Altın, yeni bir boğa piyasası dönemine girmiş olabilir. CNBC'nin haberine göre, bu öngörü varlık yönetimi şirketi Sprott Asset Management'tan geliyor. Ayrıca, altının yeni zirvelere ulaşacağına dair tek tahmin bu değil.
Sprott Asset Management Piyasa Stratejisti Paul Wong, pazartesi günü ons altının 2.700 dolara ulaşmasının ardından, "Merkez bankalarının alımları, artan ABD hükümet borcu ve ABD Doları'nın muhtemel zirve yapması gibi etkenlerle altın yeni bir boğa dönemine girdi" şeklinde bir açıklama yaptı.
Wong, "ABD'de borcun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının artmasıyla birlikte, borcun sürdürülebilirliği, para birimi devalüasyonu ve borçtan kazanç sağlama konusundaki endişeler, tarihin en yüksek altın fiyatlarının yolunu açtı" dedi.
ABD Kongre Bütçe Ofisi'nin son raporuna göre, kamu borcunun GSYİH'ya oranının 2023'te %98 seviyesinden 2053'te %181'e yükselebileceği öngörülüyor. Bu oran, ABD tarihindeki en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Wong, borçların artmasıyla birlikte hükümetlerin bütçe açıklarını kapatmak için para basma yöntemine başvurabileceğini ve bunun sonucunda para biriminin değer kaybedebileceğini belirtti. İtibari para birimine duyulan güvenin azalması, altının güvenilir bir değer saklama aracı olarak cazibesini artırıyor.
Borsa uzmanlarına göre, süregelen enflasyonist baskılar ve küresel ekonomileri etkileyen zorlu makroekonomik koşullar, merkez bankaları ve yatırımcılar için değerli madenlere yatırım yapma olasılığını artırıyor.
Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, 2024'ün ilk yarısında merkez bankalarının net altın alımları, 2023'ün ilk yarısındaki önceki rekorun %5 üzerinde, 483 tona ulaştı.
Altına olan bu artan talep, ons fiyatının 3.000 dolara yükselme beklentilerini güçlendiriyor. Bazı analistler ise önümüzdeki üç ay içinde ons altının 2.800 doları aşacağını öngörüyor.
Bank of America'nın emtia stratejisti Michael Widmer, altın fiyatlarının "şu anda her zamankinden daha umut verici" olduğunu belirtti. Widmer, "Sanırım ons başına 3.000 dolara ulaşmamıza her zamankinden daha yakınız" ifadesini kullandı.
Widmer, boğa piyasası tahminlerinin arkasında yüksek kamu borcu seviyeleri ve artan jeopolitik belirsizliklerin yattığını vurguladı.
Orta Doğu'daki çatışma ortamında barışa dair umutlar giderek azalıyor. Artan jeopolitik gerilimler, yatırımcıların genellikle küresel piyasalardaki risklere ve istikrarsızlığa karşı bir sığınak olarak gördükleri altın gibi güvenli liman varlıklarına yönelmesine yol açıyor.
Citi analistleri de altının önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde 3.000 dolara ulaşacağı öngörüsünü sürdürüyor. Analistler, Orta Doğu'daki krizin kısa vadede tırmanması durumunda petrol fiyatlarının artması halinde altının da yükseliş göstermesi gerektiğini ekledi.
Citi'ye göre, son üç ayda Çin'deki perakende talebinde bir düşüş yaşanmasına rağmen, altın fiyatları hâlâ "son derece iyi" bir performans sergiliyor. Bu durum, alıcıların altına daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli olduklarını gösteriyor.
Öte yandan, Commonwealth Bank of Australia'dan Vivek Dhar, pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, "ABD dolarındaki kalıcı zayıflığın" etkisiyle gelecek yılın dördüncü çeyreğinde altının ons fiyatının ortalama 3.000 dolara ulaşacağını öngördüğünü belirtti.
Dhar, bu çeyrekte altının ortalama 2.800 dolar olmasını beklediğini ifade etti. Citi de yakın zamanda altın tahminlerini yükselterek, ons fiyatının üç ay içinde 2.800 dolara ulaşacağını öngördü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.