Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılında öğretmen adayları için KPSS olmayacağını belirterek “ÖSYM ile yaptığımız protokolle Akademi Giriş Sınavı’nı organize ettik. Adaylar, bu yıl ilk defa 13 Temmuz’da bu sınava girecek, elde edecekleri skorlara göre Milli Eğitim Akademisi’ne dahil olacak” dedi.
Eğitim editörleriyle Sabancı Öğretmenevi’nde bir araya gelen Bakan Tekin, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayladığı programların sınavda yer alacağını belirtti.
2025 KPSS değil AGS yapılacak
2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS olmayacak. ÖSYM ile ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) adıyla bir sınav organize ettik. İlk defa 13 Temmuz’da yapılacak. Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Sınavda içerik olarak belli farklılaştırmalar var. AGS’nin KPSS’den önemli farklılıklarından biri; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar AGS’nin bir parçası olacak.
Mülakatta bin civarı adayın yeri değişti
Israrla deniyor ki “Bin civarında adayın sıralamada yeri değişti.” Ben kimsenin yerinin değişmeyeceğinin garantisini zaten vermiyorum ki. Performansınıza göre değişebilir. Biz kul hakkı, adalet, hukuk devleti ilkelerine göre sınav yaptık. Dolayısıyla bu eleştiriler, “işte bunları da atayın” demek kabaca şu anlama geliyor: O zaman mülakat niye yaptık biz? Mülakatsız atama yapmış oluruz eğer o dedikleri olursa.
20 bin öğretmenin ataması bir iki haftaya birecek
Soruşturması biten arkadaşlar göreve başlıyor hemen. Bu hafta biterse bu hafta, önümüzdeki hafta biterse önümüzdeki hafta başlar.
ÖĞRENCİ VE VELİLERE TAVSİYE: 5 ve 9. sınıflar için öğrenci ve velilere tavsiyem sadece müfredat, okulda öğretmenlerinin kendileriyle paylaştığı ve EBA üzerinden ulaştırdığımız materyallere odaklansınlar. 8 ve 12. sınıflardaki sınavın içeriği de bu materyale ve bu programa uygun olacak.
ÖZEL OKUL KİTAPLARI
Özel okul ücretleriyle ilgili bir soru üzerine bazı okulların eğitim ücretlerine enflasyon oranında zam yapamadıkları zaman bunu başka alanlarda telafi etme yoluna gittiklerini hatırlatan Tekin, “Orada bir düzenleme yapıyoruz. Mesela bizim bedava dağıttığımız kitap setine benzer bir kitap seti için 50 bin-60 bin TL isteyen özel okullar vardı. Velinin şunu bilmesi gerek, bakanlık tarafından yazılmış ücretsiz bir kitap varken fahiş fiyatlarla ders kitaplarına para ödenmesi çok anlamlı değil” diye konuştu.
SOSYAL MEDYAYA YAŞ SINIRI
Dijital bağımlılıkla ilgili çalışma yapıldığını, birçok ülkede sosyal medya uygulamalarına yaş sınırı getirildiğini kaydeden Tekin, “Bu artık kontrol edilebilir bir alan değil. ‘Okullardaki şiddet’ tanımlamasının içerisinde en büyük şiddet tanımı, sosyal medya uygulamalarında, dijital alanda ortaya çıkıyor. Bu konudaki şiddet tanımlanma oranları yüzde 74’lerde. Çok yüksek bir oran” dedi. Milli Eğitim bakanı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın içeriğinin yeni müfredatla uyumlu hale getiriliceğini de sözlerine ekledi.
"YILBAŞI KUTLAMASI YASAK DEĞİL"
Bakan Yusuf Tekin, “Okullarda yılbaşı kutlaması yasaklandı mı?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Yılbaşı kutlamasıyla ilgili değil de ailelere maddi külfet getirecek şeylere girilmemesi yönünde yaptığımız değişiklik hatırlatıldı. Bakanlıktan giden yeni bir şey yok bu anlamda. Öğrencilerin, velilerin külfet altında bırakacak şekilde kullanılmasına karşıyız. Onun dışında zaten başka bir şeyimiz yok. Mezuniyet törenlerini ve baloları yasaklamadık. O da yanlış anlaşıldı. Biz sadece şunu söyledik; buralarda belki çok fazla problem olmuyor ama Anadolu’da bir tane beş yıldızlı otel var. Otelin sahibi başka tür ticari ilişkilere giriyor, velileri zorluyor. Veliler de dünyanın parasını vermek zorunda kalıyor. Biz ‘Çocuklarımızın mezuniyet programları okullarda yapılsın, okulların salonlarında yapılsın, ilave bir külfet getirilmesin’ dedik.”
Kaynak : Cumhuriyet Gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.