Tenis, gözleri ekranlara kilitleyen oyun stiliyle dünya çapında büyük bir izleyici kitlesine sahip. Öyle ki dünyanın her yerinden takip edilen tenis turnuvaları, kimileri için yılın en önemli zamanlarını oluşturuyor! Peki, bu spor hakkında yeni bilgiler öğrenmeye ve bilgilerinizi tazelemeye ne dersiniz?
Rafael Nadal, Serena Williams, Roger Federer, Novak Djokovic, Maria Sharapova… Tenis sporuyla özel olarak ilgilenmeseniz dahi, dünya tenis tarihine adını yazdıran bu başarılı isimleri duymuş olma olasılığınız çok yüksek! Halihazırda izlemesi son derece keyifli bir spor olan tenis, bu isimlerin birbirinden başarılı vuruşları ve seyir zevkini artıran hamleleri ile izleyici ağını daha da genişletiyor.
Birçok farklı ülkede gerçekleşen prestijli turnuvaların odağı olan tenis, dünyanın en popüler bireysel sporu olarak görülüyor. Öyle ki Topend Sports tarafından hazırlanan bir listeye göre bu spor, dünya çapında toplam 60 milyon kişi tarafından profesyonel ve amatör olarak oynanıyor! Peki, siz tenis sporu hakkında bilginizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Gelin, bu keyifli sporun derinliklerine birlikte inelim!
Tenis Ne Zaman İcat Edildi?
Tenis hakkında bilinmesi gerekenlerin en başında bu özel sporun tarihçesi geliyor. Kaynaklara göre, binlerce yıl önce Antik Mısır, Yunan ve Pers İmparatorluklarında tenise benzer bir sporun elle oynandığı biliniyor. 12’inci yüzyıla doğru ise İngiliz ve Fransız asilzadelerinin benzer bir sporu fileyle, kapalı spor salonlarında ve raket benzeri araçlarla oynamaya başladığı görülüyor.
Peki, modern haliyle bildiğimiz tenisi kim icat etti? İngiliz Subay Walter Clopton Wingfield, 1873 yılında ilk çim tenisini buldu. Oyunun patentini alıp diğer ülkelere tenis topu ve filesi satmaya başlamasıyla beraber tenisin popülerliği artış gösterdi. Çok geçmeden 1875 yılında İngiltere’de Marylebone Cricket Club (Marlylebone Kriket Kulübü) tarafından ilk tenis kuralları belirlenip yayınlandı. Bahsi geçen spor, temellerinin gitgide güçlenmesi ve Uluslararası Tenis Federasyonun da kurulmasıyla zamanla bugünkü modern halini aldı.
Tenis Kuralları Nelerdir?
Hızlı bir oyun olan tenis, bu yönüyle kimi izleyiciler için takip edilmesi zor bir dinamiğe sahip olabiliyor. Oyun esnasındaki hızın yanı sıra bilgi eksikliği de maç esnasında izleyicilerin aklını karıştıran birçok detay ortaya çıkarıyor. Hareketlerin temelindeki nedenler bilinmediğinde, oyundan alınan seyir zevki de haliyle azalıyor. Fakat bunların hepsi “Tenis kuralları nelerdir?” sorusunun cevaplanmasıyla ortadan kalkabiliyor.
Tenis kurallarını öğrenmek hem izlediğini anlama hem de oyundan keyif alma noktasında fazlasıyla etkili oluyor. Peki, tenis kuralları kısaca nelerdir? Gelin inceleyelim:
Oyun servis vuruşuyla başlar.
Servis atacak kişi, servisi karşılayacak kişi ve saha seçimi servis öncesindeki kura seçimi ile belirlenir.
Servisi karşılayan kişi çapraz bölgede durur, servisi kullanan kişi de topu çapraz bölgeye atmalıdır.
Servis kullanan kişinin iki hakkı vardır. Topun iki kez fileye değmesi ve çaprazı dışında bir yere atması “çift hata” olarak adlandırılır ve oyuncuya puan kaybettirir.
