Türkiye'de yasal vesayet altındaki kişi sayısı yılın 8'inci ayında 1,2 milyon artarak 3,8 milyonu geçti. Bankalara 3,4 trilyon borcu olan 41 milyon vatandaşın umudu yeniden yapılanmaya kaldı.
Banka kredileri ve kredi kartlarıyla geçim sıkıntısı çekenlerin sayısı hızla artarken, bireysel iflas dalgasının ufukta belirmesinden endişe ediliyor. Bankalara borcu olan 40,9 milyon vatandaş, yüksek enflasyon ortamında 3,4 trilyon lirayı aşan borcunu nasıl ödeyeceğini merak ederken, 3,8 milyon kişi ise borçlarından dolayı yasal takibata uğradı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin Ocak-Ağustos 2024 dönemine ilişkin verilerine göre;
Geçen yılın aynı dönemine göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu nedeniyle dava açanların sayısı yüzde 39 artarak 1 milyon 213 bin kişiye ulaştı. Böylece 2024 yılı Ağustos ayında bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödemeyen ve borçları devam eden kişi sayısı 3 milyon 847 bin 492'ye ulaşacak. YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR
Aslında bu hızlı büyüme ekonomi yönetimini de harekete geçirerek kredi ve kartlara yönelik borç yapılandırma planını hayata geçirdi ancak bunun maliyeti vatandaşa borç yükü getiriyor. Bankacılar, yeniden yapılandırmanın yüksek faiz maliyetine rağmen önümüzdeki dönemde borçlarını erteleyen ve yeniden yapılandırmadan yararlananların sayısında artış yaşanacağını öngörüyor. TBB verilerine göre davalar bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle açıldı.
Ağustos ayında bu hastalıktan etkilenen kişi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46 arttı. Ocak-Ağustos 2024 döneminde bireysel kredi kartı borçlarından dolayı dava açılan kişi sayısı 899 bin kişi olurken; Aynı dönemde bireysel kredi borçları nedeniyle dava açılan kişi sayısı ise 737 bin kişi oldu.
261 milyar kredi iflas etti
TBB verilerine göre borçlu sayısı artarken "sorunlu" alacak bakiyesi de ciddi boyutlara ulaştı. TBB verilerine göre, Ağustos 2024'te bireysel kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel kredilerden alınacak bakiye geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artışla 96 milyar TL'ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 27 Eylül tarihli haftalık verilerine göre, ticari krediler de dahil olmak üzere takipteki kredi miktarı bir yılda yüzde 92,6 oldu.
Bir milyar liralık (yüzde 180) büyük bir artışla 260 milyar 898 milyon liraya ulaştı.
Kaynak: Sözcü gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.