincil manyetik alan nedeniyle AC motorlardan% 30 daha verimlidir.
Servo motor AC mi DC mi?
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
AC Motorlar şebeke elektriğine ihtiyaç duyar. DC motorlar ise akü pil dc dönüştürücü adeptörler gibi enerji kaynaklarını kullanır.
DC motor nedir nerelerde kullanılır?
Statorda bobin sargıları bulunmaktadır. Fırçasız DC motorlar günümüzde yaygın olarak birçok sektörde kullanılmaktadır. Robotlarda, oyuncaklarda, teyplerde, RC arabalarda, drone ve yazıcılarda ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır.
DC motor nelerin içinde var?
Doğru akımla çalışan DC motorun temel işlevi elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmektir. Fırçalı DC motorlar yüz yılı aşkın süredir hayatımızın bir parçasıdır. Endüstriyel alanda olduğu kadar ev aletlerinde de kullanılan DC motorlar, aspiratörlerden, su pompalarına kadar pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır.
DC motor özellikleri nelerdir?
DC Motorların Genel Özellikleri
DC motorlar, yüksek kalkış torkuna ve aynı zamanda hız regülasyon kapasitesine sahiptir.
Yüksek işletme torklu nesnelerin konumlandırılması için uygundur.
Şönt motorlarda hız ayarı yapar.
DC motorlar yüksek kalkış torkuna sahiptir ve bu sebeple ağır yüklerle de kalkış yapabilirler.
AC (Alternatif Akım) Motoru ve DC (Doğru Akım) Motoru Arasındaki Fark
Bir C Motor, alternatif akım kavramı üzerinde çalışırken, DC Motor Doğru Akımda çalışır.
AC motorun ana kaynağı üç fazdan veya tek faz besleme şebekesinden gelen akımdır. DC Motorun kaynakları Aküler ve Hücrelerdir.
Bir AC Motorda komütasyon işlemi yoktur, dolayısıyla karbon fırça kullanılmaz, oysa DC Motorda komütasyon işlemi gerçekleşir ve bu nedenle karbon fırçalar kullanılır.
Bir AC Motorda hem üç faz hem de tek faz beslemesi kullanılır, ancak DC Motor'da yalnızca tek faz beslemesi kullanılır.
Bir AC Motorda, RYB (Kırmızı, Sarı ve Mavi) olarak bilinen üç giriş terminali vardır. DC Motorda, sadece iki terminal vardır. Olumlu ve Olumsuz olarak bilinir.
AC Motorlar kendi kendine çalışmaya başlamaz ve bu nedenle motoru çalıştırmak için bazı harici ekipman gerektirir. DC Motor kendi kendine çalışan motorlardır.
Armatür sabit ve manyetik alan AC Motorda, ancak DC Motorda armatür döner ve manyetik alan sabittir.
AC motor büyük ve endüstriyel uygulamalar için uygundur, küçük ve ev uygulamaları için DC motorlar kullanılır.
AC Motorun bakım maliyeti, DC Motor ile karşılaştırıldığında daha fazladır.
AC ve DC Motor arasındaki fark aşağıdaki tabloda verilmiştir.
ESASLAR | ALTERNATİF AKIM MOTORU | DC MOTORU |
---|
Giriş Akımının Doğası | Alternatif Akım, AC motordaki ana giriş gücüdür | Doğru Akım, DC motordaki ana giriş gücüdür |
Tedarik Kaynakları | Besleme şebekesinden üç fazlı veya tek fazlı güç | Akülerden, pillerden vb. Enerji elde edilir. |
Komütasyon Süreci | AC motorda yok | DC motorda mevcut |
Tedarik Aşaması | Hem tek faz hem de üç faz besleme kullanılır | Sadece tek fazlı besleme kullanılır |
Terminal sayısı | RYB'de 3 giriş terminali vardır. | İki giriş terminali vardır Pozitif ve negatif |
Karbon fırçalar | Karbon fırçası yok | DC Motorda karbon fırçalar var |
Uygulamalar | Büyük ve endüstriyel uygulamalar için uygun | DC motor küçük ve evsel uygulamalarda kullanılır |
Başlangıç | AC Motor kendi kendine çalışmaya başlamıyor. Bazı harici başlangıç ekipmanları gerektirir | DC Motor kendi kendine çalışıyor |
Armatürün Konumu | Armatür sabit ve manyetik alan dönüyor | Manyetik alan sabit kalırken armatür döner. |
Bakım maliyeti | DC Motor ile karşılaştırıldığında daha az pahalı | DC Motor bakımı daha pahalıdır. |
Bir Alternatif akım motorualternatif bir akım, bobinlerden geçer. Elektromıknatıslara alternatif bir akım geçtiğinde manyetik bir alan üretilir. Sabit parçalar elektromıknatıslardan oluşur. Yaratılan manyetik alan sürekli değişiyor. Elektromıknatıslar ile manyetik alan arasındaki etkileşim, motoru döndürür.
bir Doğru akım Stator olarak bilinen motorun sabit kısmında geçirilir. Elektrik akımı taşıyan bir tel bobini Rotor olarak bilinir. bir DC motoru bir elektrik gücünü mekanik güce dönüştürür.
