Saatte bir mil hız artışı bile işleri oldukça tuhaf hale getirir. Ay'ın oluşumundan bu yana, Dünya'nın dönüş hızı her 10 milyon yılda bir yaklaşık 3,8 mil/saat yavaşlıyor.
Bu hayatta endişelenecek yeterince şey var. Nükleer savaş , iklim değişikliği ve dişlerinizi doğru fırçalayıp fırçalamadığınız gibi . Dünya'nın çok hızlı dönmesi listenizin üst sıralarında yer almamalı, çünkü bunun yakın zamanda gerçekleşmesi pek olası değil - ve dönerse, muhtemelen bunun için endişelenemeyecek kadar ölüsünüz. Yine de, her şeyin nasıl gideceğini görmek için bazı uzmanlarla konuştuk.
Temel bilgilerle başlayalım, örneğin: Dünya şimdi ne kadar hızlı dönüyor? Bu, nerede olduğunuza bağlıdır, çünkü gezegen en hızlı kendi bel çevresinde hareket eder . Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, çevresi ekvatorda en geniş olanıdır. Bu nedenle, ekvatordaki bir noktanın başlangıç konumuna dönmesi için 24 saat içinde, örneğin Dünya'nın daha dar bir enine kesitinde yer alan Chicago'dan çok daha uzağa gitmesi gerekir. Ekstra mesafeyi telafi etmek için ekvator 1.037 mil hızla dönerken, Chicago daha yavaş bir şekilde 750 mil hızla döner. ( Bu hesaplayıcı, enleminize bağlı olarak size tam hızı söyleyecektir. )
Dünya ara sıra hızını değiştirir, ancak yalnızca aşamalı olarak. Örneğin bu yaz, tipik dönüş süresinden 1,59 milisaniye kayarak 29 Haziran'ı rekordaki en kısa gün yaptı . Bir hipotez, basınçtaki değişikliklerin, normal insanların farkı hissedebileceği ölçüde olmasa da, aslında gezegenin dönme eksenini değiştirdiğidir .
Küçük tümsekler bir yana, eğer Dünya aniden çok daha hızlı dönerse, bazı ciddi değişiklikler olacaktır. Diyelim ki dönüşünü saatte bir mil hızlandırmak, suyun kutuplardan göç etmesine ve ekvator çevresindeki seviyelerin birkaç inç yükselmesine neden olur. Coğrafi bilgi sistemi (GIS) yazılımı yapan bir şirket olan ESRI'de analist olan Witold Fraczek , "Bunu fark etmek birkaç yıl alabilir" diyor .
Çok daha dikkat çekici olan şey, bazı uydularımızın rotadan çıkmış olabileceğidir. Jeosenkronize yörüngeye ayarlanmış uydular, gezegenimizin etrafında Dünya'nın dönüş hızına denk bir hızla uçarlar, böylece sürekli aynı nokta üzerinde konumlanmış kalabilirler. Gezegen saatte 1 mil hızlanırsa, uydular artık uygun konumlarında olmayacak, yani uydu iletişimleri, televizyon yayınları ve askeri ve istihbarat operasyonları en azından geçici olarak kesintiye uğrayabilir. Bazı uydular yakıt taşır ve konumlarını ve hızlarını buna göre ayarlayabilir, ancak diğerlerinin değiştirilmesi gerekebilir ve bu pahalıdır. Fraczek, "Bunlar bazı insanların hayatını ve rahatını bozabilir, ancak hiç kimse için felakete yol açmamalı" diyor.
Ama ne kadar hızlı dönersek işler o kadar feci olur.
Kilo verirsin ama kilo veremezsin
Dünya'nın dönüşünden kaynaklanan merkezkaç kuvveti, hızlı bir atlıkarıncanın kenarındaki bir çocuk gibi, sizi sürekli olarak gezegenden fırlatmaya çalışıyor. Şimdilik, yerçekimi daha güçlü ve sizi topraklanmış halde tutuyor. Ancak NASA astronomu Sten Odenwald, Dünya daha hızlı dönerse merkezkaç kuvvetinin artacağını söylüyor.
