HSBC Global, Dolar/TL için yıl sonu tahminini 21 TL’den 24 TL’ye çıkardığını açıkladı. Yayınladığı raporda 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin TL’nin uzun ve orta vadeli görünümü için önemli değişiklikleri getirebileceğine ve seçim sonucu ne olursa olsun TL’nin değer kaybının muhtemel olduğuna işaret etti.
Geçtiğimiz günlerde Dolar/TL için bir rapor yayınlayan Bank Of Amerika da gerçekleşen cari denge rakamlarının uzun vadeli normlar ile kıyaslandığı banka modelinin Dolar/TL’nin adil değerini 24 TL seviyesi olarak gösterdiğini belirtmişti.
Bu gelişmeler ışığında seçime 38 gün kala dolar kurunda oluşabilecek hareketlilikte sağlam duracak ‘net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketleri’ sizler için listeledik.
Borsada ‘net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketlere’ baktığımızda ilk sırada İş Bankası (ISCTR)’nı görüyoruz. Bankanın 2022 yılı sonunda net döviz fazlası 13 milyar 513 milyon TL düzeyine ulaşmış durumda.
İş bankası’nı 12 milyar 470 milyon TL ile Aselsan (ASELS) takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında 10 milyar 758 milyon TL ile Sabancı Holding (SAHOL) dördüncü sırasında ise 9 milyar 712 milyon TL ile Enka İnşaat (ENKAI) yer alıyor. Enka İnşaat’ı 8 milyar 717 milyon TL ile Doğan Holding (DOHOL) takip ediyor.
İşte net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler:
İş Bankası (ISCTR) 13 milyar 513 milyon TL
Aselsan (ASELS) 12 milyar 470 milyon TL
Sabancı Holding (SAHOL) 10 milyar 758 milyon TL
Enka İnşaat (ENKAI) 9 milyar 712 milyon TL
Doğan Holding (DOHOL) 8 milyar 717 milyon TL
Garanti Bankası (GARAN) 7 milyar 954 milyon TL
Türk Telekom (TTKOM) 7 milyar 870 milyon TL
Akbank (AKBNK) 5 milyar 225 milyon TL
GSD Holding (GSDHO) 4 milyar 147 milyon TL
Anadolu Grup Holding (AGHOL) 4 milyar 095 milyon TL
Anadolu Efes (AEFES) 3 milyar 829 milyon TL
Alarko Holding (ALARK) 3 milyar 400 milyon TL
Doğuş Otomotiv (DOAS) 3 milyar 334 milyon TL
Coca Cola İçecek (CCOLA) 3 milyar 108 milyon TL
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 2 milyar 934 milyon TL
Net Yabancı Para Pozisyonu Nedir?
Net yabancı para pozisyonu, bir şirketin yabancı para cinsinden varlıkları ile yabancı para cinsinden borçları arasındaki farkı ifade eder. Bu pozisyon, şirketin yabancı para cinsinden risklerini gösterir.
Örneğin, bir şirketin 1 milyon TL’lik yabancı para cinsinden borcu ve 500 bin TL yabancı para cinsinden varlığı varsa, net yabancı para pozisyonu 500 bin TL olacaktır. Bu şirket, yabancı para cinsinden borçlarının yarısını yabancı para cinsinden varlıkları ile karşılayabilir.
Yabancı para cinsinden varlıkların, borçlardan daha fazla olduğu durumlarda, şirketin net yabancı para pozisyonu pozitif olarak kabul edilir. Ancak yabancı para cinsinden borçlar varlıklardan daha fazlaysa, şirketin net yabancı para pozisyonu negatif olarak kabul edilir ve bu durum, şirketin döviz kuru dalgalanmalarına karşı daha hassas hale gelmesine neden olur.
Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.
https://www.getmidas.com/midasin-kulaklari/net-yabanci-para-pozisyonu-en-yuksek-sirketler-p-19917/
Net döviz fazlası olan şirketler 2023 Borsada döviz geliri olan şirketler Borsada döviz geliri olan şirketler 2023 Şirketlerin döviz pozisyonları Döviz açığı olan şirketler En çok dövizi olan şirketler Döviz fazlası olan şirketler Döviz borcu olan şirketler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.