Bir kredi kartı sahibinin yıllık kart aidatının iadesi için başlattığı hukuk mücadelesine ilişkin hakem heyeti, kart kullanıcısını haklı bularak, bankanın tahsil ettiği 189 TL’yi geri ödemesine karar verdi. Ancak banka, Ankara 2. Tüketici Mahkemesi’nde kararın iptali istemiyle dava açtı. Yüksek mahkeme ise vatandaşı haklı bularak davayı reddetti.
Kredi kartı aidatlarıyla ilgili dikkat çeken karar açıklandı. Milliyet'te yer alan habere göre; Feyyaz Bulut Gürbüzer, kredi kartından tahsil edilen 189 TL’lik yıllık kart aidat bedelinin iadesi için Yenimahalle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Hakem heyeti, kart kullanıcısını haklı bularak, bankanın tahsil ettiği 189 TL’yi geri ödemesine karar verdi. Ancak banka, Ankara 2. Tüketici Mahkemesi’nde kararın iptali istemiyle dava açtı.
Bankanın dava dilekçesinde, kart kullanıcısının Bankacılık Hizmet Sözleşmesi’nde kart aidatı ödemeyi kabul ettiği, müşteriye gönderilen hesap özetlerinde kart aidatının önceden bildirildiği, Bankanın ücretsiz kredi kart seçeneği olmasına karşın müşterinin böyle bir talepte bulunmadığı, müşterinin ayrıca yıllardır kredi kartı aidatı ödediği, aidat nedeniyle kredi kartının kapatılmasını istemediği, müşterinin kartla nakit ödemesiz harcama yapabilme, taksitlendirme, bonus ve mil kazanma gibi birçok hizmetten yararlandığı belirtildi.
Dilekçede tüm bu kart avantajları nedeniyle aidat bedelinin hakkaniyet gereği olduğu da savunuldu.
İspat edilemedi
Mahkeme ise bu tür sözleşmelerin tarafların karşılıklı müzakereleri sonucu imzalanmadığına dikkat çekerek, satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden tek taraflı sözleşmeye koyduğu koşulların Tüketicinin Korunması Kanunu ve Avrupa Konseyi’nin kararı uyarınca haksız şart niteliğinde olduğuna vurgu yaptı.
Kararda, “Sözleşmedeki hususların tüketiciyle yeterince tartışıldığı ispat edilemediği için davanın reddi gerekmiştir” denildi.
Tazminat olmalı
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu:
“Bu kararla artık kuruluşun müşterisiyle kart üyelik bedeli için müzakere etmesi gerektiği ortaya konmuştur. Banka, tüketiciden kart bedeli talep ettiğinde bu süreç başlar. Bankalar yasa gereği ücretsiz kredi kartı alternatifi sunmak zorundadır. Ücretsiz kart alternatifi sunup, ücretli kartla ilgili müşteriyle açıkça müzakere edilmeden talep edilen ve alınan bedeller haksızdır. Bazı tüketici hakem heyetleri yasal mevzuata aykırı olarak tüketici aleyhine karar da verebiliyor.
Karara itiraz ederek mahkemeye taşımak mümkün ama genellikle tüketiciler dava açılırken yatırılması istenen gider avansı gibi nedenlerle itiraz davası açmıyorlar. Bunun önüne geçilmesi için tüketiciye manevi tazminat talep hakkı da tanınmalı. Sonuçta hem maddi hem de manevi olarak yıpratıcı bir süreç yaşanıyor.”
Ekstrenize Yansıtılan Kredi Kartı Aidatı İçin İtiraz Talebi Oluşturun
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın düzenlediği Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar’a ilişkin beyannamede, kredi kartı alırken imzaladığınız sözleşmede senelik kullanım ücreti talep edilebileceği belirtilir. Ancak kredi kartı alırken imzaladığınız sözleşmede bu şekilde bir madde yazılı değilse bankanın size böyle bir aidat tanımlama hakkı yok. Ancak ekstrenize aidat yansırsa direkt olarak itiraz talebinde bulunabilirsiniz. İtiraz için ilk olarak bankayla iletişime geçebilir, durumu anlatan bir dilekçe ile şubenizden gerekli işlemleri yönetebilirsiniz. Dilerseniz daha önce alınan kart aidat bedelinin iadesini de talep edebilirsiniz.