DC motorlar tek fazlı olmalarına karşın AC motorlar tek fazlı veya üç fazlı olabilirler. En belirgin farkladan bir diğeri ise AC motor sürücü ile DC motor sürücüler arasındaki farktır. AC ve DC motor sürücüler hem yapısal olarak hem de çalışma prensiplerine bakıldığında birbirlerinden farklıdır. DC motor sürücüleri akım değerlerin, AC motor sürücüleri ise frekans değişimi ile motor kontrolünü sağlarlar. Senkron AC motor sürücülerde frekans değeri arttıkça motorun devri artar, frekans değeri azaldıkça devir düşer. Asenkron AC motor sürücüler ise bu işlemde ters orantılıdır. Frekans değeri arttıkça motor devri azalır, frekans değeri düştükçe motorun devri de düşer.
AC (Alternatif Akım) Motorlar
Mil dönme hızı sabit olmayan (asenkron) motorlar, stator ve rotor olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Stator motorun sabit parçasını oluşturur. Statorda stator çekirdeği ve alan sargıları bulunur. 3 fazlı asenkron motorların statorlarında her 3 faz için birer ayrı sargı bulunmaktadır. Rotor ise motorun dönen parçasıdır.Bilezikli asenkron motorların rotorlarında sargı, sincap kafesli asenkron motorların rotorunda ise kısa devre edilmiş baralar bulunur. Endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan asenkron motor tipi sincap kafesli asenkron motordur.
Asenkron motorlarda hava aralığında oluşan döner alanın frekansı ile rotorun dönme frekansı aynı değildir. Bu motorlar bu sebep ile asenkron olarak adlandırılmaktadır. Hava aralığındaki döner alanın frekansı, motorun besleme frekansı ve kutup sayısına bağlı olup motorun yükü ile değişmez iken rotorun dönme frekansı yüke bağlı olarak değişmektedir. Motorun çalışma bölgesinde yük arttıkça motor devir sayısı düşer, yük azaldıkça devir sayısı artar. Motorun devir sayısı boşta çalışmada en yüksek seviyededir. Asenkron motorun devir sayısı, döner alanın devir sayısını aşamaz. Döner alanın devir sayısı aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Best Induction Motor GIFs | Gfycat
N = 120 x F / P
N: dönen alanın devir sayısı (rpm)
F: besleme frekansı (Hz)
P: Stator sargısının kutup sayısı (adet)
Bu hesaba göre 2 kutuplu motor 3.000 rpm; 4 kutuplu motor 1.500 rpm; 6 kutuplu motor 1.000 rpm olarak adlandırılır.
Özetle AC Motorlar;
Statör sargıları tarafından manyetik alan yaratılır ve bu alan rotordaki akımı meydana getirir.
Motorun hızı, şebeke gerilimi frekansına ve motor kutbuna bağlıdır.
Yaratılan manyetik alan tarafından sürülen rotor, bu alan ile aynı hızda hareket edemez. Bu sebepten ötürü AC motorlarda kayma kayıpları oluşur.
Hız kontrolü, voltajın regüle edilerek kaymanın arttırılması mantığı ile gerçekleştirilir. Hız kontrolü için voltaj düştükçe, kayıplar artar.
Alternatif akımın sinüs dalga formu nedeniyle döner alan yaratan AC motorlar, akım yönü değişimi için başka anahtarlama iletkenlerine ihtiyaç duymadığı için motor sesi anlamında sessizdir.
Kullanım ömrü, yatakların ve dolayısıyla kullanılan rulmanın ömrü ile sınırlıdır.
DC Motorlar
Doğru akım motorları (Direct Current), DA motor da denilmektedir, duran ve dönen kısımlardan oluşmaktadır. Duran kısma stator, dönen kısma rotor denmektedir. Motorun içinde yer alan sargılara elektrik akımı uygulandığında, yine motorun içerisinde bulunan sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetin etkisi ile hareket etme prensibine dayanır. Bu akımın yönünün, sürekli olarak sabit mıknatısa ters manyetik alan oluşturacak şekilde değiştirilmesi gereklidir. Bu değişim, fırçalı motorlarda motorun sarımlarına temas eden fırçalarla yapılırken, fırçasız motorlarda ise elektronik hız kontrol devresi tarafından yapılır.
