Güneş Enerjisi Sistemi Nedir?
Prensip olarak güneş enerjisi sistemi, sıcak su hazırlama ve ısıtma desteği için kullanılabilen bir sistemdir. Ücretsiz olarak sunulan güneş enerjisi sayesinde, sadece fosil enerjiden tasarruf etmekle kalmazsınız; bir güneş enerjisi sistemine yatırım yapmak, birkaç yıl içinde kendini amorti eder. Bu, bir enerji kaynağı için hiçbir maliyetin olmadığı anlamına gelir.
Güneş enerjisini kullanabilmek için kollektörlerin güneş ışınlarını yakalaması gerekir. Kollektörler, güneş ışınlarını emer ve kullanılabilir ısıya dönüştürürler.
Kollektörlere ek olarak, bir güneş enerjisi sistemi; bir soğurucu, bir güneş devresi ve bir güneş sıvısı veya güneş ortamından oluşur. Işınlar kollektörlere çarptığında bu enerji soğurucuda ısıya dönüşür. Kollektör içindeki taşıyıcı borular ile bu ısı önce tampon tankına veya içme suyu tankına pompalanır ve oradan evdeki devre aracılığıyla ya ısıtma devresine destek olur ya da servis suyunun ısıtılması için dağıtılır. Isı ilk önce bir ortam veya güneş sıvısı vasıtasıyla uygun depolama tankına taşınır. İçme suyu deposundan çıkan ısı, ihtiyaca göre ılık su şeklinde musluk, duş başlığı gibi alanlara ulaşır.
Kullanım Durumuna Göre Sistemler
Prensip olarak, kullanım suyunu ısıtmak ve ısıtma sistemini desteklemek için güneş enerjisi kullanma seçeneği mevcuttur. Her halükarda, gaz ve elektrik yakıt tasarrufları kayda değerdir. Örneğin; bir güneş enerjisi sistemi ile günlük kullanım için sıcak su hazırlarken, yılda ortalama %60 daha az enerji kullanırsınız. Kullanım ve ısıtma suyunun ısıtılmasını birleştirirseniz, yıllık tasarruf toplam enerjinin yaklaşık %35'i kadardır.
Kullanım Suyu Isıtması İçin Güneş Enerjisi
Bu çözümün kalbi, Vitocell 300-B çift serpantinli sıcak su boyleridir. Yeterli güneş ışıması olduğunda, güneş enerjisi sistemi devresi, alt serapantin aracılığıyla sıcak su boylerindeki suyu ısıtır.
Örneğin; banyo yaparken veya duş alırken harcanan su nedeniyle boyler sıcaklığı düşerse, gerekli olduğu durumda ikinci serpantin üzerinden ilave ısıtma için kazan açılır.
Vitocell ürün gamı ile güneş enerjisine kolaylıkla takviye yapılabilmekte ve sıcak su güneş enerjisi ile ısıtılarak depolanabilmektedir. Bu durum yüksek düzeyde konfor sağlar. Çift serpantinli Vitocell 100-U/W veya Vitocell 100-W boyleri, kombi boyleri ve Vitocell 360-M gibi ısıtma suyu depo boylerini kullanabilirsiniz. Her ihtiyaç için doğru sıcak su deposunu sunuyoruz ve hepsi güneş enerjisi sistemine kolayca bağlanabilirdir.
Vakum Tüp Özellikleri
• Sistemimiz, iç içe geçmiş iki cam tüpten oluşmaktadır. İki tüp arasındaki vakum sayesinde, ısı kaybı minimum düzeye indirilmiştir.
• Dıştaki cam tüp, her türlü hava şartlarına dayanıklıdır. İçteki cam tüp, yine saydam ve dayanıklı olan özel bileşimli bir camdan üretilmiş olup, üzeri siyah renkli özel seçici yüzeyle kaplanmıştır.
• Siyah renkli özel seçici yüzey sayesinde, tüpe gelen ışınların %93'ü mükemmel şekilde absorbe edilerek ısıya çevrilmekte ve güneş ışını yansıması minimuma indirilmektedir.
