
Halİkarnas'ın balıkçısı kimdir?
Kabaağaçlı, 7 Nisan 1890'da Ferik Mehmed Şakir Paşa ile Sare İsmet Hanım'ın oğlu olarak Girit'te doğdu. çocukluk, Babasının görev yaptığı Atina ve Büyükada'da yaşayan yazar, Robert Kolej'de okurken yazmaya başladı.
Oxford Üniversitesi'nde "Modern Tarih" eğitimi alan
Kabaağaçlı, 1913 yılında İtalyan bir kadınla evlenerek bir süre İtalya'da yaşadı. Usta yazar 1914 yılında Türkiye'ye dönerek babasının Afyon'daki çiftliğine yerleşti.
HALİCARNAS BALIKÇISI BABASINI NEDEN ÖLDÜRDÜ?
Babasının çiftliğinde çıkan tartışmada Cevat Şakir'in tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Silahla vurularak öldürüldükten sonra cinayetle yargılandı ve 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Yedi yıl acı çektikten sonra tüberküloz nedeniyle serbest bırakıldı.
Verem hastalığına yakalanan Kabaağaçlı, yedi yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra İstanbul'a dönen yazar, basın dünyasına da girerek "Güleryüz", "Yeni İnci", "Resimli Dergi", "Resimli Hafta", "Zümrüd-i Anka", "Ay" gibi kitaplar yayınladı. resimli". "." Dergilerde yazılar yazdı, karikatürler çizdi, kapak ve maketler yaptı.
Pictorial Week dergisinin 13 Nisan 1925 tarihli sayısında yayınlanan, "İdam cezasına çarptırılanlar hapishanelerde nasıl kendi istekleriyle kendilerini asarlar?" Lider hakkındaki yazısı nedeniyle İstanbul İstiklal Mahkemesi'nce yargılanan yazar, "Ülkedeki ayaklanma sırasında askeri isyanı teşvik eden yazı yazmak" suçundan suçlu bulundu. Bodrum aşkıyla tanınan yazarın ilk ziyareti İstiklal'e Bu, mahkemenin onu üç yıl hapis cezasına çarptırıp sürgüne göndermesiyle gerçekleşti.
Cevat Şakir Kabaağaçlı, cezasının ardından 1928 yılında tek başına Bodrum'a döndü ve 1947 yılına kadar burada yaşadı. Bu dönemden sonra şehrin eski isminden dolayı "Halikarnas Balıkçısı" takma adıyla eserlerini yazdı. Halikarnassos. Usta yazar dışarıdan tohum ve fide getirerek Mahzen'i güzelleştirmek için büyük çaba harcadı.
HALİKARNAS BALIKÇI Eşi ve çocukları
Amcasının kızı Hamdiye Hanım ile ikinci kez evlenen yazar, sürgün yıllarında Hamdiye Hanım'dan boşanarak Giritli bir ailenin kızı Hatice Hanım ile evlendi. Yazarın üç evliliğinden beş çocuğu vardı.
Kabaağaçlı, 1928 yılına kadar ağırlıklı olarak karikatür, kapak resmi ve çizimler üretirken, bu tarihten sonra resimden uzaklaşarak kendini tümüyle yazıya verdi. Bodrum ve çevresindeki yaşam, doğa, deniz, Denizciler, süngerler, balıkçılar, balıklar ve kuşlar roman ve öykülerinin konularını oluşturur. 1926'da Bodrum'a sürgüne gönderildikten sonra yazdığı deniz öyküleriyle tanınan Halikarnassos Balıkçısı, 1971 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "Devlet Kültür Ödülü"nü aldı.
II. Dünya Savaşı'nın çalkantılı ve zorlu yılları Halikarnassos balıkçılarını Bodrum'dan ayrılmaya zorladı. Kabaağaçlı, "Yatağan" adlı teknesi ve evi 1947 yılında burayı satıp İzmir'e taşındı. Buraya yerleştikten sonra "Demokrat İzmir" gazetesinde gazetecilik ve yazar olarak kariyerine devam eden yazar, aynı zamanda bir süre turist rehberi olarak da çalışmış, İzmir'den Bodrum'a kadar Ege kıyılarını dolaşıp "Voyage Buy" adlı caddeye kadar gitmiştir. . . .
Cevat Şakir Kabaağaçlı, kemik kanserinden dolayı 13 Ekim 1973'te İzmir'in Hatay semtinde, 83 yaşında hayata veda etti. Vasiyeti üzerine yazarın cenazesi Bodrum'a defnedildi.
Etiketler
Biyografi