
Altın katılım fonlarının getirisi yüzde 24.9 olurken, bu oran yılın ilk üç ayındaki yüzde 10.06'lık enflasyonla karşılaştırıldığında, BES katılımcılarının tasarrufları enflasyonu 14.8 puan aşmış oldu. Aynı şekilde, altın fonlarının getirisi de yüzde 20.7 olarak gerçekleşti. Bu durumda altın fonlarını tercih edenler, enflasyonun 10.6 puan üzerinde getiri elde ettiler.
Hisse fonlarında ise durum tam tersiydi; bu dönemde hisse fonları negatif getiriler sağladı. Faiz içeren para piyasası fonlarının getirisi yüzde 11.9 seviyesindeyken, bu fonlara yatırım yapanlar enflasyonu 1.8 puan aştılar. Ancak, altın ve para piyasası fonlarının dışında kalan fonlar yılın ilk üç ayında enflasyonun gerisinde kaldı. Hisse fonlarına yatırım yapanların birikimleri yüzde 4.2 oranında gerilerken, enflasyonla karşılaştırıldığında birikimler yüzde 14'ün üzerinde eridi.
BES sisteminde yaklaşık 10 milyon katılımcının fon tercihleri incelendiğinde, yüzde 28'inin altın, yüzde 12'sinin hisse, yüzde 17'sinin değişken ve yüzde 10'unun likit fonları tercih ettiği görülüyor. Toplam fon büyüklüğünün yüzde 44'ü kıymetli maden fonlarından (altın fonları), yüzde 13'ü ise hisse fonlarından oluşuyor.
Ocak ayından bu yana BES’in toplam getirisi yüzde 11.77 oldu ve enflasyonla karşılaştırıldığında BES'in ortalama getirisi enflasyonu 1.7 puan aştı. Aynı dönemde faizsiz fonları tercih edenler yüzde 24.66 getiri elde etti; bu da enflasyonu 14.6 puan aşmak anlamına geliyor. Faizsiz fonların yüksek getirisi, ağırlıklı olarak altın fonlarından kaynaklanıyor. Uzmanlar, yılın ilk üç ayında altın fonlarının yüksek getirisini vurgulayarak, halen hisse fonlarını tercih eden katılımcılara fon değişikliği yapmalarını önerdi.