Şu anda, Kuzey Kutup Dairesi'nde yaklaşık 150 pound ağırlığındaysanız, ekvatorda 149 pound ağırlığında olabilirsiniz. Bunun nedeni, ekvator yerçekimi ile daha hızlı savaşırken oluşan ekstra merkezkaç kuvvetidir. Hızlı ileri sar'a basın, ağırlığınız daha da düşer.
Odenwald, sonunda, ekvator 17.641 mil / saate çıkarsa, merkezkaç kuvvetinin esasen ağırlıksız olmanızı sağlayacak kadar büyük olacağını hesaplar. (Yani, eğer hala hayattaysanız. Daha sonra konuşacağız.)
Herkes sürekli jet gecikmeli olurdu
Dünya ne kadar hızlı dönerse, günlerimiz o kadar kısalırdı. Saatte 1 mil hız artışıyla, gün yalnızca yaklaşık bir buçuk dakika kısalır ve oldukça katı bir 24 saatlik programa bağlı olan iç vücut saatlerimiz muhtemelen bunu fark etmez.
Ama normalden 100 mil daha hızlı dönüyor olsaydık, bir gün yaklaşık 22 saat olurdu. Vücudumuz için bu, güçlendiricilerde gün ışığından yararlanma saati gibi olurdu . Saatleri bir saat geri almak yerine, vücudunuzun uyum sağlama şansı olmadan her gün iki saat geri alıyor olursunuz. Ve değişen gün uzunluğu muhtemelen bitkileri ve hayvanları da mahvedecektir.
Ancak tüm bunlar yalnızca Dünya aniden hızlanırsa olur . Odenwald, "Milyonlarca yılda kademeli olarak hızlanırsa, bununla başa çıkmak için uyum sağlarız" diyor.
Kasırgalar güçlenecek
Dünya'nın dönüşü yavaş olsaydı, atmosferi de beraberinde taşırdı ve günlük rüzgarlarda ve hava durumu modellerinde büyük bir fark görmemiz gerekmezdi. Odenwald, "Sıcaklık farkı, rüzgarların ana itici gücü olmaya devam edecek" diyor. Ancak, aşırı hava koşulları daha yıkıcı hale gelebilir . "Kasırgalar daha hızlı dönecek" diyor, "ve içlerinde daha fazla enerji olacak."
Bunun nedeni, daha önce bahsettiğimiz o garip fenomene geri dönüyor: Dünya ekvator etrafında daha hızlı dönüyor.
Dünya hiç dönmeseydi, kuzey kutbundan gelen rüzgarlar ekvatora doğru düz bir çizgide eserdi ve bunun tersi de geçerlidir. Ama döndüğümüz için rüzgarların yolu doğuya doğru sapıyor. Rüzgarların bu eğriliğine Coriolis etkisi denir ve bir kasırganın dönüşünü sağlayan da budur. Ve eğer Dünya daha hızlı dönerse, rüzgarlar daha doğuya doğru sapacaktır. Odenwald, "Bu, dönüşü etkili bir şekilde daha şiddetli hale getiriyor" diyor.
Su dünyayı kaplayacaktı
Ekvatordaki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir. 1 mph daha hızlı, ekvatorun etrafındaki su sadece birkaç gün içinde birkaç inç daha derine inecektir.
100 mph daha hızlı, ekvator boğulmaya başlayacaktı. Fraczek, "Bence Amazon Havzası, Kuzey Avustralya ve ekvator bölgesindeki adalardan bahsetmiyorum bile, hepsi sular altında kalırdı" diyor. "Sualtının ne kadar derin olduğundan emin değilim, ancak 30 ila 65 fit olduğunu tahmin ediyorum."
Fraczek, Dünya'nın 1.000 mil daha hızlı dönmesi için ekvatordaki hızı ikiye katlarsak, bunun "açıkça bir felaket olacağını" söylüyor. Merkezkaç kuvveti, yüzlerce fit suyu Dünya'nın beline doğru çekerdi. "Kilimanjaro gibi en yüksek dağlar veya And Dağları'nın en yüksek zirveleri dışında, ekvator bölgesindeki her şeyin suyla kaplı olacağını düşünüyorum." Bu ekstra su, merkezkaç kuvvetinin daha düşük olduğu kutup bölgelerinden çekilecek, böylece Arktik Okyanusu çok daha sığ olacaktır.