• İki tüp arasında vakum olduğundan, iletim ve taşınımla olan ısı kaybı ihmal edilecek düzeydedir.
• Soğuk, yağmurlu, karlı ve rüzgarlı havalarda, cam tüp içindeki vakum sayesinde tüplerdeki ısı kaybı maksimum düzeyde önlenmiştir. Bundan dolayı sistem, uygun şartlar dahilinde antifriz gerekmeden ‐40°C hava sıcaklıklarında dahi sıcak su üretebilmektedir.
Sistemin Çalışma Prensibi
Sistemin çalışması için ilave bir güç kaynağına gerek yoktur. Tüpün içerisinde ısınan suyun yoğunluğu azalacağından, ısınan su yukarıda bulunan sıcak su tankına doğru hareket edecektir. Sıcak su tankındaki suyun yoğunluğu da daha fazla olacağından aşağıya doğru giderek, yukarıya gelen sıcak suyla yer değiştirecektir. Böylece sistem, doğal sirkülasyon ile sıcak su üretimini sağlamış olacaktır. Güneş enerjisinde ısıtma verimi değerleri günlük değerlerdir.
Sistemimizi Tanıyalım
F‐304, F‐430 ve S Serisi Ürün Özellikleri
___4.ÜRÜN YERLEŞİMİ VE MONTAJ BİLGİLERİ__
1. Müşterinin satın aldığı güneş enerjisi sisteminin kurulacak yer servisimiz tarafından en uygun yer seçilerek montaj edilmektedir.
2. Düşük kotlarda (müstakil evler, apartmanların son katları vb.) açık devre sistem tercih edildiği zaman basınç problemi yaşanabilir.
3. Bu tür problemler yaşamamak için BASINÇLI modeller tercih edilmelidir.
4. Çatı üstü montajında çatının vakum tüplü güneş enerjisi sistemlerinden gelecek ilave yükleri taşıyıp taşımayacağı servis tarafından keşif yapılmalıdır.
5. Aşırı rüzgârın sistemi sarsmaması için sistem ayaklarından zemine sabitlenir.
6. Güneş enerjisi sistemi düz bir zemine kurulmalıdır. Eğer eğimli çatılara montaj yapılacaksa, çatıdan çatı altındaki betona kadar platform yapılmalıdır.
7. Sistemlerimiz antifriz gerektirmemektedir.
8. Güneş enerjisinin soğuk‐sıcak su boruları, genleşme tankı ve havalandırma bağlantıları mutlaka izole edilmelidir.
9. Dişli bağlantı malzemeleri ile monte edilen genleşme tankı, havalandırma ve sıcak su çıkış bağlantıları kesinlikle elle sıkılmalıdır.
10. Montaj yapılmadan önce yön kontrolü yapılmalıdır ve sistem güneye bakacak şekilde monte edilmelidir.
11. Sistemin kurulumuna taşıyıcı platformdan başlanmalıdır. Taşıyıcı platformun montajı tamamlandıktan sonra tüp yatağı yerleştirilir.
12. Sıcak su deposu ile genleşme tankı veya soğuk su deposu montajı yapılır. Depoların montajı için gerekli tüm bağlantı parçaları paket içerisinde bulunmaktadır.
13. Sistemin montajı güneşli bir havada yapılıyor ise tüpler yarıya kadar su doldurulmalıdır.
14. Vakum tüpün ağız ucuna siyah tozluk conta geçirilir ve 15 cm geriye çekilir. Daha sonra kayganlaştırıcı bir sıvı, tüplerin uç kısmına sürülür.
15. Tüpler, sağa hafif çevirme hareketiyle deponun içerisine doğru itilirken, sola doğru çevrilerek alt kısımları da tüp yatağındaki destekleyiciler içerisine oturtulur. Son aşamada ise tüp üzerine takılmış olan siyah tozluk contalar depoya bitiştirilir.