Best Dc Motor GIFs | Gfycat
Özetle DC Motor;
Statör manyetik akıyı yaratır.
Rotor bir sabit mıknatıstır ve stator ile senkronize döner.
Stator sargılarındaki akım yönü, manyetik alan pozisyonuna göre(rotorun pozisyonuna göre elektronikler aracılığı ile anahtarlanır.
Kullanım ömrü yataklama ömrü ile sınırlıdır (rulman ömrü).
Motorun hızı, besleme geriliminin değiştirilmesi veya mikroişlemciye gönderilen referans sinyaller ile olabilir.
DC motorların kullanımı için ayrı bir DC gerilim kaynağı gerekecektir. Şebeke gerilimi gibi yüksek güçlerde elde edilmesi kolay ve yaygın bir gerilim değildir.
DC motorların, AC motorlara göre daha verimli olmasının sebepleri;
AC motorlarda, statör sargılarındaki manyetik alan ve rotorda yaratılan indükleme akım gücü, sarım sayısına bağlıdır. DC motorda, rotor tarafında bu şekilde bir indükleme gerekmediği için daha az sargı ile tasarım yapılır ve verim artar.
Asenkron motorun kayıpları daha fazladır. Bu kayıplar yüzünden hem enerji verimsiz kullanılır hemde kullanılamayan enerji ortama ısı olarak yansır. DC motorlar ise senkron oldukları için kayıplar azdır ve bu sebepten daha yüksek ömürlüdürler.
Mikroişlemci kontrollü DC motorlar ile; güncel hızı izleme, alarm çıkışları, basit hız kontrolü ve soft start sağlanabilecek bazı ek özelliklerdir.
EC Motorlar
Harici elektronik devre kartı tarafından kontrol edilen DC fırçasız motorlardır. Bu daha fazla kontrol ve daha yüksek verimlilik sağlar. EC’nin anlamı “Electronically Commutated” yani elektronik değişkenli DC (doğru akım) motordur. Burada değişkenle anlatılmak istenen; elektrik akımının yönünün geriye veya ileriye elektronik olarak değiştirilmesidir. Geleneksel AC motorlarda bu, mekanik olarak yapılmaktadır. EC motorlar sabit mıknatıslı olup, akıma göre dönüş yönünü elektronik olarak ayarlar. Bu nedenle, AC (alternatif akımla çalışan) motorlarda olduğu gibi akım değişmelerinde güç kaybına neden olmaz. Alternatif akım, sürekli olarak negatiften pozitife ve sonra tekrar negatife dönen şekilde bir eğridir. Motorun içindeki bu dönme veya değişiklik motoru hareket ettiren manyetik itme alanlarını oluşturur. Alternatif akımlı motorlardaki bu kayıp verimsizliğe ve motorda ısınmaya neden olur. EC motorlarda bakır, demir ve sürtünme kayıpları daha az olduğu için daha verimlidirler.
EC Motor Avantajları
Daha verimli
Düşük işletme ve bakım maliyeti
Düşük ses seviyesi
Düşük ısı kayıpları, daha az aşırı ısınma riski
Küçük boyutlar
Kolay kontrol
İstenilen çalışma noktasına uygunluk
Kontrol ünitesinin motorun üzerinde olması
Uzaktan kumanda imkanı
Değişken hızlarda verim kaybı ve ses seviyesi artışı olmaması
0-10V DC ile kontrol edilebilmesi.
EC motor şebeke gerilimi ile sürülebilen bir fırçasız DC motordur. Entegre elektronik grubu olarak bilinen motor arkası kısım, şebeke gerilimi olan alternatif akımı, direk akıma çevirmek ve hız kontrolü için gerekli komütasyonu sağlamak ile görevlidir.
Motor bobinlerinde bulunan voltaj, genel olarak yüksek DC gerilimdir.
1-2-3 çekirdekli veya fazlı sargılar kullanılabilir.
Why EC Motors Are More Efficient than AC Motors | H.C. Nye Co.
EC motorların, AC motorlara göre daha verimli olmasının sebepleri (DC motorun avantajları ile benzerlik gösterir);
AC motorlarda, statör sargılarındaki manyetik alan ve rotorda yaratılan indükleme akım gücü, sarım sayısına bağlıdır. EC motorda, rotor tarafında bu şekilde bir indükleme gerekmediği için daha az sargı ile tasarım yapılır ve bu verimi arttırır.
Asenkron motorun kayıplar daha fazladır ve bu yüzden daha verimsiz çalışır. Bu kayıplar yüzünden hem enerji verimsiz kullanılır hem de kullanılamayan enerji ortama ısı olarak yansır. DC motorlar ise senkron oldukları için kayıplar azdır ve bu sebepten daha yüksek ömürlüdürler.
