TÜDER Başkanı Levent Küçük, kredi kartı aidatlarının bu yıl özel bankalar tarafından yüzde 50 ila 70 oranında artırıldığını söyledi. Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları
Erdoğan'a sunduklarını belirtti.
Türkiye'de 103 milyon adet aktif kredi kartının bulunduğunu belirten TÜDER Başkanı Levent Küçük, "Bu kartların sahiplerine bu yıl 30 milyar TL'den fazla bir aidat faturası çıkacak" dedi.
Kredi kartlarından yıllık aidat alınması, 2014 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle yasallaştırılmıştı. Ancak bu yönetmelik bankalara bazı yükümlülükler de getirmişti.
Buna göre, kredi kartının düzenli olarak kullanılması, makul bir ücret talep edilmesi, kart sahibinin onayının alınması ve aidatsız kart seçeneğinin sunulması gerekiyordu.
Fakat son zamanlarda özel bankaların yaptığı zamlar bu yükümlülükleri ihlal ederken, onay ve aidatsız kart sunumu da yapılmadığı ortaya çıktı.
"MAKUL ÜCRET KRİTERİNİ YOK SAYDILAR"
TÜDER Başkanı Levent Küçük, Türkiye'de 103 milyon kredi kartının olduğunu vurgulayarak, "Bankalar buradan çok büyük bir gelir elde ediyor. Banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişiyor. Özellikle özel bankalar bu yıl yüzde 50 ila 70 zam yaptı. Yani makul ücret kriterini yok saydılar" dedi.
Küçük, "Aidatsız kredi kartlarına geçtiğimizde bu yıl vatandaşın ödeyeceği aidat 30 milyar TL'yi geçecek. Bize ulaşan şikayetlerin 3'te 1'i kart aidatıyla ilgili. Bu aidatların tamamen kalkması lazım" dedi.
"BİR DE ÜSTÜNE VATANDAŞA KART AİDATI KESİYORLAR
Sabah gazetesine konuşan Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını söyleyerek, "Bankalar vatandaşın yaptığı alışverişlerden komisyon alıyorlar. Her alışverişten yüzde 5 kazanıyorlar. Bir de üstüne vatandaşa kart aidatı kesiyorlar" ifadelerini kullandı.
AİDATLAR NASIL GERİ ALINIR?
Vatandaşlar bankaların müşteri hizmetlerini arayarak veya tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden başvurarak kredi kartı aidatları için ödedikleri parayı geri alabiliyor. Bunun için E-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna TUBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) yazılması gerekiyor.
Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilen vatandaşların, kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri girmesi ile işlem tamamlanıyor.
KART AİDATI İADESİ İLE İLGİLİ GÖNDERİLEN MESAJLARA İTİBAR ETMEYİN
Diğer yandan bazı dolandırıcılar tarafından kart aidatlarının geri alınabileceğine ilişkin gönderilen SMS mesajları, sosyal medya reklamları ve bu mesajların yönlendirdiği linkler de dolaşıma sokuluyor.
Bu linklerin açılması durumunda, vatandaşlar yüksek tutarlı cep telefonu faturaları ile karşılaşabiliyor. Bu nedenle banka müşteri hizmetleri ve E-Devlet üzerinden aidat iadesi başvurusu yapılması tek yol olarak gösteriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.