
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı mali tablolarını paylaştı ve 2023'teki kötü performansın ardından 2024'ü de zararla kapattığını açıkladı.
2023’TE BAŞ DÖNDÜREN ZARAR
Geçtiğimiz yıl TCMB tam 818,2 milyar TL zarar açıklamıştı ve bu şimdiye kadarki en büyük zarardı. 2024 yılı zararı da dikkat çekici bir şekilde 700,4 milyar TL olarak gerçekleşti.
İlk Resim: Milyarlarca lira! Merkez Bankası, 2023'ün ardından 2024'ü de zararla tamamladı
KÂRLARLA DOLU GEÇEN YILLAR
Önceki yıllar Merkez Bankası için daha parlak geçmişti. 2021’de 57,5 milyar TL, 2022’de ise 72 milyar TL kar elde etmişti.
AKTİFLER YÜKSELİYOR
Her şeye rağmen TCMB’nin aktif büyüklüğü artış gösteriyor. 2023 sonunda toplam aktif büyüklük 6,92 trilyon TL iken, 2024 sonunda bu rakam 8,59 trilyon TL’ye ulaştı.
Banka ayrıca, reel sektörü desteklemek amacıyla 2024 yılında toplamda 526,7 milyar TL reeskont kredisi sağladı. Bu, kredi mekanizması aracılığıyla ekonomiye verilen desteğin sürdüğünü işaret ediyor.
İkinci Resim: Milyarlarca lira! Merkez Bankası, 2023'ün ardından 2024'ü de zararla tamamladı
ÖNEMLİ TOPLANTI YOLDA
TCMB’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü yapılacak.
Toplantının gündeminde; 2024 yılı bilançosunun ve kâr/zarar hesabının değerlendirilmesi, mevcut üyelerin göreve devam etmesinin onaylanması ve görev süresi dolacak üyelerin yerine yeni seçimler bulunuyor.
Bu toplantıda ayrıca, Banka Meclisinin iki üyeliği ve Denetleme Kurulu'nun üç üyeliği için seçim yapılacak.