Ödenen Kart Aidatının İadesini Nasıl Alınır?
Ekstrenize tanımlanan kredi kartı aidatını otomatik ödeme talimatıyla veya farkında olmadan ödediyseniz geçmişe dönük itiraz edip yaptığınız ödeme için iade talebi oluşturma hakkınız var. Bu işlemi üç farklı yolla yapabilirsiniz:
- İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz.
- Tüketici Hakem Heyeti’ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz.
- E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz. Bunun için e-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "TUBİS" yazmanız gerekir. Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilirsiniz. Kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri ilgili yerlere girerek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.
……….. KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA
ŞİKAYET EDEN : Ad Soyad (T.C. No: …)
ADRES
:
ŞİKAYET EDİLEN: ……. Bankası
KONU
: Kredi kartı yıllık üyelik ücretinin iadesi hakkında
AÇIKLAMALAR:
……….. Bankasına ait …. …. …. …. no.lu kredi kartı hamiliyim. Kredi kartıma ait .../.../…. son ödeme tarihli hesap
ekstresinde
kredi kart üyelik ücreti adı altında …..,00 TL borç tahakkuk edilmiştir.
Banka ile tarafım
arasında tanzim edilmiş Kredi Kartı Üyelik Sözleşmesinde kart
ücreti alınacağı belirtilmiş olsa da,
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. maddesi uyarınca ilgili talebin, önceden
hazırlanmış standart bir sözleşmede yer alması ve
sözleşme koşulları müzakere edilmeden sözleşmenin tek taraflı bir şekilde
müşteriye imzalatılması dolayısıyla haksız bir koşuldur.
HUKUKİ NEDENLER: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıdaki izah edilen nedenlerle, tahakkuk edilmiş bulunan …..,00 TL tutarındaki, kredi kartı üyelik ücretinin tarafıma iadesine
karar verilmesini saygılarımla
arz ederim. …/…/….
Ad Soyad
İmza
EKLER:
1-
…/…/.... son ödeme tarihli hesap ekstresi
xxxxx bankası sonu 1957 ile biten kredi kartımdan 18.04.2023 tarihinde bilgim ve onayım olmadan 354.00 TL yıllık kart ücreti adı altında kesinti yapmıştır. Yıllık kart ücretinin aşağıda belirtilen kanun hükümleri gereği ve ekstra hiçbir şarta bağlanmaksızın iptalini talep ediyorum.
"Tüketici kanunu 28 Mayıs 2014 31. Madde 3. Fıkra: kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun sözleşmedeki haksız şartlar başlıklı 6. Maddesi gereğince bankanızın almakta olduğu üyelik ücreti herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından, söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle içeriğine etki edilmeyip müzakere edilemediğinden haksız şarttır."
"13. Hukuk dairesince verilen 2011/4736 esas 2011/11579 sayılı son karar a göre söz konusu yıllık kart ücreti aidatının bk. 125. Madde ve HGK 2010/1-93-88 sayılı karar uyarınca geriye dönük kesilen kart aidatlarının da iadesinin olacağına dair de kesin hükmü bulunmaktadır."
kredi kartıma yansıtılan 354.00 TL, tl'nin iptalini talep etmekteyim
Sözleşmede aksi bir durum olmadığı sürece Tüketici Hakları sayesinde kredi kart aidatının geri iadesi mümkün. İşte kart aidat ücret iadesi e-devlet üzerinden kredi kartı aidatı geri alma Yıllık kart ücreti iadesi Kredi kartı Yıllık ücreti Garanti Kredi kartı aidatı ne kadar kredi kartı üyelik ücreti iptali e-devlet Kredi kartı yıllık ücreti İptali Kredi Kartı yıllık ücreti is Bankası Garanti Bankası kart aidatı ödemek istemiyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.