16. Montaj işlemi tamamlandıktan sonra soğuk ve sıcak su tesisat bağlantıları yapılarak tesisata sızdırmazlık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sızdırmazlık kontrolü yapıldıktan sonra sıcak ve soğuk su boruları izolasyonu yapılmalıdır.
Sistem Bileşenleri (Güneş enerjisi sistemlerimiz 4 ayrı bileşenden oluşmaktadır.)
*Sıcak Su Deposu *Vakumlu Cam Tüpler *Genleşme Tankı veya Soğuk Su Deposu *Taşıyıcı Platform
Taşıyıcı Platform Bileşenleri ve Kurulumu
1. Taşıyıcı
2. Arka Ayaklar
3. Ön ayaklar
4. Yan Çapraz Destekler
5. Arka Çapraz Destekler
6. Arka Bağlan[ Profili
7. Vakum Tüp Yatağı
8. Sabitleme Ayağı
____5.DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR____
1. Güneş enerjisi sistemlerimizi kış şartlarında ‐40°C'ye kadar sağlıklı kullanabilirsiniz. ‐40°C'nin altındaki sıcaklıklarda sistemdeki suyu boşaltmanız gerekmektedir. Aksi takdirde tüplerde çatlamalar oluşabilir. (Sistemdeki suyu boşaltmak için öncelikle vana kapatılmalıdır. Sıcak su deposunun altında bulunan rezistans tapası çıkarılarak ya da banyodaki bataryalar açılarak, suyun boşaltılması sağlanabilir.)
2. Sistemde herhangi bir nedenden dolayı su kalmamış ise sisteme su verme işlemi gece yapılmalıdır. Gündüz güneş altında aşırı ısınan boş tüplere aniden soğuk su gelmesi ile tüplerde çatlama meydana gelebilir. Herhangi bir etkenden dolayı, vakum özelliğini yitirmiş veya kırılmış tüpler garanti kapsamına girmemektedir.
3. Sıcak su tankının havalandırması kesinlikle açık olmalıdır. Havalandırma borusunun tıkanması durumunda meydana gelecek basınçtan dolayı depo zarar görebilir.
4. Soğuk havalarda sıcak ve soğuk su tesisatlarının donmasına sebebiyet vermemek için mutlaka tesisatınıza doğru izolasyon yaptırmanız gerekmektedir.
5. Güneş enerjisinden su kullanılacağı zaman evdeki termosifon, şohben vanası kapatılmalı; güneş enerjisi sistemi vanası açılmalıdır. Termosifon, şohben kullanılacağı zaman güneş enerjisi vanası kapatılıp; termosifon, şohben vanası açılmalıdır. Termosifon ve şohben, güneş enerjisi sisteminden su taşmasına sebep olabilir. Bu nedenle sıcak su iniş borusuna çek valf takılması tavsiye edilir.
6. Kullanım suyunda asit, kireç, tuz ve benzeri kimyasallar bulunmamalıdır. Sistem içerisine giren su, içilebilir nitelikte olmalıdır. Güneş enerjisi sisteminde deniz suyu, kuyu suyu ve benzeri özellikteki sular kullanılmamalıdır. Kullanıldığı takdirde asit, kireç ve kimyasallar zamanla genleşme tankına ve güneş enerjisi kazanına zarar verecektir. Bu tip arızalar, garanti kapsamı dışındadır. Bu sorunu, uygun özellikte filtre kullanarak çözebilirsiniz.
7. İlave olarak elektrikli rezistans kullanılacak ise; ürünümüze özel tasarlanan rezistansımız kullanılmalıdır. Ayrıca suyu kullanmadan önce rezistans elektriği mutlaka kapatılmalıdır.
8. Doğal afetlerden oluşabilecek hasarlar (dolu, deprem, sel, hortum, Garanti, yangın, yıldırım vb.) garanti kapsamı dışındadır.
