|
Güneş Panellerinin Paralel Bağlantısı |
Paralel bağlantıda güneş panelinin artı ve eksi uçları MC4 Konnektörleri ile birleştirilir.
Paralel bağlantıda güneş sisteminin gerilimi paralel bağlantı ile sabit kalır fakat akım
artar. Giriş voltajının sabit olması gereken ancak 12V 1000W DC şebekeden
bağımsız güneş enerjisi sistemi gibi daha yüksek akımlara ihtiyacımız olan bir sistemde,
piyasada 1000W güneş paneli yoktur, maksimum 200~300W bulacaksınız,
ancak hepsi 12V~'dadır. 24V sistemi.
Bir sistem güneşten 12/24V 1000W DC güce ihtiyaç duyuyorsa, tüm yüklerin DC olduğu
düşünülürse, o zaman güneş panellerinin paralel bağlantısını kullanmaktan
başka seçeneğimiz yoktur. Örneğin 5, 200W 24V veya 10, 100W 12V güneş
panellerinin güç, DC gücü olarak 12/24 pillerde depolanacaktır. Bağlantı aşağıda verilen resimdeki gibi olmalıdır.
|
MC4 Bağlantısı |
|
240 W Sistem
Güneş Panelinin Seri Bağlantısı
Seri bağlantı durumunda, bir güneş panelinin pozitif ucu diğer güneş panelinin negatif ucuna bağlanır ve bunun tersi de geçerlidir, bu durumda sistemin voltajı artar ve akım sabit kalır ve sistemin gücü birleşir. yukarıda verilen örnekte olduğu gibi 3 adet 200W 12V panel seri olarak bağlanmıştır ve sonuç 600W 36V'luk bir sistemdir.... Bu çok küçük bir sistemdir ve güneş enerjisiyle sulama gibi küçük amaçlar için kullanılabilir, ancak gerçek pratik hayatta bu tür seri bağlantı, tüm Solar Dizinin çıkış voltajının yaklaşık 300V~500V olduğu mini ızgara güneş enerjisi sistemi gibi büyük projelerde geniş bir şekilde kullanılır...... | Mini güneş ızgarası | Solar mini ızgara sisteminde, bağlantılar hem seri hem de paraleldir, seri bağlantı artan gerilim içindir ve paralel bağlantı artan akımlar içindir.... Her iki durumda da güç artacaktır..
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmanın yöntemlerinden biri de güneşten elektrik üreten sistemlerdir. Güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren mekanizmaya Photovoltaic (PV) Modül denmektedir. PV modüller, PV hücrelerin uygun şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş sistemlerdir. PV modülleri de amacımıza ve projemize uygun bir şekilde bir araya getirdiğimiz zaman da PV array veya diziler oluşturulmaktadır.
Şekil 1: Monokristal PV Modül PV modüllerden diziler oluştururken bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk planda ön plana çıkan bu kurallar; Seri bağlantı yapıldığında gerilim artar-akım aynı kalır, paralel bağlantı yapıldığında akım artar- gerilim aynı kalır ve özdeş modüller kullanılmalıdır. Bir PV modülün etiketindeki değerler ne anlama gelmektedir?
Şekil 2: Monokristal PV Modül Etiketi Pmax: Modülden alınabilecek maksimum gücü ifade eder. Vmp: Maksimum güç anındaki gerilim. Imp: Maksimum güç anındaki akım. (Pmax= Vmp x Imp) Voc: Yüksüz en yüksek voltaj Isc: Kısa devre iken en büyük akım MSV: Dizi oluştururken aşılmaması gereken voltaj seviyesi MSFR: Dizi oluştururken aşılmaması gereken ve kullanılacak sigorta akımı Bütün veriler, AM1.5 (Atmosferdeki güneş spektrumu) standardında, 25 0C sıcaklık ve 1000W/m2 koşullarında elde edilmiştir. Yukarıdaki şekillerde Monokristal türündeki 20W’lık modül resmi ve etiket değerleri görülmektedir. Monokristal modüller günümüzde en yüksek verimlilik sınıfına sahip PV modüllerdir. Şekil 3’te bu modül için, akım-gerilim ve güç-gerilim grafiği aynı şekilde verilmiştir.
Şekil 3: PV Modül f(i)= v ve f(p)= v Grafiği
Şekilde maksimum power point (MPP) olarak verilen nokta, maksimum güç noktasıdır.
Fotovoltaik sistemler; Şebekeden Bağımsız ve Şebekeye bağlı olmak üzere iki çeşit olarak karşımız çıkar. Şebekeden bağımsız sistemlerin DC bara gerilimi çoğunlukla 12V, 24V, 36V, 48V gibi gerilimler tercih edilir. Şebekeye bağlı sistemlerde ise DC bara gerilimi daha yüksek olabilmektedir. Örneğin 12V, 1000Wp lik bir modül alanı kurmak isteyelim. Bunun için kullanacağımız modül gücüne göre 100Wp x 10 veya 200Wp x 5 veya 250Wp x 4 adet gibi sayı belirleriz. Genellikle modüller 12V’luk sistem kurmak için uygun gerilimde üretilir. Haliyle yukarıdaki kombinasyonları paralel bağlantı yaparak istenilen modül alanını oluşturabiliriz.
Şekil 1: Paralel Bağlı Fotovoltaik Modül Alanı Şekil 1’de örnek olarak 4 adet 250Wp değerinde modüller paralel bağlanmış ve 12V DC barayı besleyecek 1000Wp gücünde modül alanı oluşturulmuştur.
Bu defa Aynı modüllerle 24V DC, 1000Wp değerinde modül alanı oluşturmak istersek ne yapmalıyız?
Şekil 2: Seri ve Paralel Bağlantılı Modül Alanı Şekil 2’de görüldüğü gibi 12V’luk modüller seri bağlanarak 24V’luk DC sistem elde edilir. Daha sonra bu diziden bir tane daha elde edip, öncekine paralel bağlamak suretiyle sisemin gücü 1000Wp yapılır. Bu çalışmamızda kısaca Fotovoltaik modüllerden, fotovoltaik alan oluşturma mantığını açıklanmış, kablo seçimi, By-pass diyodu, Block diyodu gibi teknik detaylardan bahsedilmemiştir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.