
İnternet hızı artık sadece bir ayrıcalık değil; e-ticaret, sağlık hizmetleri, uzaktan çalışma ve eğitim gibi alanlarda doğrudan ekonomik ilerleme ile bağlantılı. Bu sebeple, 10G internet geleceğin dijital altyapısını şekillendirecek kadar önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin bu gelişmeleri sadece seyreden değil, aktif olarak hazırlanan bir ülke olması önem taşıyor.
Huawei ve China Unicom'un iş birliğiyle, Çin'in Hebei eyaletinde başlatılan ilk 10G geniş bant ağı, saniyede 9.834 Mbps indirme hızı ve yalnızca 3 milisaniyelik gecikme süresi ile internet altyapısında devrim yaratıyor. Bu hızla, tam uzunlukta bir 4K film sadece 20 saniyede indirilebiliyor.
Çin, 20 Nisan tarihinde Hebei Eyaleti'ne bağlı Sunan ilçesinde ülkenin ilk 10G geniş bant ağını hayata geçirdi. İnternet altyapısında önemli bir dönüm noktası olan bu gelişme, Huawei ve China Unicom tarafından ortaklaşa başlatıldı.
The Economic Times'a göre, 10G fiber ağı saniyede 9.834 Mbps'ye kadar indirme, 1.008 Mbps’ye kadar yükleme hızı ve yalnızca 3 milisaniyelik gecikme sağlamayı hedefliyor.
Sunulan hızın sağladığı imkanlarla 1 dakikada 76 film indirilebileceği belirtiliyor. 10G ağı mümkün kılan 50G Pasif Optik Ağ (PON) teknolojisi, mevcut fiber-optik altyapı üzerinden veri iletimini büyük ölçüde iyileştiriyor. Yüksek bant genişliği, bulut bilişim, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, 8K video akışı ve akıllı ev cihazlarının entegrasyonu gibi alanlarda büyük faydalar sunuyor.
Yaklaşık 20 GB büyüklüğündeki tam uzunlukta bir 4K filmi 1 Gbps hızındaki bir bağlantıyla indirmek genellikle 7-10 dakika sürerken, yeni 10G geniş bant ağı ile bu işlem 20 saniyenin altında tamamlanabiliyor. Ayrıca bu hız ile 1 dakikada 76 film indirilebileceği belirtiliyor.