9. Güneş enerjisi sisteminin uzun süre kullanılmadığı durumlarda sistemin susuz kalmasından dolayı şamandıra iç mekanizma contaları zamanla zarar görür. İç mekanizma hasarları, şebeke basıncının değişken olmasından kaynaklanan şamandıra iç mekanizma arızaları, garanti kapsamı dışındadır.
10. Ürünün tesliminden sonra çarpma, çökme, kırma vb. fiziki etkenler ve kimyevi etkenler ile meydana gelen hasar ve arızalar da garanti kapsamına girmemektedir.
11. Yanlış ürün seçiminden kaynaklanan şikayet ve arızalar garanti kapsamına girmemektedir. (Müstakil, son kat, yerleşim yerlerinde yaşanacak basınç problemi, yanlış kapasite seçiminde yeterli sıcak su miktarı elde edilememesi durumları vb.)
12. Garanti belgesinin kaybedilmesi veya tahrif edilmesi gibi durumlar da garanti kapsamına girmemektedir.
13. İlk montaj anında veya herhangi bir arıza durumunda, firmamızın belirtmiş olduğu teknik servisler dışında sisteme müdahale edilmemelidir. Montajı ve herhangi bir arıza durumundaki bakımları, KUZEYMAK yetkili servisi tarafından yapılmayan ve montaj‐servis formu düzenlenmeyen cihaz garanti kapsamı dışındadır.
YUKARIDA MADDELER HALİNDE BELİRTİLEN HUSUSLAR DAHİLİNDE MEYDANA GELEN VE/VEYA GELEBİLECEK ARIZALAR, SORUNLAR VE HASARLAR GARANTİ KAPSAMI DIŞINDA KALACAKTIR.
___6.PERİYODİK BAKIM VE TEMİZLİK_____
• Sistemde kullanılacak su çok kireçli ise mutlaka kireç önleyici ve filtreden geçirilmelidir.
• Suda bulunan kireçten dolayı tüplerin içerisinde kireç birikmeleri olabilir. Bu durumda tüpler çıkartılıp içleri temizlenmelidir.
• Bu gibi durumlarda KUZEYMAK yetkili servislerine başvurmanız önerilir.
• Vakumlu tüpler yağmur, kar, toz, hava kirliliği gibi sebeplerden dolayı kirlendiğinde verimleri düşebilir.
• Sistemi bu tür olumsuzluklardan korumak için tüpler periyodik olarak 3 yılda bir temizlenmelidir.
GÜNEŞ ENERJİLİ SU ISITICILARI NASIL ÇALIŞIR?
Güneş enerjili su ısıtma sistemleri, güneş kollektörleri ve depolama tanklarından oluşur. İki tür güneş enerjili su ısıtma sistemi vardır: Aktif yani sirkülasyon pompaları olan Sistemler ve Pasif Sistemler.
Aktif Güneş Enerjisi Isıtma Sistemleri
İki tür aktif güneş enerjili su ısıtma sistemi vardır:
Doğrudan sirkülasyon sistemleri
Pompalar, ev suyunu kollektörlerden dolaştırıp ısınmasını sağlar ve eve yönlendirir. Ilıman iklimlerde iyi çalışırlar.
Dolaylı sirkülasyon sistemleri
Pompalar, kollektörler ve bir ısı eşanjörü aracılığıyla donmayan ısı transfer sıvısını dolaştırır. Bu işlem suyu ısıtır ve ısınan su eve verilir. Soğuk iklimlerde popülerdirler.
Pasif Güneş Enerjisi Isıtma Sistemleri
Pasif güneş enerjili su ısıtma sistemleri tipik olarak aktif sistemlerden daha ucuzdur, ancak genellikle o kadar verimli değildir. Bununla birlikte, pasif sistemler daha güvenilir olabilir ve daha uzun sürebilir. İki temel pasif sistem türü vardır:
Entegre kollektör / depolama sistemleri
Bu sistemler en iyi çalıştığı yerler sıcaklıkların nadiren donma derecesinin altına düştüğü yerlerdir. Ayrıca, gündüz ve akşamları sıcak su ihtiyacı olan evlerde de iyi çalışırlar.
