
Finansal hizmetler firması Wedbush Securities'in teknoloji araştırmaları direktörü Dan Ives, CNN'e yaptığı açıklamada, "Batı Virginia ve New Jersey'deki fabrikalar gibi ABD'de de bir tedarik zinciri kurarsanız, 3.500 dolarlık iPhone'larınız olur" dedi.
iPhone 16 ve iPhone 16 Plus.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da gümrük vergileri sayesinde birçok imalat işinin sonunda "ABD'ye geri döneceğini" ve milyonlarca Amerikalı için iş yaratılacağını söyledi.
Ancak Ives bunu "kurgu" olarak değerlendirdi. ABD'de iPhone üretmek için "Asya'da var olan son derece karmaşık üretim ekosistemini kopyalamak" zorunludur. Apple'ın tedarik zincirinin %10'unu ABD'ye taşımak için ilk üç yılda en az 30 milyar dolar harcaması gerekeceğini tahmin etti.
Aslında, bir Amerikan şirketi olmasına rağmen, Apple'ın tüm üretim süreci Asya'ya bağlıdır - burada maliyetleri düşürmeye yardımcı olan kapalı bir tedarik ekosistemi kurmuştur. iPhone'u çalıştıran çipler Tayvan'da üretilir, ekran panelleri Kore tarafından tedarik edilir ve diğer birçok bileşen Çin'de üretilir. Çin ve Hindistan ayrıca iPhone montajından da sorumludur.
Trump Ocak ayının sonlarında göreve geldiğinden beri, yatırımcılar özellikle iPhone'ların %90'ını üreten Çin'de tedarik zincirini etkileyen tarifelerden endişe duydukları için Apple hisseleri değerlerinin yaklaşık %25'ini kaybetti. Trump 9 Nisan'da bazı ülkeler için %10'luk bir tarife indirimi ve 90 günlük bir gecikme duyururken, Çin bunu %125'e çıkardı.
Ives, "Bu yüzden hisse senedi fiyatı düşüyor, çünkü hiçbir şirket Apple kadar bu gümrük vergisi savaşına kapılmamış." dedi.
Apple henüz bir yorumda bulunmadı.
Daha önce uzmanlar, tedarik zinciri aynı kalsa bile iPhone fiyatlarının muhtemelen artacağını öngörmüştü. Reuters, New York merkezli bir yatırım bankası olan Rosenblatt Securities'in, Apple "yeni tarifelerin tüm maliyetini tüketicilere yansıtırsa" iPhone'ların %43 daha pahalı olabileceğini belirten bir raporuna atıfta bulundu.
Counterpoint Research'te araştırma başkan yardımcısı olan Neil Shah, iPhone fiyatlarının yaklaşık %30 daha yüksek olabileceğini öngörüyor, ancak bu nerede üretildiklerine bağlı. Bloomberg'e göre Amerikalılar, daha yüksek fiyatlar beklentisiyle iPhone satın almak için acele ediyor.
Apple'ın yeni tarifelerden önce ABD'de cihaz stokladığına dair işaretler var. The Times of India, 7 Nisan'da kıdemli bir Hintli yetkiliye atıfta bulunarak, iPhone'lar ve diğer Apple ürünleriyle dolu beş uçuşun "sadece Mart ayının son üç gününde" Hindistan ve Çin'den geldiğini bildirdi.
Gözlemcilere göre, mal stoklama Apple'ın en büyük pazarı olan ABD'deki etkiyi geciktirmesine yardımcı olabilir. Ancak gelecekte, tarifeler aynı kalırsa veya artmaya devam ederse politikalarını değiştirmek zorunda kalabilirler.
Bu arada, bazı teknoloji şirketleri de üretimi ABD'ye geri getirmezlerse vergilerle karşı karşıya kalıyor. 8 Nisan'da Trump, çip üreticisi TSMC ABD'de bir fabrika inşa etmezse %100'e kadar "büyük bir gümrük vergisi" uygulayacağını söyledi.
Trump, eski Başkan Joe Biden'ın 2022'de imzaladığı ve şirketlere ABD'de fabrika kurmaları için milyarlarca dolarlık teşvik sağlayan CHIPS ve Bilim Yasası'na atıfta bulunarak, "Çip şirketleri çok zengin," dedi. "ABD'de bir fabrika kurmaları için milyarlarca dolar veriliyor."
"Yapacağım tek şey, 'Buraya bir fabrika inşa etmezseniz, büyük bir vergi ödeyeceksiniz. %25, %50, %75, %100 olabilir' demek olacak," diye ekledi.
Business Insider tarafından arandığında TSMC yorum yapmayı reddetti. Ancak şirket geçen ay ABD'de beş yeni çip fabrikası inşa etmek için 100 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Bu miktar, Nisan 2024'te duyurulan 65 milyar dolarlık yatırım paketine ektir.