Rakip oyuncu gelen topu kendi sahasında iki kez sekmeden karşılamalıdır. Aksi takdirde sayı kaybeder.
Top yere sektikten sonra çevredeki eşyalara çarparsa topa vuran oyuncu, top yere değmeden önce herhangi bir nesneye çarparsa topu karşılaması gereken oyuncu sayı alır.
Oyuncular her sette 1’inci, 3’üncü, 5’inci ve bunu takip eden diğer tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirir.
Maçlar üç set veya beş set üzerinden oynanır. Oyuncu üç sette iki set, beş sette ise üç set kazanmak durumundadır.
Toplar vurdukça hasar gördüğü için belli bir süreden sonra değiştirilir.
Tenis Saha Ölçüleri Nelerdir?
Tenis, “kort” adı verilen dikdörtgen bir sahada oynanıyor. Açık veya kapalı alanlarda bulunabilen kortların, mekan fark etmeksizin aynı ölçülere sahip olması gerekiyor. Kort ölçüleri, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından belirleniyor. Resmi ölçütlere kortların 23,77 metre (m) uzunluğunda ve 10,97 m genişliğinde olması gerekiyor.
Kortu ikiye ayıran filenin orta yüksekliği yine ITF tarafından 0,914 m olarak belirleniyor. Filenin geçirildiği direklerin 1,07 m yüksekliğinde olması gerekiyor. Kort zemini ise toprak, sert ve çim zemin olmak üzere üçe ayrılıyor. Her zeminin, oyuncuların oynayış şekli ve oyun dinamikleri üzerine önemi etkileri bulunuyor.
Tenis Kaç Kişiyle Oynanır?
Tenis, popüler olarak karşılıklı iki kişi arasında oynanıyor. Tenisin tekli (birebir) oynanan bu türünden farklı olarak, iki kişiden oluşan iki takım arasında toplam dört kişiyle oynanan bir türü de bulunuyor. Buna “doubles tennis (çiftler tenisi)” adı veriliyor. Çiftler tenisinde de klasik teniste uygulanan oyun kuralları geçerli oluyor.
Tenis Nasıl Oynanır?
Tekli (1-1) veya çiftli (2-2) olarak iki şekilde de oynanan tenis sporunda temel amaç, rakibin topu karşılamasını en çok zorlaştıracak şekilde topu karşı sahaya göndermek oluyor. Eğer top, ilk sekişini rakip sahanın içinde yapar ve top karşılanamadan ikinci kez sekerse sayı kazanılıyor. Topun ilk sekişini saha dışında yapması ise rakibe sayı kazandırıyor. Teklerde sahanın yan kısımları saha dışı olarak geçerlilik görse de, çiftlerde bu bölümler de saha içi olarak kabul ediliyor.
Tenis, üç set veya beş set üzerinden oynanıyor. Üç set üzerinden oynanan karşılaşmalarda galibiyet, iki seti kazanan oyuncunun oluyor. Beş set üzerinden oynanan karşılaşmalarda ise üç set kazanan sporcu galibiyete ulaşıyor. Her seti kazanmak için sporcuların en az iki farkla (6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4) altı oyun kazanması gerekiyor. 5-5’lik veya 6-6’lık eşitlik durumlarında galibiyeti belirlemek için “avantaj seti” veya “tie-break seti” oynanıyor.
Tenis Sporunda Sayılar Nasıl İlerler?
Her oyunda kazanılan puanlar sırasıyla 15, 30 ve 40 şeklinde ilerliyor. Bir sayı kazanan oyuncunun skoru ilk seferde 15, ikinci seferde 30 ve son seferde 40 olarak yükseliyor. İki sporcu da mevcut oyunda üç puan kazanmış ise skor 40-40 berabere oluyor. Berabere olmadan 4’üncü skoru kazanan sporcu oyunun galibi olurken, berabere durumunda 4’üncü skor kazanıldıktan sonra durum “avantaj” haline geliyor. Avantaja sahip sporcu sonraki sayıyı kazandığı takdirde oyunun galibi olmayı başarıyor.