Termosifon sistemler
Termosifonlu Sistemler, güneş enerjisi ile ısınan suyun soğuk su ile arasındaki yoğunluk farkından oluşmaktadır ve ısınan sıcak su sistemden akar. Kollektörler depoya sıcak su girecek şekilde depolama tankının altına monte edilir. Bu sistemler güvenilirdir.
DEPOLAMA TANKLARI VE GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ
Güneş enerjili su ısıtıcılarının iyi yalıtımlı bir depolama tankı gerektirir. Güneş enerjisi depolama tankları, toplayıcıya ve kollektöre bağlı ilave bir giriş ve çıkışa sahiptir. İki tanklı sistemlerde güneş enerjili su ısıtıcı, geleneksel su ısıtıcıya girmeden önce suyu ısıtır. Tek tanklı sistemlerde, yedek ısıtıcı ve güneş enerjisi deposuyla birleştirilir.
Güneş enerjili su ısıtma sistemleri, bulutlu günler ve sıcak su ihtiyacının çok olduğu günler için yedekleme sistemine sahip olmalıdır. Yedekleme sistemi, termosifon sistemli çatı tankları gibi güneş kolektörünün bir parçası da olabilir. Bütünleşik bir kollektör depolama sistemi, güneş ısısını toplamanın yanı sıra, zaten sıcak suyu depoladığı için, yedekleme için tanksız veya talep tipi bir su ısıtıcı ile birlikte satışı yapılabilir.
GÜNEŞ ENERJILI SU ISITICI SEÇME
Güneş enerjili su ısıtma sistemi satın almadan ve kurmadan önce, aşağıdakileri yapmak istersiniz:
Güneş enerjili su ısıtma sisteminin maliyetini ve enerji verimliliğini tahmin edin
Bulunduğunuz alanın güneş kaynağını değerlendirin
Hangi sisteme ihtiyacınız var ise doğru sistemi belirleyin
Ve ya tüm bunları sizin için yapan bizi hemen arayın.
GÜNEŞ ENERJİSİ SICAK SU SISTEMİNİN KURULMASI VE BAKIMI
Güneş enerjili su ısıtıcılarının doğru şekilde montajı birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında güneş kaynağı, iklim, yerel inşaat kuralları gereklilikleri ve güvenlik konuları; bu nedenle, kalifiye bir güneş enerjisi sistemleri uzmanının sisteminizi kurması en iyisidir.
Kurulumdan sonra, sisteminizin uygun şekilde bakımı düzgün çalışmasını sağlar. Pasif sistemler fazla bakım gerektirmez. Aktif sistemler için, bakım gereksinimlerini bizimle görüşerek sağlayabilirsiniz.Tesisat ve diğer geleneksel su ısıtma bileşenleri bakım gerektirir. Camların, yağmur suyunun doğal bir durulama sağlamadığı kuru iklimlerde temizlenmesi gerekebilir.
Güneş Enerjisi su ısıtma sistemleri düzenli bakımı her 3-5 yılda bir yapılmalıdır.
Vakum Tüplü Sistemlerin Avantajları
24 saat sıcak su kullanma özelliği
Her mevsim verimli olarak kullanılabilir
Yağmurlu ve parçalı bulutlu havalarda da yüksek enerji toplama özelliğine sahiptir
Cam tüplerden herhangi biri doğal etkenlerden dolayı zarar gördüğünde hızlı, kolay ve çok düşük maaliyetler ile değiştirilebilirler.
Hava sıcaklığı -30 C düştüğünde bile cam tüpler donma yapmazlar. Depolar ise %100 sağlığa uygun 304 paslanmaz çelikten imal edilmiş olup dış tank ile arasındaki 50 mm boşluk, yüksek izolasyon özelliğine sahip poliüretan köpük ile doldurulmuştur.
Kaliteli ve sağlıklıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.