- 100 mph daha hızlı, ekvator boğulmaya başlayacaktı.
Bu arada, 1.000 mph daha hızlı dönmesinden kaynaklanan eklenen merkezkaç kuvveti, ekvatordaki suyun yerçekimi ile daha kolay mücadele edeceği anlamına gelir. Fraczek, bu bölgelerde havanın nemden ağır olacağını tahmin ediyor. Yoğun bir sis ve yoğun bulutlarla örtülen bu bölgeler, sanki daha fazla suya ihtiyaçları varmış gibi sürekli yağmur yağabilir.
Son olarak, saatte yaklaşık 17.000 mil hızla, ekvatordaki merkezkaç kuvveti yerçekimi kuvvetiyle eşleşir. Bundan sonra, "ters yağmur yaşayabiliriz" diye tahminde bulunuyor Fraczek. "Atmosferde su damlacıkları hareket etmeye başlayabilir." O noktada, Dünya şu an olduğundan 17 kat daha hızlı dönüyor olacaktı ve muhtemelen ekvator bölgesinde bu fenomene hayran kalacak pek çok insan kalmayacaktı.
Fraczek, "Eğer Dünya'daki suyun çoğu atmosfere ve ötesine aktarıldıktan sonra bu birkaç zavallı insan hâlâ yaşıyor olsaydı, ekvator bölgesinden bir an önce çıkmak isterlerdi," diyor. Kutup bölgelerinde veya en azından orta enlemlerde olun.
Sismik aktivite gezegeni sallar
Yaklaşık 24.000 mil gibi çok yüksek hızlarda ve binlerce yıl boyunca, sonunda Dünya'nın kabuğu da değişecek, kutuplarda düzleşecek ve ekvator çevresinde şişecekti.
Fraczek, "Muazzam depremlerimiz olurdu" diyor. "Tektonik plakalar hızla hareket eder ve bu, dünyadaki yaşam için felaket olur."
Dünya gelecekte ne kadar hızlı dönecekti?
İster inanın ister inanmayın, Odenwald, Dünya'nın hızının sürekli dalgalandığını söylüyor. Depremler, tsunamiler, büyük hava kütleleri ve eriyen buz tabakaları, dönme hızını milisaniye düzeyinde değiştirebilir. Bir deprem yerin bir kısmını yutarsa ve gezegenin çevresini çok az küçültürse , Dünya'nın dönüşünü ne kadar hızlı tamamladığını etkili bir şekilde hızlandırır. Büyük bir hava kütlesi ters etki yapabilir, dönüşlerimizi kollarını içeri çekmek yerine dışarıda bırakan bir buz patencisi gibi biraz yavaşlatabilir.
Dünyanın dönüş hızı da zamanla değişir. Yaklaşık 4.4 milyar yıl önce, Ay, Dünya'ya çok büyük bir şeyin çarpmasıyla oluştu. Odenwald, o zamanlar gezegenimizin muhtemelen düzleştirilmiş bir futbol topu şeklinde olduğunu ve o kadar hızlı döndüğünü ve her günün sadece yaklaşık dört saat sürebileceğini hesaplıyor.
Odenwald, "Bu olay, Dünya'nın şeklini önemli ölçüde bozdu ve Dünya'yı neredeyse tamamen parçaladı" diyor. “Bu bir daha olacak mı? Ummasak daha iyi olur!”
Ay'ın oluşumundan bu yana, Dünya'nın dönüşü, çoğunlukla ayın gezegenimiz üzerindeki yerçekimi nedeniyle, her 10 milyon yılda bir yaklaşık 6,8 km/s yavaşlıyor. Bu nedenle, Dünya'nın dönüşünün gelecekte hızlanmak yerine yavaşlamaya devam etmesi çok daha olasıdır.
Odenwald, "Dünya'nın bu kadar dramatik bir şekilde dönmesinin akla yatkın bir yolu yok" diyor. "Daha hızlı dönmesi için doğru nesne tarafından tam olarak vurulması gerekir ve bu, kabuğu sıvılaştırır, böylece zaten ölmüş oluruz."
İlk olarak 17 Mayıs 2017'de yayınlandı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.