Tenis Maçı Ne Kadar Sürer?
Her dakikası büyük bir heyecanla geçen tenis maçlarında süre bulunmuyor. Bu özel sporda süre değil, alınan sayı ve setler söz sahibi oluyor. Bu sebeple beraberliğin uzun süre bozulmadığı veya rakiplerin birbirini ardı ardına yakaladığı maçlar fazlasıyla uzayabiliyor. Buna karşın setlerin hızlıca kazanılmasıyla çok kısa sürede biten tenis maçları da olabiliyor.
Biliyor muydunuz?
Tarihin en uzun süren tenis maçı John Isner ve Nicolas Mahut arasında geçti. 2010 yılında Wimbledon Tenis Turnuvasında gerçekleşen bu maç, 11 saat 5 dakika sürerek tamı tamına üç günde tamamlandı!
En Önemli Tenis Terimleri Nelerdir?
Tenis, dünya genelinde özel bir izleyici kitlesine sahip olmasına karşın, genel popülarite olarak bakıldığında futbol, basketbol ve voleybol gibi sporlara göre daha az izleniyor. Bu da tenis hakkında bilinenlerin sayısını geriye düşürebiliyor. Peki, en önemli tenis terimlerini bilmek bu spora olan ilginizi artırabilir mi dersiniz?
Backhand: Tek elle veya çift elle kullanılabilen, avuç içinin göğüsü, elin dışının ise rakibi gösterdiği, dominant elin aksi tarafına doğru gelen topa yapılan vuruş.
Forehand: Raketi tutan dominant elin avuç içinin karşıyı gösterdiği, dominant elin tarafına doğru gelen topa yapılan vuruş.
Ace: Kullanılan servis sonrasında servisin karşılanamadan sayı olması.
Oyun: Beraberlik olmaması durumunda dört sayı alan oyuncunun kazandığı, bir seti kazanmak için en az iki farkla toplam altı kez kazanılması gereken oyun bölümü.
Backspin: Topun geriye doğru dönmesini sağlayarak yapılan vuruş, kesme vuruşu.
Tie-break: Setlerde 6-6’lık eşitlik olması durumunda eşitliği bozmak için uygulanan sistem.
Tweener: Sporcunun bazı durumlarda bacak arasından karşıladığı vuruş.
Çizgi hakemi: Topun, sorumlusu olduğu çizginin içinde veya dışında sektiğini hakeme bildiren görevli.
Maç sayısı: Karşılaşmadaki bir tarafın o anki sayıyı kazanması durumunda maçı kazanacağı sayı.
Ralli: Servis karşılandıktan sonra, sayı olana kadar karşılıklı olarak uzun süre devam eden vuruşların yapılması.
Tenis topunun çapı ne kadardır?
Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) resmî çapı 65.41-68.58 mm olarak açıklamıştır.Toplar 56.0 ve 59.4 arasında olmalıdır.Sarı ve beyaz renkler ABD Tenis Federasyonu'nun(USTA) onayladığı tek renklerdir.
RAKET NASIL SEÇİLİR
DOĞRU RAKET NASIL SEÇİLİR?
Siz de birçok tenis oyuncusu gibi nasıl bir raket aradığınıza dair bir fikre sahipsinizdir, mevcut raketinizi daha fazla güç, kontrol, rahatlık ve bu üçünün bir çeşit kombinasyonunu sağlayacak bir raket ile değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Raket satın alma sebebiniz ne olursa olsun, kararınızı bir temele dayandırabilirsiniz. Ama buna rağmen hangi raketin sizin için en iyisi olacağına dair bir ipucuna sahip olmayabilir ve okuduğunuz bilgilerden yola çıkabilirsiniz. Ve bu kadar çok çeşit raket içerisinde doğru raketi seçmek gerçekten zor ve kafa karıştırıcı olabilir. Karar verme sürecinizi kolaylaştırmak için aşağıda raketlerin ana özelliklerini ve bunların performansınızı nasıl etkileyebileceğini okuyabilirsiniz. Burada anlatılan raket özelliklerinin yanı sıra diğer bölümlerde K Factor, N Code gibi raket teknolojileri ile ilgili de açıklamalar da bulacaksınız.
