Almanya'da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkilerle ilgili olarak Alman biyoteknoloji firması BioNTech'e karşı dava açılmıştı.
Almanya'da Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech şirketi, aşılarına karşı tazminat davasıyla karşı karşıya.
Sağlık çalışanının aşı sonrası yaşadığı 'beyin sisi' nedeniyle BioNTech'ten 150 bin euro tazminat istediği belirtilirken, dava sürecinde BioNTech yetkilileri, aşı ile yan etkiler arasında net bir bağ gösterilemediğini ifade etti.
Kovid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması reddihakim talebi nedeniyle iptal edildi. Sağlık çalışanı adına açılan tazminat davasında, aşı sonrası ortaya çıkan semptomlar nedeniyle 150 bin avro tazminat talep ediliyor. BioNTech ise iddiaları asılsız buluyor.
Almanya'da Covid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açılan dava ertelendi.
Erteleme kararı, davalı tarafın avukatının reddihakim talebi sonrası verildi.
Almanya'da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkilerle ilgili olarak Alman biyoteknoloji firması BioNTech'e karşı dava açılmıştı.
Bugün görülmesi beklenen ilk duruşma davacı tarafın avukatının, davanın farklı hakimler tarafından görülmesi için dilekçe vermesinin ardından ertelendi.
BİONTECH DAVASI NE OLDU?
Alman basınında yer alan haberlere göre, mahkeme sözcüsü, davacının avukatının reddihakim talebinde bulunduğu için ilk duruşmanın iptal edildiğini duyurdu. Haberlerde, reddihakim talebinde, davanın önemi nedeniyle bir yargıç yerine hakimlerden oluşan bir kurul tarafından karara bağlamasının istendiği belirtildi. Mahkemenin bu talebi birkaç gün içinde değerlendireceği kaydedildi.Alman mahremiyet yasası kapsamında adının gizli kalması hakkını kullanan sağlık çalışanı adına hukuk firması Rogert & Ulbrich tarafından açılan dava, Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde bugün başlayacaktı.
DAVA NEDEN AÇILDI?Tazminat davası açan yüzlerce kişiden biri olan bir sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların ortaya çıktığını ileri sürerek, aşının neden olduğu bedensel zarar için 150 bin avro tazminat talep etmişti. Davacı, ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulunmuştu. BioNTech ise iddiaları inceledikten sonra bunları asılsız bularak davanın düşürülmesini talep etmişti.
BioNTech tarafından geliştirilen aşılarda kalp ritmi bozukluğu, ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomlar yarattığına dair iddialar Alman bir sağlık çalışanı tarafından mahkemeye taşındı.
Davayı, Alman mahremiyet yasası kapsamında adının gizli kalması hakkını kullanan orta yaşlı bir sağlık çalışanı adına hukuk firması Rogert & Ulbrich açtı.
MİLYONLARCA EURO TAZMİNAT...
Söz konusu sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra ortaya çıktığını söylediği kalp ritmi bozukluğu, vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların neden olduğu bedensel zarar için 150 bin euro tazminat talep etti. Davacı, ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulundu.
Söz konusu dava, iki hukuk firması tarafından takip edilen milyonlarca avro tazminat talebinden biri olmasıyla dikkati çekiyor. Davaları açan diğer hukuk firması Mainz merkezli Casar-Preller olurken, Rogert & Ulbrich, Kovid-19 aşılarının iddia edilen yan etkileri nedeniyle tazminat talep eden müşteriler için yaklaşık 250 dava açtığını, Caesar-Preller de 100 davayı temsil ettiğini duyurdu.
Almanya'da uygulanan 224 milyon aşı dozunun yaklaşık dörtte üçü BioNTech tarafından üretilirken, tazminat taleplerinin büyük çoğunluğunun aşılarda mRNA teknolojisinin kullanımına öncülük eden BioNTech'e karşı açıldığı belirtildi.
Almanya'daki davalar, BioNTech'in Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında karşılaştığı en büyük tazminat talebini temsil ediyor.
İTALYA'DA DA YAN ETKİLERLE İLGİLİ BENZER DAVALAR AÇILMIŞTI
İtalya'da da Kovid-19 aşılarının yan etkileri iddiasıyla benzer davalar açılmıştı.
BIONTECH DAVALARI 'DAYANAKSIZ' OLARAK DEĞERLENDİRDİ
Pfizer ile geliştirdiği aşıyı Almanya'da pazarlayan BioNTech'ten yapılan açıklamada, dikkatli bir incelemeden sonra söz konusu davaların "dayanaksız" olduğu ve reddedileceğinden emin olunduğu belirtildi.
Açıklamada, en az 64 milyonu Almanya'da olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 1,5 milyar insana söz konusu aşının uygulandığı ve bugüne kadar ilgili ürün bilgilerinde zaten listelenenler dışında potansiyel yan etkiler tespit edilmediği kaydedildi.
AB HÜKÜMETLERİ MASRAFLARI ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR...
Davacının BioNTech aleyhine açtığı davayı kazanması halinde yasal masrafları veya tazminatı kimin ödeyeceğinin belli olmaması dikkati çekiyor.
Avrupa Birliği (AB) yasal kalkanının, AB hükümetlerini maliyetlerin bir kısmını üstlenmeye zorlayabileceği belirtiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.