Mikroişlemci kontrollü DC motorlar ile güncel hızı izleme, alarm çıkışları, basit hız kontrolü ve soft start sağlanabilecek bazı ek özelliklerdir.
3 fazlı EC motor, düşük devirlerde bile AC motorlardan daha sessizdir.
EC Motorun Diğer Üstünlükleri
Geniş voltaj besleme aralığı 1~200..277VAC or 3~380..480VAC.
50Hz or 60Hz’de çalışabilme.
Faz sırasının tam olarak bilinmediği bölgelerde ters yöne dönüşü ortadan kaldıran motor yapısına sahip, bu nedenle motor doğru yönde dönüşü garanti eder.
Sistemde veya uygulamada kullanılan komponent sayısını azaltan kolaylıklara sahip olabilme.
En verimli hız kontrol ve motor sürme yöntemi olması nedeniyle anahtarlama kaybı ve ısı kaybı çok düşüktür.
Evrensel olarak kabul görmüş standart analog ve dijital arayüzler ile kullanım.
Entegre kontrol ara yüzü sayesinde sabit debi veya sabit basınç sağlayacak şekilde çalışabilme.
Fırçalı Motor İle Fırçasız Motor Farkı
Fırçasız motorlar daha yüksek hızlara çıkabilir, torkları daha fazladır ve fırçalı motorlara kıyasla çok daha sessiz çalışabilirler. Fırçalı motorlar ise tamamen kontrol gerektirmeyen yapısı, daha az ısınma ve daha uygun maliyetler sağlaması ile fırçasız motordan farklıdır.
Fırçalı DC motorlarda sabit mıktanıslı DC motorlar kullanıldığından fırçalı motorlar yüksek tork/atalet oranıyla öne çıkarlar. Nominal torka kıyasla yaklaşık 4 kat daha fazla tork gücüne sahiptir. Ancak yine de yapısı itibariyle sürtünme sonucu fırçaların ısınması ve verim düşürmesinden dolayı fırçasız motorlara göre daha verimsizdir.
Fırçasız DC motorlarda fırçalı motor yapısının tam tersi vardır. Fırçalı motorlardaki pek çok mekanik sorun giderilmiş olduğundan daha verimli ve sorunsuz çalışabilir. Fırçasız motorlar, doğrudan gerilim uygulanarak veya basit sürücü devreleri kullanılarak kontrol edilemez. Bu nedenle yüksek verim beklenen projelerde (örneğin multikopter) fırçasız motorları kontrol edebilmek için mutlaka bir sürücü kullanılmalıdır.
Çamaşır makinesi motoru AC mi DC mi?
Eski çamaşır makinelerinden bazıları, AC veya DC’de çalışacak, ancak kullanışlı olduğu için ac’da çalıştırılan fırçalanmış bir üniversal motor kullanır.
Asenkron motor AC mi DC mi?
İndüksiyon motor veya asenkron motor, rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elekrik motordur.
Redüktörlü DC motor ne demek?
Redüktörlü DC Motor: DC motorlar robotlarda, redüktörsüz motor ve redüktörlü motor olarak kullanılmaktadır. Redüktör (reducer), gövde içine yerleştirilmiş miller, dişli çarklar, yataklar v.s gibi elemanlardan oluşan sistemlerdir.
Servo motor mu step motor mu?
Yüksek güç gerektiren uygulamalarda servo motorlar step motorlardan avantajlıdır. Servo motorların tork tutma değeri daha yüksektir. Step motorlar daha uygun fiyatlıdır. Step motorlar açık çevrim çalışırken servo motorlar kapalı çevrim çalışmaktadır.
DC motor nedir kisa?
DC motor nedir: Elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik makinasına denir. Doğru akım motorlarına DA motor veya DC motor da denir. Buna bağlı olarak doğru akım makinası, doğru akım genaratörü yada doğru akım motoru olarak da çalıştırılabilir.
DC motor hangisi?
Düz elektrik akımını mekanik enerjiye dönüştüren makineye DC motor denilmektedir. DC motor içerisinde bulunan sargılar ve sabit mıknatıslar ile gerekli olan enerji dönüşümü sağlanmaktadır. Çeşitli amaçlarla planlanan projelerde mekanik enerji oluşturma özellikleri ile favori olmaktadırlar.
DC motor ne ile çalışır?
DC motor rotor ve statörde oluşan manyetik akının birbirlerini itmesi ve çekmesi ilkesine göre çalışır. Statör üzerinde oluşan sabit N ve S kutupları, rotorda oluşan sabit manyetik alanın itmesi veya çekmesiyle dönme oluşur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.