RAKET BOYU
•
Tenis raketlerinin boyu maximal limitlerin içinde
kalmak şartıyla,
• Yetişkinler için 27 inç boyundadır.
(1 inç :2,54cm ve 27’’ = 68,58cm )
RAKET AĞIRLIĞI
• Raketler genelde 250-350 gram
arasındadır. 250-280 gram raketler için
hafif.
• 280-310 gram için orta
• 310 gramdan büyük raketler için ağır
diyebiliriz
Raketler 3 ana kategoriye ayrılır:
Kategori 1: Güç veya Oyun Geliştirme Raketleri
Bu terim raket üreticileri tarafından ‘güç odaklı’ raketleri tanımlamak üzere kullanılır.
Bu raketlerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir:
• Kafa boyları normalden büyüktür. 107- 135 inch2 arasında değişir ve Oversize (OS) olarak adlandırılır.
• Hafiftirler, ağırlıkları 240 – 270 gr (8-9,5 oz) arasında değişir.
• Daha uzun olurlar, boyları 69 – 74 cm (27-29 inch) arasında değişir.
• Raket çerçeveleri daha serttir.
• Vuruş bölgesinde yeteri kadar güç sağlayabilmek için dengeleri eşit veya raketin kafasına doğru ağır gelecek şekildedir. Even balance veya ‘head heavy’ olarak adlandırılırlar.
Daha kısa ve yavaş vuruşlara sahip, raketten daha fazla güç desteği bekleyen oyuncular için tasarlanmışlardır. Wilson K Factor One FX , K Zero, Prince EXO3 silver, Volkl DNX 1 raketleri bu kategoriye örnek gösterilebilir.
Kategori 2: Tweener Raketleri
Birçok raket modeli güç ve kontrol kategorilerinin kombinasyonundan oluşur, bunlar ‘tweener’ olarak adlandırılırlar. Özellikleri aşağıdaki gibidir:
• Kontrol raketlerine göre daha hafif olurlar, 270-310 gr arası (9,5-11 oz)
• Kafa ölçüleri midplus olarak adlandırılır, 95 – 102 in2 arasındadır
• Uzunlukları 70-71 cm (27,5-28 inch) arasında değişir.
• Dengeleri çok az sapa veya kafaya doğru değişkenlik gösterebilir.
Bu raketler orta düzeyde güç desteği sağlarlar ve rakette daha fazla manevra kabiliyeti arayan orta seviyeden ileri seviyeye kadar oyuncular için uygundurlar. Bu kategoriye örnek olabilecek raketler: Babolat Pure Drive, Wilson Kobra Tour, Wilson Six One Team (289 gr) ve Volkl DNX 8’dir.
Kategori 3: Kontrol Raketleri
Bu raketler ileri seviye oyuncular veya profesyoneller için uygundur. Özellikleri genelde aşağıdaki gibidir:
• Daha ağır olurlar; 325-375 gr arası veya fazlası
• Kafa ölçüleri küçüktür; 85-98 inch2 arası.
• Daha ince ve flexible beamlere sahiptirler.
• Manevra kabiliyetinin artması için dengeleri sapa doğru ağırlık gösterir, headlight olarak adlandırılırlar.
• Standart veya uzatılmış boyda olabilirler.
Güç desteği düşük, daha fazla kontrol etme olanağı sağlayan raket isteyen oyuncular için uygundurlar. En popüler oyuncuların oynadığı bazı kontrol raketllerine Wilson K Factor Six One Tour 90, K Pro Staff 88, Babolat Pure Storm, Prince EXO3 Rebel 95 ve Volkl DNX 10 93 örnek gösterilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.